In de winkel zag ik een net bloedsinaasappelen liggen en toen het recept voor Bloedsinaasappel Curd van Karen van "Bake my Day!" weer in mijn gedachten kwam, was de beslissing snel gemaakt en gingen de bloedsinaasappeltjes fijn met me mee naar huis.
Thuis aan het werk en de curd gemaakt... oef, dat is dus écht lekker. Ik had ongeveer 2,5 pot en na 1 dag was er nog maar 1 pot vol... je moet je beheersen om het niet met een lepeltje gewoon op te snoepen. Echt een aanrader!!!
Ik had alle sinaasappels uit geperst en had nog wat sap over. Dus ben ik gaan speuren op internet naar een lekker recept. Ondertussen had ik ook gezien dat Zorra "cake" als thema had gekozen om het 3-jarige jubileum van maandelijkse blogevents te vieren. Gefeliciteerd Zorra, ik geniet altijd van jouw blog-events!
Ik had alle sinaasappels uit geperst en had nog wat sap over. Dus ben ik gaan speuren op internet naar een lekker recept. Ondertussen had ik ook gezien dat Zorra "cake" als thema had gekozen om het 3-jarige jubileum van maandelijkse blogevents te vieren. Gefeliciteerd Zorra, ik geniet altijd van jouw blog-events!
En daarom was ik op zoek naar een cake waar ik op een of andere manier het sap in kon verwerken. "Zoekt en gij zult vinden"... en zo vond ik op de Duitse site van Betty Bossi een grappig recept van een cake met bloedsinaasappelgelei met de toepasselijke naam: Dracula cake. Zonder gelei is de cake trouwens ook overheerlijk, hoe kan dat ook anders met al die Mascarpone!!
Dracula cake
(1 cake)
(1 cake)
(recept printen)
500 g Mascarpone
150 g suiker
1 tl vanille extract
1 vanillestokje, opengesneden en alleen het zaad eruit schrapen
2 grote eieren
250 g bloem
2 tl bakpoeder
100 g gemalen amandelen
Gelei:
2 dl Bloedsinaasappelsap
geleisuiker (hoeveelheid voor 2 dl sap volgens de verpakking van jouw geleisuiker)
Verwarm de oven voor op 180ºC
Mix de mascarpone, suiker, vanille extract en zaad met een (hand)mixer door elkaar. Roer dan
één voor één de eieren erdoor heen tot ze helemaal opgenomen zijn. Roer de gezeefde bloem, bakpoeder erdoor met de amandelen. (niet overroeren).
150 g suiker
1 tl vanille extract
1 vanillestokje, opengesneden en alleen het zaad eruit schrapen
2 grote eieren
250 g bloem
2 tl bakpoeder
100 g gemalen amandelen
Gelei:
2 dl Bloedsinaasappelsap
geleisuiker (hoeveelheid voor 2 dl sap volgens de verpakking van jouw geleisuiker)
Verwarm de oven voor op 180ºC
Mix de mascarpone, suiker, vanille extract en zaad met een (hand)mixer door elkaar. Roer dan
één voor één de eieren erdoor heen tot ze helemaal opgenomen zijn. Roer de gezeefde bloem, bakpoeder erdoor met de amandelen. (niet overroeren).
Schep het beslag in een ingevette en bebloemde cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake ongeveer 1 uur in de oven, controleer of hij gaar is met een satéstokje. Haal hem uit de oven, en keer na ongeveer 10-15 minuten de cake uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Prik met een dikke breinaald gaten in de cake.
Breng het sap met de geleisuiker in een pannetje aan de kook, laat een paar minuten zachtjes koken (schuim eventueel af), haal van het vuur en laat afkoelen.
Doe de gelei in een spuitzak met een glad rond mondstuk (niet groter dan 3 mm) en laat de gaten in de cake rustig vollopen met de gelei.
Het 'Dracula'-effect ontstaat als je de cake in plakken snijdt en je ziet waar hij zijn tanden ingezet heeft.
Breng het sap met de geleisuiker in een pannetje aan de kook, laat een paar minuten zachtjes koken (schuim eventueel af), haal van het vuur en laat afkoelen.
Doe de gelei in een spuitzak met een glad rond mondstuk (niet groter dan 3 mm) en laat de gaten in de cake rustig vollopen met de gelei.
Het 'Dracula'-effect ontstaat als je de cake in plakken snijdt en je ziet waar hij zijn tanden ingezet heeft.
****************************************
Get your teeth stuck in this...
When I saw some blood oranges in the shop, I didn't hesitate in buying them because I still wanted to try that special recipe from Karen at "Bake My Day!" for Blood Orange Curd.
Got right to work when I returned home, pressing out all these lovely red oranges and making the curd... well, that is really, really, really good! I had about 2,5 jars and 1 day later there was only one jar left. You really have to restrain yourself not to take a spoon and eat it just like that! Highly recommendable!
