BBBabes & Buddies (by babe Elizabeth)

Wednesday, March 23, 2011

Bread Baking Day #38

Time for the Bread Baking Day Bread, one of my favorite Blog-event. Initiated by Zorra and this time hosted by the lovely and talented Cinzia ("Cindystar"). "No Knead Festival" is what it's all about this month.

After the first hype of the No-knead bread in 2006 it became a feature that returned several times. The books by Zoë François and Jeff Hertzberg give a wide variaty of these kinds of breads, white, whole wheat, sweet, savory, you name it. You just throw the dry and wet ingredients together, stir them a little and pop the lot in the fridge until you feel like baking. Even the folding technic, that is used sometimes when a bread is not kneaded, is not necessary.

Personally I prefer a kneaded bread, it's lighter, bigger with a nice ovenrise. But once in a while it's nice to do something different and try a no-knead recipe. Times when my fridge has some room (it's quite small) which isn't often the case. Some of these recipes are better than others, but that goes for kneaded bread too of course.  
I picked the bread with dates as there was a bag of dates on my counter that had to be used. As expected it's quite a low bread, but very good. Juice and a little sweet, but not much. Great with something sweet, but very good with some cheese as well.

I normally bake the whole dough in one go, I don't want to preheat the oven and stone for just one small bread. Then I just slice them and freeze 'm. Always good to have some at hand when needed.

This bread is also "Yeast spotted", Susan's weekly show of breads.

Oatmeal date bread (no knead version)
(2 loaves)
(PRINT recipe)
420 g whole wheat flour
280 g white bread flour
230 g oat flakes
1,5 TBsp instant dry yeast
1 TBsp salt
4 TBsp glutenpowder
710 g lukewarm water
105 g maple syrup
4 TBsp vegetable oil
180 g dates, chopped

Stir together in a large bowl (or foodcontainer) flours, oats, yeast, salt and gluten. Combine the liquid ingredients and dates and stir them in the dry ingredients using a large spoon until all the dry bits are gone. Cover and let it rise for about 2 hours at roomtemperature.
You can use it after the rise, but better to knock it down and place it in the fridge (up to 7 days).

When you're ready to use it take a part of the dough (cut it off) enough to fill your breadtin 3/4. Spray your tin(s). Using some flour roll/fold the dough into a log that fits into your pan. Cover with greased plastic and let it rise. This can take 2- more hours, depending on how cold your dough is. Check if it's risen, but lightly pressing a floured finger in the dough, the dent should stay and not spring back.

In the meantime preheat the oven to 200ºC. I used a baking stone and placed the tins directly on it.
Bake for 35-50 minutes, depending how big your loaf (loaves) is. Check with a thermometer if the inside tenperature is about 90ºC. Take out of the tin and leave to cool on a wire rack.

(Adapted from: "Healthy bread in five minutes a day" -  J. Hertzberg, Z. François)
____________________________________________________________________

Bread Baking Day nr.38

Deze maand heeft de Bread Baking Day als thema: "Brood zonder kneden". Cinzia van "Cindystar" heeft voor deze maand het thema "brood zonder kneden" gekozen. Na de eerste hype van het No-Knead bread in 2006 is het bijna gewoon goed geworden. De boeken van Zoë François en Jeff Hertzberg hebben zelfs een enorme variatie aan dit soort broden, wit of volkoren. Je gooit natte en droge ingrediënten bij elkaar, mengt en zet de hele handel in de koelkast tot je het nodig hebt. Zelfs de vouw techniek die soms i.p.v. kneden wordt gebruikt komt hier niet aan bod.

Zelf vind ik een gekneed brood lekkerder, het is groter, luchtiger en met een mooie ovenrijs. Maar het is wel leuk af en toe zo'n recept zonder kneden te proberen. Bijvoorbeeld op momenten dat mijn koelkast niet helemaal vol zit (hij is nogal klein) en die grote doos er in past. Sommige recepten zijn wat geslaagder dan anderen, maar ja dat is bij gewoon brood natuurlijk ook zo. Mijn oog viel op het brood met dadels, aangezien er nog een zak dadels op het aanrecht stond die nodig op moest. Zoals verwacht is het een laag broodje, maar wel erg lekker. Licht zoet en sappig. Heerlijk met zoet beleg, maar ook erg lekker met een plakje kaas.

Overigens bak ik al het deeg bijna altijd in één keer op, de oven met steen moet al lang voorverwarmen en dat is een beetje jammer voor één klein broodje. Gewoon alles bakken en daarna snijden en in plakjes in de diepvries. Altijd makkelijk.

Haverbrood met dadels (zonder kneden)
(2-3 broden)
(recept PRINTEN)
420 g volkorenmeel
280 g witte brood bloem
230 g havervlokken (geen instant)
1,5 el droge gist
1 el zout
4 el gluten
710 g lauwwarm water
105 g maple syrup
4 el plantaardige olie
180 g dadels, gehakt

Roer meel, bloem, havervlokken, gist, zout en gluten door elkaar in een grote kom (plastic bak). Meng de vloeibare ingrediënten en de dadels en roer ze door het droge mengsel, tot al het meel nat is. Dek af en laat het twee uur op kamertemperatuur rijzen. Je kunt het deeg nu al gebruiken, maar beter nog is het nu terug te slaan en in de koelkast te laten rusten (tot een dag of zeven maximaal).

Als je het wilt gebruiken haal je een stuk van het deeg af met bebloemde handen, genoeg om je bakblik tot 3/4 te vullen. Vet je bakblikken in en  vorm het deeg m.b.v. wat bloem tot een rol met dezelfde lengte als het blik en leg het erin. (zelf bak ik het hele deeg in één keer op, want ik vind het jammer om de oven + steen te verwarmen voor maar één klein broodje)  Dek af met ingevet plastic en laat het rijzen. Dit duurt 2 uur of langer, afhankelijk van de temperatuur van de koelkast en waar het rijst. Controleer of het gerezen is door een bebloemde vinger een stukje in het deeg te drukken. Blijft de indruk erin staan en veert het niet terug, dan is het genoeg gerezen.

Verwarm de oven voor op 200ºC. Ik heb de broden direct op de ovensteen gebakken. Bak de broden ongeveer 35-50 minuten, afhankelijk van de grootte van je brood. Controleer met een kernthermometer of het brood gaar is, het moet dan binnenin ongeveer 90ºC zijn. Haal de broden uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

(naar: "Healthy bread in five minutes a day" -  J. Hertzberg, Z. François).

4 comments:

  1. Looks like excellent whole grain bread.
    No Knead is nice once in a while but I always enjoy the kneading.

    ReplyDelete
  2. I'm with you, mean I'm not a huge fan of No-Knead-Bread, too. But if I look at your very tasty loaf, perhaps this will change. ;-)

    ReplyDelete
  3. Every now and then no knead is nice and I must say that if it means a bread with dates and maple syrup I'm in! Nice loaf Lien.

    ReplyDelete
  4. gorgeous bread, Lien, will have a couple of slices with cheese, please, it's quite lunchtime! :-)
    thanks for participating, recap will be on line in a few hours but will email you then.
    have a nice week!

    ReplyDelete

Thanks for stopping by and taking the time to comment on my blog, the comments are the cherries on the cake!
(PS. rude comments or advertising will be removed without notice)