BBBabes & Buddies (by babe Elizabeth)

Sunday, April 5, 2009

Happy Baking: Easter

(Nederlands? Even naar beneden scrollen)
vlag engels/amer klein Don't you just love an invitation to something you really like? Natalia and Elra had the plan of making a Colomba Pasquale and posting about it on the 5th of April. They invited a few friends: Cinzia , Rosa, Zorra and (can you believe it) me. The plan was to bake an original Italian Colomba. This is thé easter bread of Italy (like Panettone is at Christmas).

I've baked Colombe before and I love it, but never the original one. Original colomba is baked with a natural starter and sourdough and I are not always best friends to put it mildly. So I chickened out and said "no I won't be baking with you". What did I say??? NO??? Really??? NO to a Colomba?? Chicken! I admit I was scared, of the natural starter, lack of time, lack of an original mold...

But then I felt stupid to get scared off so quickly and the enthousiastic mails of the other bakers, made me change my whimsical mind! I had to make my own molds, which can be done by everyone who can't buy a papermold. It's not very hard, it just takes time and you probably cut yourself a few times when you're as handy as I am. Just follow the instructions in the slideshow that's at the end of this English post, it should speak for itself (update: this slideshow isn't working anymore unfortunately). I even went for the sourdough version (loud cheers for me please). The recipe came from Papum, from an Italian cookforum. I used a piece of old dough (like we did the Pane Francese) and even though the starter seemed lively enough. It just couldn't cope with all those egg yolks, butter and sugar.

It didn't rise as it should, I left it overnight and longer. It hardly moved. I decided to bake it anyway, as these superrich doughs sometimes do have a great ovenspring. And in the end it tried its best and was a sort of decend looking dove. But the bread wasn't light and fluffy unfortunately and so it didn't really qualify as a good Colomba. It had quite a sour tang to it, due to the abnormal rising times, which wasn't bad tastewise because it went well with the orange flavor. And in the end we ate it all, because, airy or not, it still tasted very good!

Good thing I made two molds, because I thought I needed both for the first try, but I had one left and in the end I made another Colomba with yeast, following this recipe. And though it took much longer to get it to rise (overnight and then some) than the recipe stated, this one did what it had to do and was fluffy and light and utterly delicious! So this one I could take to my Italian class last thursday and they all loved it.

Read about the colomba adventures at the other baker's blogs: Natalia, Elra, Cinzia , Rosa and Zorra. And wouldn't it be fun to bake one too??
You are all cordially invited to bake a Colomba from a recipe of your own choice. (there are different recipes to be found also on the Colomba-baking-girls I just mentioned) Go to
Cinzia's blog and find out what to do to join in our baking adventure! Hoping to see all your Colombe flying around shortly!

Thanks so much girls for inviting me along, I had fun!!
_________________________________________________________






************************************************

Vlag nl klein Bakken voor Pasen


Is het niet leuk om een uitnodiging te krijgen voor iets waar je van houdt? Natalia en Elra hadden het plan opgevat om een Colomba Pasquale te maken en er op 5 april over te bloggen. Ze nodigden wat andere bloggers uit: Cinzia , Rosa, Zorra en (geloof het of niet) mij! Het plan was een originele Italiaanse Colomba te bakken. Colomba is hét paasbrood van Italië (zoals de Panettone dat voor kerst is).

Ik had al eerder Colombe gebakken en ben er echt gek op. Maar aan een originele had ik me nog nooit gewaagd, deze wordt namelijk gebakken met een desem starter en tja starters en ik zijn niet altijd de beste vrienden. Dus ik gedroeg me als een mietje en zei dat ik niet mee zou bakken. WAT??? Zei ik nee tegen Colomba??? Echt??? Wat een mietje! Ja ik geef het toe ik was er benauwd voor...ik had geen vorm... ik had geen tijd.... ik was bang voor zo'n deeg (vol ei, suiker en boter) in combinatie met een desemstarter.
Maar later -mede door de enthousiaste mails van de andere bloggers- heb ik mezelf in de kraag gevat en mijn wispelturige gedrag een halt toe geroepen... ik doe toch mee!


Natuurlijk moest ik toen zelf mijn vormen maken. Ik had ooit eens een Colomba in een "vrije" vorm gebakken, maar het nadeel is dat die heerlijke topping daar min of meer afglijd. Dus ben ik maar aan het knutselen geslagen en dat is voor iedereen te doen met wat handigheid. Pas op dat je je niet zovaak in de vingers snijdt aan de scherpe randen!