I still had some juice left after making the curd, so I went on the net to find me a nice recipe. BTW This was before I had tasted the curd, otherwise I would have made some more right away. I had read about the
3-year anniversary of blog-events at Zorra's "1 x umrühren bitte" with "cake" in the starring role. Hip hip hoorah for you Zorra, I always love to participate in your great blog events, I hope there'll be many more! I still had some juice left after making the curd, so I went on the net to find me a nice recipe. BTW This was before I had tasted the curd, otherwise I would have made some more right away. I had read about the
So I wanted to make something cakelike with bloodoranges. And after a search on the net I found a lovely cake at the German site of Betty Bossi, maybe more appropriate for Halloween, but it looked so tasty, I couldn't wait to make it. It carries the name "Dracula cake", which becomes clear when you cut slices of this lovely moist cake. But even without the blood orange jelly it tastes terrific, no wonder with all that mascarpone....
Dracula cake
(1 loaf shaped cake)
500 g Mascarpone
3/4 cup sugar
1 tsp vanilla extract
1 vanilla pod, seeds only
2 large eggs
1 2/3 cup + 2 TBsp all-purpose flour
2 tsp baking powder
100 g ground almonds
jelly:
200 ml blood orange juice
Pectine or sugar to make jam/jelly (amount as stated on the product you have)
Preheat the oven to 360ºF. Grease and flour a loaf tin .
Stir the mascarpone cheese, sugar and vanilla (extract and seeds) with a (hand held) mixer. Add the eggs, one by one, until fully incorporated. Stir in the sieved flour, baking powder and ground almonds (don't overstir).
Spoon the batter in the prepared loaf tin and bake for about 1 hour or until a skewer inserted in the centre comes out clean. Take it out of the oven, let cool for 10 minutes in the tin. Take the cake out to cool further on a wire rack. Once cooled take a knitting needle and prick the cake all over.
Make the blood orange jelly according to the instructions on the pectine or special jam/jelly sugar you use. (that differs from country to country). Place the jelly into a piping bag with a smooth tip, about 3 mm wide and fill all the holes with the jelly.
The dracula effect will be visible when you cut slices of the cake and you see where he has bitten... Enjoy!
3/4 cup sugar
1 tsp vanilla extract
1 vanilla pod, seeds only
2 large eggs
1 2/3 cup + 2 TBsp all-purpose flour
2 tsp baking powder
100 g ground almonds
jelly:
200 ml blood orange juice
Pectine or sugar to make jam/jelly (amount as stated on the product you have)
Preheat the oven to 360ºF. Grease and flour a loaf tin .
Stir the mascarpone cheese, sugar and vanilla (extract and seeds) with a (hand held) mixer. Add the eggs, one by one, until fully incorporated. Stir in the sieved flour, baking powder and ground almonds (don't overstir).
Spoon the batter in the prepared loaf tin and bake for about 1 hour or until a skewer inserted in the centre comes out clean. Take it out of the oven, let cool for 10 minutes in the tin. Take the cake out to cool further on a wire rack. Once cooled take a knitting needle and prick the cake all over.
Make the blood orange jelly according to the instructions on the pectine or special jam/jelly sugar you use. (that differs from country to country). Place the jelly into a piping bag with a smooth tip, about 3 mm wide and fill all the holes with the jelly.
The dracula effect will be visible when you cut slices of the cake and you see where he has bitten... Enjoy!
wow, die ziet er leuk uit!
ReplyDeletejammer dat er nog maar 1 sinaasappel op de schaal ligt....
Lijkt me echt lekker Lien.
ReplyDeleteJe hebt altijd van die leuke recepten.
Dacht even dat je op vakantie was,kijk altijd even op je site en was al weer een tijdje geleden:)
Nou ja met dit mooie weer is de tuin ook heerlijk
Gr Gipskruit
@ koken in de buurt...nou je krijgt vast ongeveer hetzelfde effect met aardbeienjam, rode bessen gelei...
ReplyDeleteHoi Gipskruit, nee de vakantie duurt nog even. Heb het soms té druk om meer blogstukjes te maken (het is erg tijdrovend) en nu is de computer gecrashed... doet niets meer, snik, snik (zit nu even op de laptop van iemand anders), ik hoop maar dat mijn foto's van allerlei dingen die in nog moest posten niet verloren zijn gegaan, anders ben ik ontroostbaar.....:(((
Oh Lien this is totally fun! And obviously it must be really really good! One jar left! I must make some and then see if I can keep a jar for Halloween!
ReplyDeletedear lien,
ReplyDeletethere's something for you at jugalbandi. congrats!!!
You know Betty Bossi! :-) I wanted to test this cake since a long time. Now you say it's delicious, I will bake it soon.
ReplyDeleteWow, your Dracula Cake is quite good!
ReplyDeleteTot ziens, and I will try it, sur!
Hartelijke groeten uit Pareis
@ Tanna: I did not make this cake with the blood orange curd, so if you make Karen's wonderful recipe, just eat all jars and make the cake for halloween with blood orange jelly... I bet strawberry or raspberry jam would do the tricks as well!
ReplyDeleteThanks Zorra, is Betty Bossi a well known baker in germany? I never heard of her before.
HI Katia, Thanks for your compliments! You speak a bit of dutch I see, good job!
Hi Lien,
ReplyDeleteyour cake looks delicious. Betti Bossi is a ghost Swiss woman, she doesn't exist.
Ulrike from Küchenlatein