Had ik eindelijk mijn kerstbrood klaar, kwam ik een heerlijk recept tegen voor een toetje. Perfect voor na het kerstmaal, of op welke andere dag dan ook gedurende deze feestdagen. Het wordt gemaakt met Panettone... dus heb je nog een stukje over na de feestdagen en is het wat droog geworden. Geen probleem, gebruik het voor dit heerlijke ijs! Ik heb het gecombineerd met kumquats in siroop, die net een licht bitter tegensmaakje geven en ook de citrussmaak van de panettone verrijken: alsof er een kerstengeltje over je tong...
Gelato al Panettone
(ruim 1 liter)
(ruim 1 liter)
2 of 3 stukken Panettone
550 g (volle) melk
90 g slagroom
50 g melkpoeder
120 g dextrose (druivensuiker) of witte basterd
1 vanillestokje
6 eierdooiers
40 g fijne kristalsuiker
Leg de stukken panettone in de melk en laat het (gekoeld) min 8 uur staan.
Zeef de panettone uit de melk (bewaren!!!). Doe bij de melk de room, melkpoeder, dextrose en vanillestokje dat je in de lengte doorsnijdt, verwarm dit langzaam en al roerend tot het bijna kookt. Haal het vanillestokje eruit en schraap de zaadjes eruit en doe die bij weer in de melk.
Klop ondertussen de dooiers en de kristalsuiker tot een dikke crème, dit gaat heel eenvoudig in een standmixer met een ballongarde of een handmixer. Giet nu, terwijl (jij of de machine) er flink door geklopt wordt de melk langzaam bij de dikke eiercrème. Daarna giet je het hele mengsel weer terug in de pan en verwarm het. Het mag absoluut niet koken, dan schift het en kan je het weggooien. Gebruik eventueel een thermometer om het in de gaten te houden. Laat het ongeveer 3 minuten op 85ºC doorwarmen. Hierna koel je het zo snel mogelijk af (in ijswater of afgedekt even buiten zetten). Zet het nu in de koelkast om door en door koud te worden.
Draai het nu in je ijsmachine tot het stevig wordt. Roer dan de bewaarde (geweekte) panettone-kruimels door het ijs. Doe het in een diepvriesdoos en laat het verder in de diepvries opstijven.
- Kumquats in siroop:
Doe de kumquats met half water & half suiker (de vruchtjes staan net onder) en breng ze aan de kook. Laat 2 minuten koken. Van het vuur af laten koelen. Dan nog een keer opkoken en weer laten afkoelen. Haal de kumquats uit de siroop en leg ze op een rooster om uit te lekken en wat te drogen. Haal de binnenkant van de vruchten er nu uit, zodat je alleen de schillen overhoudt. Snijd in reepjes en serveer een paar reepjes met een schep siroop over het ijs.
(ijsrecept bewerkt uit "Made in Italy" - Giorgio Locatelli)
550 g (volle) melk
90 g slagroom
50 g melkpoeder
120 g dextrose (druivensuiker) of witte basterd
1 vanillestokje
6 eierdooiers
40 g fijne kristalsuiker
Leg de stukken panettone in de melk en laat het (gekoeld) min 8 uur staan.
Zeef de panettone uit de melk (bewaren!!!). Doe bij de melk de room, melkpoeder, dextrose en vanillestokje dat je in de lengte doorsnijdt, verwarm dit langzaam en al roerend tot het bijna kookt. Haal het vanillestokje eruit en schraap de zaadjes eruit en doe die bij weer in de melk.
Klop ondertussen de dooiers en de kristalsuiker tot een dikke crème, dit gaat heel eenvoudig in een standmixer met een ballongarde of een handmixer. Giet nu, terwijl (jij of de machine) er flink door geklopt wordt de melk langzaam bij de dikke eiercrème. Daarna giet je het hele mengsel weer terug in de pan en verwarm het. Het mag absoluut niet koken, dan schift het en kan je het weggooien. Gebruik eventueel een thermometer om het in de gaten te houden. Laat het ongeveer 3 minuten op 85ºC doorwarmen. Hierna koel je het zo snel mogelijk af (in ijswater of afgedekt even buiten zetten). Zet het nu in de koelkast om door en door koud te worden.
Draai het nu in je ijsmachine tot het stevig wordt. Roer dan de bewaarde (geweekte) panettone-kruimels door het ijs. Doe het in een diepvriesdoos en laat het verder in de diepvries opstijven.
- Kumquats in siroop:
Doe de kumquats met half water & half suiker (de vruchtjes staan net onder) en breng ze aan de kook. Laat 2 minuten koken. Van het vuur af laten koelen. Dan nog een keer opkoken en weer laten afkoelen. Haal de kumquats uit de siroop en leg ze op een rooster om uit te lekken en wat te drogen. Haal de binnenkant van de vruchten er nu uit, zodat je alleen de schillen overhoudt. Snijd in reepjes en serveer een paar reepjes met een schep siroop over het ijs.
(ijsrecept bewerkt uit "Made in Italy" - Giorgio Locatelli)
Seasonal Ice Cream
After I had finally finished my Panettone, I saw a lovely ice cream dessert for the holidays using panettone. Any leftover Panettone of has it turned out too dry? Make this and you won't regret it. I combined it with kumquats in syrup, which adds another citrus flavour ánd a light bitter note to cut through the richness of the ice cream. Heaven!
Gelato al Panettone
(± 1 litre)
2 or 3 pieces Panettone(± 1 litre)
550 g (full-fat) milk
90 g whipping cream
50 g milkpowder
120 g dextrose (or soft white sugar)
1 vanilla pod
6 egg yolks
40 g fine sugar
Crumble the panettone in the milk and leave for at least 8 hours.
Strain the milk (keep the panettone in a seperate bowl), add the cream, milkpowder,dextrose and the lengthwise halved vanilla pod. bring this slowly almost to the boil. Take out the vanilla pod and scrape out the seeds, and put these back in the milk.
In the meantime whisk the yolks and the 40 g sugar into a thick light cream. Keep whisking vigorously, while pouring the hot milk into the cream. Now return the mixture to the pan and reheat... DO NOT BOIL... If it comes to the boil, it'll be ruined. Use a thermometer to be safe; 185ºF. Keep it there for about 3 minutes (to get rid of any bacteria) and then cool as quick as possible. Then place in the fridge for at least 6-8 hours.
Put into an ice cream maken and churn according to instructions. At the end you add the soaked panettone by crumbling it in while the ice machine turns. Place in a plastic container and freeze for several hours before serving.
Kumquats in syrup:
Place the kumquats in half water/half sugar so they are just covered and bring to a simmer for 2 minutes. Let cool and repeat for a second time. Take the kumquats out of the syrup, remove the insides and place the peels on a rack to dry. Cut into strips and spoon it with the syrup over your ice cream ...delicious!
(ice cream recipe adapted from "Made in Italy" - Giorgio Locatelli)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by and taking the time to comment on my blog, the comments are the cherries on the cake!
(PS. rude comments or advertising will be removed without notice)