Wednesday, March 14, 2007

Met dadels en abrikozen

(post in English? Please scroll down)

Hier een recept van een heerlijke cake met maar héél weinig vet. Dus niet vol met boter zoals andere cakes. Bovendien kan je de cake glutenvrij bakken, als je bakpoeder gebruikt zonder gluten. Hij viel hier goed in de smaak. Je kunt de abrikozen in het recept eventueel vervangen door stemgember of bijvoorbeeld rozijnen. En de cake is ook nog snel te maken, dus wat wil je nog meer? ...nou ja behalve hem opeten natuurlijk! ;-)

Dadel-abrikozencake

235 g gedroogde dadels, in grove stukken
235 g water
30 g boter
75 g bruine basterdsuiker
80 g abrikozen, in middelgrote stukjes
1 ei, licht geklutst
110 g bruine rijstmeel
95 g boekweitmeel
2 tl bakpoeder (eventueel glutenvrij)

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Doe de dadels, suiker, water en boter in een pan en breng het aan de kook. Zodra het aan de kook is haal je het van het vuur, voeg je de abrikozenstukjes toe en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Roer dan het geklutste ei erdoor. Voeg de gezeegde bloem en bakpoeder toe en roer dat met een lepel door het mengsel. Schep het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakevorm ( ongeveer 24 cm lang).

Bak de cake ongeveer 50 minuten. Laat de cake daarna eerst even in het blik afkoelen voor je hem verder laat koelen op een rooster. Wacht tot de cake helemaal afgekoeld is met aansnijden, anders heb je kans dat het te veel brokkelt. Eet smakelijk!

*********************************************

This is really a nice cake, hardly any fat, which is rare in nice cakes. Very quick to make, that's good too. And for people who can't eat gluten...you can make this cake without gluten if you use gluten free baking powder. So there's nothing bad about this cake...except that it's all eaten before you know it!

Date and apricot cake

1 1/4 cup dried dates, chopped
1 cup water
2 TBSP butter
1/2 cup brown sugar
1/3 cup apricots, chopped
1 egg lightly beaten
3/4 cup brown rice flour
2/3 cup buckwheat flour
2 tsp (gluten free) baking powder

Preheat the oven to 360ºF.

Place dates, sugar, water and butter into a saucepan and bring to the boil.
Take of the heat, add the apricotpieces and let it cool. Stir through the beaten egg. Sift flours and baking powder and fold into the date mixture.

Spoon mix into a prepared tin (4 1/2" X 8 1/2").Bake in the oven for 50 minutes.
Take out of the oven and let the cake sit in the tin to cool slightly for about 10-15 minutes. Then take it out and let cool on a wire rack completely before slicing.
Enjoy!

1 comment:

Anonymous said...

MMMMM met dadels + abrikozen: ziet er lekker uit Lien!