Het wordt weer eens tijd voor een lekker recept van een brood. maar dan ook een lekker brood, zo één als toetje na het ontbijt óf zelfs bij de koffie. Ik vergeet wel eens dat soort brood te bakken, omdat er natuurlijk eerst 'gewoon' brood op tafel moet komen. In een Italiaans boek vond ik het volgende recept van een brood met gedroogd fruit en specerijen. Het is overigens niet een speciaal traditioneel brood uit een bepaalde regio van Italië. Het valt me op in Italiaanse bakboeken, dat ze niet vaak aangeven hoeveel water erbij moet, ze gaan ervan uit dat je dat op gevoel erbij doet en dat is natuurlijk wel zo handig. Ook is niet alles gespecificeerd, ze zeggen bijvoorbeeld: 3 el van kaneel, gember en anijszaad. Ze bedoelen dan niet van elk 3 el, maar samen. Hoe de verhouding dan is mag je zelf bedenken. Ze gaan gewoon uit van een bepaalde kennis van smaken en hoe die samengaan. Nou ja in een samenleving waar ze niets liever doen dan praten over eten (of voetbal) wordt dit gevoel van smaken waarschijnlijk met de opvoeding meegegeven. Je kunt van dit (aangepaste) recept 1 brood of kleine puntjes maken (er handig voor onderweg).
3 tl gedroogde gist
1 tl suiker
500 g broodbloem
80 g gedroogde vijgen, in stukjes
80 g gedroogde dadels, in stukjes
90 g gedroogde abrikozen, in stukjes
50 g amandelen, grof gehakt
50 g pijnboompitten
50 g hazelnoten
1 el anijszaad
1,5 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
1/2 tl kruidnagelpoeder
1/2 tl zout
1 el honing
± 320 g lauw water
Meng de gist en de tl suiker met wat van het lauwwarme water en laat het een paar minuten staan. Kneed het daarna met de bloem en genoeg water tot het samenkomt, voeg daarna de specerijen en het gesneden fruit en honing toe en kneed het tot een soepel deeg. Vorm het tot een bol.
Maak je dit deeg in een standmixer, kneed dan het deeg zonder het fruit, druk het deeg dan op een werkvlak uit tot een platte rechthoek verdeel het fruit erover, rol het op en kneed het tot een bol.
Laat het deeg nu in en ingevette en afgedekte kom rijzen op een warme plaats, ongeveer 1 uur.Druk de lucht er uit en vorm het tot een langwerpig ovaal brood. Dek af met plastic en laat het nogmaals rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor (liefst met broodbaksteen) op 210ºC.
Schuif het brood op de steen (of schuif de bakplaat met brood in de oven), giet wat kokend water in een bakje over in de oven. Bak het brood 15 minuten. Laat daarna de temperatuur zakken naar190ºC en bak nog 20-25 langer. De binnentemperatuur van het brood is dan ongeveer 93ºC. Als het brood te donker wordt, het brood tussentijds even losjes afdekken met een stukje aluminiumfolie.
(kleine broodjes natuurlijk korter bakken) Laat het brood nu uit de oven op een rooster afkoelen.
Buon Appetito!
3 tsp dry active yeast
1 tsp sugar
3 1/2 cup + 2 TBSP all-purpose flour
80 g dried figs, chopped in pieces
80 g dried dates, chopped in pieces
90 g dried apricots, chopped in pieces
50 g pinenuts
50 g hazelnuts
50 g almonds, chopped in large pieces
1 TBSP aniceseeds
1 1/2 tsp cinnamon
1 tsp gingerpowder
1/2 tps powdered cloves
1/2 tsp salt
1 TBSP honey
± 1 1/3 cup tepid water
Mix the yeast and sugar with some of the tepid water and leave it stand for a few minutes. Put the flour in a large bowl and add the yeast mixture in the centre with enough of the rest of the water to make a rough dough. Add the spices, dried fruits and honey and knead it into a souple dough. (if you make this with a mixer, leave out the dried fruits, you'll better knead them in by hand later, that is before the 1st rise)
Shape the dough int a ball and let it rise for about an hour in a greased bowl, covered with plastic wrap.
Put the dough on a worksurface and press the air out gently. Knead it very briefly and shape into an oval loaf. Cover with greased plastic and let it rise for anther 1 - 1,5 hours.
Preheat the oven to 410ºF in the meantime, preferably with an ovenstone in it.
Place the loaf on the baking stone, pour some hot water in a tin on the bottom of the oven and close the door.
Bake for 15 minutes on 410ºF, then reduce the temperature to 380ºF and bake for another 20-25 minutes, untill the inside temperature of the bread reads 200ºF.
Take the loaf out of the oven and let it cool on a wire rack, enjoy with some butter...
2 comments:
lien, vandaag, 11 februari 2008, dit brood gebakken.
Héééérlijk!
monica
Monica, ik vind het ontzettend leuk dat je de moeite neemt omdat te melden, dat maakt het bloggen echt leuk, dank je wel! Fijn dat je deze ook lekker vond!
Groetjes
Post a Comment