BBBabes & Buddies (by babe Elizabeth)

Monday, October 20, 2008

de BBBabes maken challah

(in english? Please scroll down)
Ach het is al weer oktober en tijd voor het maandelijkse broodbakfeest van de Bread Baking Babes. Dit maal zwaait Sara van "I like to cook" de pollepel door de keuken en gaf ons een feestelijk recept om te bakken, de Challah (spreek uit als 'hallah'). Een van oorsprong Joods brood dat gegeten wordt op vrijdagavond als de sabbat begint. En feestelijk is het brood zeker, verrijkt met eieren en een gevlochten vorm... echt erg lekker. Onze kinderen konden er geen genoeg van krijgen.

Ik heb wel eens eerder challah gemaakt, maar had soms moeite een mooie vlecht te krijgen. Ik had ooit eens in een boek van Maggie Glezer gelezen dat zij de strengen maakte door het deeg eerst uit te rollen in een plak, dan oprolt en daarna verder heen en weer rolt met de handen om de juiste lengte te krijgen. Hierdoor krijg je minder last van luchtbellen in je strengen en dus een fijnere kruim. Eén brood heb ik zo gemaakt en ik moet zeggen dat ging prima. Het andere brood heb ik de strengen rechtstreeks uit de bolletjes deeg gerold... en ik moet zeggen dat dat eigenlijk ook zonder problemen ging met dit deeg. En in het eindresultaat was er niet echt veel verschil. Je kunt Challah op verschillende manier vormen en dit keer zijn het twee vlechten van 3 strengen die je op elkaar plaatst.

Challah
(2 broden)
(recept PRINTEN)
770-950 g brood bloem
3 el suiker
1,5 tl zout
2 1/2 tl droge gist
115 g boter, zacht
snuf gemalen saffraan
235 g lauwwarm water
4 eieren
1 el koud water
1/2 el maanzaad

Meng 175 g bloem, suiker, zout en gist in een (mixer)kom. Werk de zachte boter erdoor. Roer de saffraan door het water en doe het scheutje voor scheutje bij de bloem terwijl je de mixer laat 2 minuten op medium lopen (k-garde) of terwijl je goed roert met een houten pollepel als je het met de hand doet. Splits één ei in wit en dooier. Bewaar de dooier voor later. Kneed het wit en de 3 hele eieren door de bloem. Voeg daarna steeds bloem toe en kneed tot je een zacht, soepel en elastisch deeg krijgt. Plaats het in een ingevette kom, dek af met ingevet plastic en laat rijzen tot bijna verdubbeld.

Verdeel dan het deeg in 2 gelijke delen. Neem één deel en verdeel het in 2/3 (voor de ondervlecht) en 1/3 deel (voor de bovenvlecht). Verdeel elk deel in drieën, vorm tot strengen en vorm ze tot 2 vlechten. Plaats de dunne vlecht op de grotere en stop de uiteinden eronder. Maak hierna op dezelfde manier het tweede brood. Plaats de broden op bakpapier op een bakplaat. Klop de eidooier met 1 el water en bestrijk de broden en bestrooi ze met wat maanzaad. Dek af met ingevet plastic en laat ze rijzen (ongeveer één uur). Verwarm ondertussen de oven voor op 200ºC.

Bak de broden in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ±25 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster.

Kijk ook even bij wat de andere babes ervan gebakken hebben:
A Fridge Full of Food (Glenna), Bake My Day (Karen), Cookie Baker Lynn (Lynn), I Like to Cook (Sara), Living on Bread and Water (Monique), Lucullian Delights (Ilva), My Kitchen in Half Cups (Tanna) en Grain Doe (Görel) (Mary en Katie bakken deze maand even niet mee)

****************************************************************************

BBB bake Challah

October already and time for our monthly edition of the Bread Baking Babes. This time Sara "I like to cook" swings her bread wand around in the kitchen of the month. She gave ius a wonderful and very festive recipe to try: a Challah. A Jewish bread eaten on Sabbath. And a festive bread it is, enriched with eggs and butter and of course wonderfully shaped. Challah can be made in various shapes and braids, but this time the loaf is made with 1 larger and 1 smaller braid on top of each other. Really good, our kids just kept on eating.

I've made challot (this seems to be the plural of Challah) before, but sometimes I just couldn't get the braids nice and regular.

I once read in a Maggie Glezer book that she made the strands by rolling out the pieces of dough, then roll them (in a jelly roll fashion) into a strand and rolling them back and forth to get the right lenght. This makes you loose all the larger airbubbles and gives a finer crumb.

So I tried shaping one loaf that way and that works very well. The other one I just rolled into a strands without flattening it first, which went very well too, as this is a very easy dough to handle. And I didn't find a difference in the baked endresult, so you can do it either way. You can find the English recipe at Sara's. If you want to bake along, drop her a line and become a baking buddy (read about that here).

And don't forget to check out the other Baking Babes that baked this month: A Fridge Full of Food (Glenna), Bake My Day (Karen), Cookie Baker Lynn (Lynn), I Like to Cook (Sara), Living on Bread and Water (Monique), Lucullian Delights (Ilva), My Kitchen in Half Cups (Tanna) and Grain Doe (Görel)

16 comments:

  1. Beautiful pictures Lien! The golden colour comes out real nice. It's such a crowd pleaser this bread, kids raving!

    ReplyDelete
  2. They looks so perfect Lien, without the bulges that I had on mine! Challot indeed, I better change in my post then! Thanks!

    ReplyDelete
  3. Your loaves look so beautiful! Well done, dear.

    ReplyDelete
  4. Lucky this bread is good to eat because otherwise it would all be just show, the loaves are so beautiful!!
    Thanks for trying and telling us about the different rolling techniques.

    ReplyDelete
  5. Beautiful bread! Thanks for the rolling tip -- I'll try that next time!

    ReplyDelete
  6. Your challot look perfect, I am jealous!

    ReplyDelete
  7. Thanks all BBBabes, as always it has been great fun baking with you all.

    ReplyDelete
  8. Op z'n goed Hollands...Meid ze zien er uit om óp te vreten.!

    ReplyDelete
  9. The challot look so wonderful. Golden and puffed and delicious. Thanks for the tip about the pluralization! (I feel smarter already! Now to try to work it into a conversation...) :)

    ReplyDelete
  10. Ik ga ook gewoon op z`n nederlands ....echt heel mooi lien!
    Echt ook heel mooi gevlochten ze smaken vast heerlijk.Jammer dat je online niet een stukje kan proeven:)

    ReplyDelete
  11. Wow that is some nice work. The crumb looks perfect.

    ReplyDelete
  12. Ziet er heel mooi uit, prachtige vlecht!

    ReplyDelete
  13. Lien your bread worked out so lovely!!

    ReplyDelete
  14. perfect! look at those slices - amazing!

    ReplyDelete
  15. Just .... AWESOME!!! Un pane meraviglioso, bellissimo anche da vedere ...

    ReplyDelete

Thanks for stopping by and taking the time to comment on my blog, the comments are the cherries on the cake!
(PS. rude comments or advertising will be removed without notice)