BBBabes & Buddies (by babe Elizabeth)

Wednesday, April 30, 2008

Koude basilicum

(English version? Please scroll down)
Een hele prettige koninginnedag allemaal!! Ik heb helemaal niets oranjes* gemaakt dit keer (we doen het met wat gekochte oranje tompoezen). En koninginnedag of niet, het is vandaag iets groens geworden; maar wel heel lekker...

Aangezien ik zo gek ben op Basilicum wilde ik altijd al eens sorbetijs met basilicum maken. Ik wist niet precies wat ik ervan moest denken, of het wel werkelijk lekker zou zijn. Er zijn vele soorten basilicum en vorig jaar maakte Marleen (toen nog van 'Huisje, boompjes, beestjes') mij attent op het bestaan van o.a. kaneel- en citroenbasilicum. Maar eindelijk is het er dan ook van gekomen, het basilicum ijs.

Ik ben voorzichtig begonnen met het maken van een halve liter en heb daar de kaneelbasilicum voor genomen. De methode is héél eenvoudig en het resultaat was echt erg lekker. Binnen de kortste keren was het ijs op en werd er al gevraagd om meer. Toen heb ik nog een keer sorbet gemaakt, maar nu met citroenbasilicum, hier is de citroen een heerlijke bijsmaak en maakt het ijs nog frisser van smaak. Ook heb ik hier nog een handvol gesnipperde bladstukjes ingedaan aan het eind van het draaien. Écht een succesnummer!

Basilicum Sorbet
(± 1/2 liter)
150 g kristalsuiker
350 ml water
30 g glucose (optioneel)
20 verse basilicumbladeren (voor iets extra speciaals: gebruik citroen- of kaneelbasilicum)
3 druppels groene voedselkleurstof (optioneel)

Doe de suiker, water en glucose (optioneel) in een pan en breng het al roerend aan de kook. Roer de basilicum erdoor (in stukken), haal het van het vuur en laat het afkoelen, zet het in de koelkast om goed koud te worden.

Zeef de bladeren eruit en giet het mengsel in een ijsmachine en laat het draaien tot het stevig is. Je kunt als je dat lekker vindt nu wat gesnipperde stukjes basilicumblad erdoor doen. Schep het in een diepvriesdoos en laat het nog een paar uur vriezen voor het te serveren.

*Wil je wel iets in het oranje? Kijk dan eens hier: Oranje broodjes

******************************************

Ice Cold Basil

(Although today it's Queensday here in the Netherlands, I didn't make anything orange this year.)
Because I really love basil, I've been wanting to make some basil ice cream for a while. But I also wondered if it really would be tasty.

There are many basil varieties and last year Marleen (a dutch garden-blogger) told me about the existance of both cinnamon and lemon basil. I ordered some seeds and planted them. And finally this month I made the basil sorbet. Still a bit cautious starting with just 1/2 litre with my first choice the cinnamon basil. This has a very very light touch of cinnamon and is was good, really good.


We emptied the container within days and they already asked for more... So I made a second (somewhat larger) batch, now using lemon-basil. This has a fragant and delicate lemon taste to it. I also added some shredded lemon-basil leaves to the ice cream when it had almost finished churning. Very very tasty, a big hit in our family!!!

Basil Sorbet
(about 1/2 litre)
3/4 cup granulated sugar
1 1/2 c water
1 oz. glucose (optional)
20-30 fresh basilleaves (extra special: use lemon- or cinnamonbasil)
3 drops green food coloring (optional)

Place sugar, water and glucose in a saucepan and bring it to the boil. When the sugar is dissolved, stir in the basil leaves in pieces, take of the heat and set aside to infuse. When it has cooled, put it in the fridge to get really cold.

Strain it to get the leaves out and pour into your icemachine and let it churn for about 20 minutes. You can -if you like- add some shredded basil leaves, mix them in and scoop into a container. Place in the freezer for a few hours before serving.

(adapted from: "Italian Ice Cream" - Carla Barchi)

2 comments:

  1. Wat leuk, Lien jij ook al aan het basilicumijs....heb al ondervonden dat je gelijk wel een litertje kunt maken...;-))
    Lekker hè- de sorbetvariant ga ik zeker ook proberen!

    ReplyDelete
  2. Can't remember if I planted cinnamon but I'm sure I put out some lemon. Love sorbet. Can't believe I haven't tried this - maybe I just hadn't been lucky enough to see a recipe. I think this is lovely.

    ReplyDelete

Thanks for stopping by and taking the time to comment on my blog, the comments are the cherries on the cake!
(PS. rude comments or advertising will be removed without notice)