Dus de vorm was geregeld... en toen ging ik ook nog voor de desem versie (applaus graag!). Het recept kwam van
Papum, iemand van een Italiaans bakforum. Ik heb als starter een stuk oud deeg gebruikt zoals we dat gedaan hebben toen we Pane Francese maakte. De starter leek actief genoeg, maar het kon al die eieren, boter en suiker toch niet goed de lucht in krijgen. Het wilde maar niet rijzen, de hele nacht en langer.... nauwelijks effect. Ik besloot het toch maar te bakken, soms heeft dit soort brood nog een mooie ovenrijs... (altijd blijven hopen!) .















En uiteindelijk was het niet allemaal verloren en zag het brood er nog aardig duivig uit. Maar echt luchtig en hoog was hij nou ook weer niet te noemen. Dus niet echt een geslaagde Colomba. Hij had -natuurlijk door de abnormaal lange rijstijden- een zure beet, maar die stoorde nog niet eens zo heel erg, omdat het in combinatie met de sinaasappelsmaak eigenlijk wel een aardige combinatie was.
Mede omdat ik niet kan instaan voor het resultaat, zal ik het recept hier niet in het Nederlands vertalen. Toch is het brood helemaal verslonden, want de smaak was erg goed.

Trouwens maar goed dat ik twee vormen had gemaakt, omdat ik dacht dat ik er twee voor het eerste probeersel nodig zou hebben en ik er dus één overhad. Ik besloot dan toch nog maar een Colomba te maken gewoon met gist, niet origineel maar wel met hogere slagingskans. Ik heb
dit recept gebruikt. (op Arden's blog kan je het recept in het nederlands lezen) En hoewel ook hier de rijstijden langer waren dan in het recept vermeld, geeft deze wel een luchtige en overheerlijke Colomba als resultaat. Die ging dus mee naar mijn Italiaanse les afgelopen donderdag en ik geloof dat hij prima in de smaak viel..


Kijk ook eens bij de andere Colomba baksters: Natalia, Elra, Cinzia , Rosa en Zorra om te zien hoe hun bakavontuur verliep.
En krijg je al zin om mee te bakken? Iedereen is hartelijk uitgenodigd om een colomba te bakken (recept naar keuze). Ga naar Cinzia's blog en lees hoe je mee kan doen aan het Colomba bakken. Ik hoop dat er straks heel wat Colombe lang komen vliegen!

23 comments:

  1. Aangezien ik bij je enquete had ingevuld, dat het engels OK was, hoef ik geen stief halfuurtje te wachten..;-))maar 'whimsical' zoek ik ff op;-)
    Het deeg ziet er echt uit als een duif - toch heel moeilijk om te doen...whahaha en ja, mooi balen dat ik niet in je italiaanse klas zit!

    ReplyDelete
  2. I've never made this before, but your post has me wanting to! YUM! I just need to get my hands on some starter.

    ReplyDelete
  3. Oops Lien, that's a full blown arts and crafts show! Great effort both on the dough and the mold, I'm in awe!
    I've always had trouble getting such a rich dough to rise properly, it takes ages and then it's almost past it's prime. Really interesting bread this one.

    ReplyDelete
  4. Beautiful! Your Colomba looks really perfect and delicious! Great job!

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  5. Really loud cheers for you! Not just for using sourdough but for making your own mold -- perfectly -- and ending up with such a beautiful result!

    ReplyDelete
  6. Oh Lien, you are fantastic!
    A slide show about self-made mold!!!
    May I link it on my post?
    I have just posted my colomba, I was late, had a very intensive weekend and also some troubles on pc but eventually I did it!
    You made 2 recipes, so brave and energic!
    Thanks again for supporting my event!
    baci!!!

    ReplyDelete
  7. Oh my dear, I am so proud of all of your effort including making your own paper mold. AND I can see, that was a lot of work for you. You deserve a big hug and kiss, and the loudest cheers from all of us. It came out pretty well dear, look at those texture, oh .... you see, aren't you glad to bake with us?
    And oh, thank you so much for the slide show, this really helps readers out there who can't buy the mold. I will update my post to let the readers know how to make the mold.
    Big hug for all of your effort,
    elra

    ReplyDelete
  8. Fantastic looking colomba!
    I'd never have been so resourceful as to make my own mould. I ended up ordering online from italy and paying way too much for postage.
    Hope mine fares even half as well as yours.
    Great stuff!
    FP

    ReplyDelete
  9. Never made one of these, but it looks delicious...love the slide show and your skill with making the mold. The dove looks lovely!

