We komen er eigenlijk vaak niet aan toe om vis te eten. Eigenlijk is dat jammer, want het is zo gezond. De kinderen vinden vis niet lekker (behalve de zoon die wel kibbeling lust) en ik houd zelf helemaal niet van graten bij iedere hap. Dus als we vis eten gaat dat -op een enkele uitzondering na- met iets wat de 'vissige' smaak een beetje afvlakt. Deze keer verpakt als 'aardappel-vis-koek'. Het ging er helaas nog niet vlekkeloos bij de kinderen in, maar hopelijk wennen ze zo toch een beetje aan wat andere smaken. We roepen hier dan: "Ter verbreding van je culinaire horizon!" (Zing dit op een opgewekte manier en maak er een wijd armgebaar bij om de breedte van de horizon aan te geven) Dat betekent eigenlijk: "in ieder geval proeven!!!" Zelfs dat verpakken we dus al in een jasje...
Zalmkoeken
(4 stuks)
± 400 g zalm
1 el mangochutney
1 el mayonaise
1 klein ei
2 el (platte) peterselie, gehakt
1 el verse dille, gehakt
rasp van 1/2 citroen
± 500 g gekookte kruimige aardappels
peper en zout
bloem (voor het vormen)
Pocheer de zalm kort, of bak aan beide kanten heel kort (zodat het binnenste nog rauw is), laat afkoelen.
Kook de aardappels, stamp ze (of druk ze door een aardappelpers) en zet ze op laag vuur zonder deksel om ze zo droog mogelijk te krijgen. Let wel op dat het niet aan de bodem blijft zitten en roer bijna continue.
Meng alle ingredienten, behalve de zalm, goed door elkaar. Breek de zalm in vlokken uit elkaar en schep die er voorzichtig door. Breng op smaak met zout en peper.
Maak van dit mengsel 4 grote koeken en gebruik hiervoor bloem om het vormen te vergemakkelijken. Is het mengsel te nattig, voeg dan ook wat bloem toe aan het mengsel om het wat droger te maken.
Verhit wat boter en olie in een koekenpan en bak de viskoeken op matig vuur zodat ze een gouden korst krijgen. Leg ze in een ingevette ovenschaal en plaats ze in een voorverwarmde oven van 200ºC. Laat ze nog zo'n 15-20 minuten in de oven garen.
Serveer warm. Erg lekker met bijv. een frisse salade van venkel.
1 el mangochutney
1 el mayonaise
1 klein ei
2 el (platte) peterselie, gehakt
1 el verse dille, gehakt
rasp van 1/2 citroen
± 500 g gekookte kruimige aardappels
peper en zout
bloem (voor het vormen)
Pocheer de zalm kort, of bak aan beide kanten heel kort (zodat het binnenste nog rauw is), laat afkoelen.
Kook de aardappels, stamp ze (of druk ze door een aardappelpers) en zet ze op laag vuur zonder deksel om ze zo droog mogelijk te krijgen. Let wel op dat het niet aan de bodem blijft zitten en roer bijna continue.
Meng alle ingredienten, behalve de zalm, goed door elkaar. Breek de zalm in vlokken uit elkaar en schep die er voorzichtig door. Breng op smaak met zout en peper.
Maak van dit mengsel 4 grote koeken en gebruik hiervoor bloem om het vormen te vergemakkelijken. Is het mengsel te nattig, voeg dan ook wat bloem toe aan het mengsel om het wat droger te maken.
Verhit wat boter en olie in een koekenpan en bak de viskoeken op matig vuur zodat ze een gouden korst krijgen. Leg ze in een ingevette ovenschaal en plaats ze in een voorverwarmde oven van 200ºC. Laat ze nog zo'n 15-20 minuten in de oven garen.
Serveer warm. Erg lekker met bijv. een frisse salade van venkel.
***************************************************
Fishcakes
We don't really eat enough fish here. Which is a shame because it's just so healthy. Our kids don't really like fish, so it needs a little disguise to have them try it. So I made fishcakes this time. I really like them, especially because they lack bones!
Salmon Fish Cakes
(makes 4 cakes)
(makes 4 cakes)
± 400 g salmon
1 TBsp mangochutney
1 heaped Tbsp mayonaise
1 egg
2 heaped TBsp flatleaf parsley, chopped
1 heaped TBsp fesh dille, chopped
grated rind of 1/2 lemon
± pound of boiled potatoes
pepper and salt to taste
all-purpose flour to form the cakes
Poach the salmon or bake for a few minutes on both sides, so the inside is still a little raw, and let it cool completely.
Mash the boiled potatoes and put them on a very low heat (keep stirring) to get as much moisture out of them as possible.
Mix all the ingredients well -except the salmon- in a bowl. Flake the fish and stir it in, carefull not to break up the flakes too much. Add pepper and salt to taste.
Form 4 large cakes from this mixture using some flour to make the shaping easier.
Heat some butter and olive oil in a heavy skillet and bake them on a medium heat on both sides until golden. Place in a greased ovendish and let them cook through in the oven preheated to 400ºF for about 15 minutes.
Serve warm. Very good with a nice fresh fennel salad. Enjoy.
1 TBsp mangochutney
1 heaped Tbsp mayonaise
1 egg
2 heaped TBsp flatleaf parsley, chopped
1 heaped TBsp fesh dille, chopped
grated rind of 1/2 lemon
± pound of boiled potatoes
pepper and salt to taste
all-purpose flour to form the cakes
Poach the salmon or bake for a few minutes on both sides, so the inside is still a little raw, and let it cool completely.
Mash the boiled potatoes and put them on a very low heat (keep stirring) to get as much moisture out of them as possible.
Mix all the ingredients well -except the salmon- in a bowl. Flake the fish and stir it in, carefull not to break up the flakes too much. Add pepper and salt to taste.
Form 4 large cakes from this mixture using some flour to make the shaping easier.
Heat some butter and olive oil in a heavy skillet and bake them on a medium heat on both sides until golden. Place in a greased ovendish and let them cook through in the oven preheated to 400ºF for about 15 minutes.
Serve warm. Very good with a nice fresh fennel salad. Enjoy.
En dit vonden ze toch vast wel lekker???????
ReplyDeleteGek he, het lijkt me altijd zo lekker en ik heb ze nog nooit gemaakt!
ReplyDeleteJouw horizon verbredende armzwaai deed me denken aan de tijd dat ik elke maaltijd voor de kids "eetbaar" maakte met verhaaltjes waar uiteraard het gerecht de hoofdrol in speelde... Misschien moet ik daar toch weer eens mee beginnen.
Nou lusten... de dochter vond het wel redelijk en nam na de eerste helft óók nog een 2e stuk. Maar zij doen echt altijd haar best om het op te eten.
ReplyDeleteDe zoon... nee dus.(je weet toch dat ik geen vis lust!...uh, en die kibbelingen dan????.... ja dat is wat anders)
@baking, ja je wordt vanzelf creatief! wat je al niet doet om ze aan het eten te krijgen!
mmmmm, i will try these salmon fishcakes over the weekend, they look delicious. I must admit I am a bit of a kid in that I dont really like plain salmon that much, but I do appreciate how healthy it is and incorporating it into fishcakes is a great recipe. Salmon and potatoes is of course a perfect pairing, and dill is wonderful with salmon. Mango chutney is really interesting, I will have to sub that for apple chutney, because that is what I have opened, but that sounds good to me too.
ReplyDeleteThanks for translating your lovely recipe into english!!