(English? Please scroll down)
Het weekend is toch bij uitstek geschikt voor luxe kleine broodjes en dit volgende recept voldoet prima aan deze kriteria. Ik heb maar 6 van die kleine briochevormpjes, en heb de rest gewoon los op een bakplaat gemaakt, de smaak is er niet minder om natuurlijk, maar ik vind het wel een erg leuk gezicht als die bolletjes in zo'n leuk vormpje zitten.
Het weekend is toch bij uitstek geschikt voor luxe kleine broodjes en dit volgende recept voldoet prima aan deze kriteria. Ik heb maar 6 van die kleine briochevormpjes, en heb de rest gewoon los op een bakplaat gemaakt, de smaak is er niet minder om natuurlijk, maar ik vind het wel een erg leuk gezicht als die bolletjes in zo'n leuk vormpje zitten.
Sinaasappelbrioches met kardamom
(12 stuks)
250 g (brood)bloem
1 tl droge gist
een snufje zout
1 tl suiker
1 tl kardamomzaadjes (uit zo'n groene peul), gekneusd
1 tl gemalen kardamom
rasp van 1 sinaasappel
1 tl sinaasappelolie (optioneel)
2 eieren
50 g boter, gesmolten
2 el water (indien nodig)
1 ei geklutst (om te bestrijken voor het bakken)
Vet de kleine briochevormpjes in.
Doe de bloem, gist, zout, suiker, kardamomzaad en gemalen, rasp in een kom. Voeg de natte ingrediënten toen (sinaasappelolie, eieren, gesmolten boter) toen en kneed het tot een glad en elastisch deeg. Voeg zo nodig wat water toe (of bloem als het te plakkerig is) om de juiste consistentie te krijgen.
Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plastic en laat het ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes. Haal van elk stukje een klein stukje af en draai er een bolletjes van. Draai van het overige deel een strak bolletje. Leg het grootste bolletjes in een briochevormpje en druk met een vinger bovenop een kuiltje waarin je het kleine bolletje drukt. Doe hetzelfde met de andere 11 stukjes deeg. Dek weer af met ingevet plastic en laat het rijzen tot bijna verdubbeld. (ongeveer 1 uur) Verwarm ondertussen de oven voor op 220ºC.
Smeer de brioches in met wat geklutst ei wat je vermengd met 1 el water. Laat de gerezen brioches ongeveer 15-20 minuten bakken tot ze goudbruin zijn.
Vooral erg lekker als ze nog lauwwarm zijn....
1 tl droge gist
een snufje zout
1 tl suiker
1 tl kardamomzaadjes (uit zo'n groene peul), gekneusd
1 tl gemalen kardamom
rasp van 1 sinaasappel
1 tl sinaasappelolie (optioneel)
2 eieren
50 g boter, gesmolten
2 el water (indien nodig)
1 ei geklutst (om te bestrijken voor het bakken)
Vet de kleine briochevormpjes in.
Doe de bloem, gist, zout, suiker, kardamomzaad en gemalen, rasp in een kom. Voeg de natte ingrediënten toen (sinaasappelolie, eieren, gesmolten boter) toen en kneed het tot een glad en elastisch deeg. Voeg zo nodig wat water toe (of bloem als het te plakkerig is) om de juiste consistentie te krijgen.
Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plastic en laat het ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes. Haal van elk stukje een klein stukje af en draai er een bolletjes van. Draai van het overige deel een strak bolletje. Leg het grootste bolletjes in een briochevormpje en druk met een vinger bovenop een kuiltje waarin je het kleine bolletje drukt. Doe hetzelfde met de andere 11 stukjes deeg. Dek weer af met ingevet plastic en laat het rijzen tot bijna verdubbeld. (ongeveer 1 uur) Verwarm ondertussen de oven voor op 220ºC.
Smeer de brioches in met wat geklutst ei wat je vermengd met 1 el water. Laat de gerezen brioches ongeveer 15-20 minuten bakken tot ze goudbruin zijn.
Vooral erg lekker als ze nog lauwwarm zijn....
*****************************************
Aren't they just too cute, these little brioches. They're a lovely asset to the weekend breakfast/brunch table. But good anytime really...
Orange brioches with cardamom
(12 small brioches)
(12 small brioches)
250 g (bread)flour
1 tsp dry yeast
pinch of salt
1 tsp sugar
1 tsp cardamomseeds (taken out of the green pod), crushed
1 tsp ground cardamom
grated zest from 1 orange
1 tsp orange oil (optional)
2 eggs
50 g butter, melted
2 TBsp water (if needed)
1 egg, lightly beaten (For brushing the brioches)
Grease 12 small brioche tins.
Put the flour, yeast, sugar, salt, cardamom (ground and seeds)and grated orangezest in a bowl. Add the orange oil (optional), eggs and melted butter and knead to a souple and smooth dough, that is not sticking to the sides of the bowl or your fingers. Add water or flour if needed to get the right consistency.
Place the dough in a greased bowl, cover with plastic and let it rise for about 1 hour.
Divide the dough in 12 equal pieces. Take a small knob of each piece and turn it into a little round ball. Make also balls out of the larger pieces of dough. Place the larger balls in the prepared tinns, flour your finger and press a hole in the top of the balls and place the small round piece on each top (partly in the hole).
Cover with greased plastic and let it rise for another hour or until almost doubled. Preheat the oven in the meantime to 430ºF.
Brush the brioches with the beaten egg and 1 TBsp of water and bake them for about 15-20 minutes or until golden. Especially good when they are still warm. Enjoy.
1 tsp dry yeast
pinch of salt
1 tsp sugar
1 tsp cardamomseeds (taken out of the green pod), crushed
1 tsp ground cardamom
grated zest from 1 orange
1 tsp orange oil (optional)
2 eggs
50 g butter, melted
2 TBsp water (if needed)
1 egg, lightly beaten (For brushing the brioches)
Grease 12 small brioche tins.
Put the flour, yeast, sugar, salt, cardamom (ground and seeds)and grated orangezest in a bowl. Add the orange oil (optional), eggs and melted butter and knead to a souple and smooth dough, that is not sticking to the sides of the bowl or your fingers. Add water or flour if needed to get the right consistency.
Place the dough in a greased bowl, cover with plastic and let it rise for about 1 hour.
Divide the dough in 12 equal pieces. Take a small knob of each piece and turn it into a little round ball. Make also balls out of the larger pieces of dough. Place the larger balls in the prepared tinns, flour your finger and press a hole in the top of the balls and place the small round piece on each top (partly in the hole).
Cover with greased plastic and let it rise for another hour or until almost doubled. Preheat the oven in the meantime to 430ºF.
Brush the brioches with the beaten egg and 1 TBsp of water and bake them for about 15-20 minutes or until golden. Especially good when they are still warm. Enjoy.
Yum! I've never tackled brioche, but this recipe is making me want to!
ReplyDeleteWat een gezellige broodjes...het lijken wel kuikentjes...;-)))))
ReplyDeleteI love Brioche! Yours look so awesome.
ReplyDelete