    ReplyDelete
  10. Lovely looking dove, I'll probably miss ous this year because we are on vacation ...

    Ulrike from Küchenlatein

    ReplyDelete
  11. Well done Lien, and see it's not so difficult to bake with sourdough. Event I was not successful. ;-)

    ReplyDelete
  12. Very well done! Your Colomba looks really perfect and scrumptious!

    Cheers,

    Miette

    ReplyDelete
  13. Until this week I had never heard of this bread - it is beautiful. You did a great job making your own form for the bread too.

    ReplyDelete
  14. Sorry that the original recipe didn't work as well for you. Does look delicious though!

    ReplyDelete
  15. @ Marl1, ja ook een woordje wat ik nog maar kort ken, gebruik het te pas en te onpas ;-)

    @ Elyse, if you can find the time, please do. it's soooo delicious

    @ Baking Soda, yeah you can see I'm a DIY woman (haha), and you're right these rich dough can really give trouble!

    @ Rosa, thanks it's been fun baking with you all!

    @ Susan, thank you... I bow and take my cheers with pride ;-)

    @ Cindystar, it's been my pleasure, thanks for letting me join in. Sure you can link to the DIY-instructions.

    @ Elra, thanks you're to kind. I loved baking with all of you and sure glad I joined!

    @ FP, Sometimes you just have to be resourceful. I tried to buy colombe molds in Italy, but as we go in summertime... all doves have flown away of course.

    @ Elle, thanks it's really worth baking these. And you can also bake it in a loaftin.

    @ Ulrike, have a great vacation!

    @ Zorra, well you dove died, but mine was unconsious! Way to dense crumb inside. But fun baking I had anyway.

    @ Miette, thanks!

    @ Natashya, ah you've been missing out on a treat then... but now you've heard of it, nothing can stop you right?

    @ Linda, well it was nice to give it a try and the yeasted one was delicious!

    ReplyDelete
  16. How ingenious, I would have thought you used a special and very hard to get mold!
    When it tastes as it looks........

    ReplyDelete
  17. Ik kan me voorstellen dat je wat terughoudend was in het begin met zo'n deeg en zou jou nooit een mietje noemen. Moet jij dus ook niet doen, want je bakt er behoorlijk wat van.
    Ook deze keer ben ik weer onder de indruk: je kan niet alleen goed bakken, maar je bent ook nog eens erg vindingrijk en handig!

    ReplyDelete
  18. Het valt dus blijkbaar niet mee om een perfecte Colomba te maken. Maar het resultaat ziet er toch goed uit op de foto's. Ik had nog nooit van dit soort 'brood' gehoord. Wel van de kerstversie maar die vind ik niet echt de moeite. Ik ga ook maar eens kijken naar de andere bakkers...

    ReplyDelete
  19. That yellow dough looks so rich and delicious. Love the shaping method!

    ReplyDelete
  20. @ Marjoke, Je kunt het ook gewoon in een broodvorm bakken hoor, de smaak zal nét zo lekker zijn. Maar zo'n vorm maakt het toch af voor mij.

    @ Gea, Dank je! Vroeger gewoon veel geknutseld denk ik ;-)

    @ Vincent, thanks.

    @ Streetflower, ik denk als je de "kerstversie" (Panettone) zelf bakt of een heel goed merk koopt, dat je er heel anders over denkt. Sommige merken zijn inderdaad niet te (vr)eten.

    @ Jude, Thanks. The shaping gets better every year ;-)

    ReplyDelete
  21. How creative of you making your own mold. Your colomba looks beautiful.

    ReplyDelete
  22. I'm so wanting to make this, all I need now is the time.
    Wow many thanks for the dog and pony slide show on making the mold - I sure could not find one to buy!
    Beautiful bread Lien!

    ReplyDelete
  23. I didn't see your post until after I made my Colomba in plain pans. But I was running short on time anyway. Love your molds! And both of those recipes are impressive. I used a very simple recipe; it was quick and quite delicious. It will be a long time before I'm ready for the sourdough method! Great looking doves!
    Nancy

    ReplyDelete

Thanks for stopping by and taking the time to comment on my blog, the comments are the cherries on the cake!
(PS. rude comments or advertising will be removed without notice)