Ofwel "Tiramisù" in het Italiaans. Het is de klassieker van de Italiaanse desserts. In de 80-er jaren (poe wat voel ik me oud ineens) volgde ik een paar jaar een cursus Italiaans. Aan het einde van elk cursusjaar kwamen alle cursisten bij onze Italiaanse lerares Emilia thuis waar we samen een Italiaans etentje maakten. Daar leerde ze ons onder andere deze Tiramisù. Ik maak hem altijd nog zo, maar niet te vaak want er zitten natuurlijk wel kalorieën in. Er zijn veel recepten van dit heerlijke dessert, maar dit is mijn favoriet.
Tiramisù
100 g lange vingers (of savoiardi)
225 g mascarpone
3 eierdooiers
70 g fijne kristalsuiker
4 el sterke espressokoffie
2 el koffielikeur
2 el poedersuiker
Leg de helft van de lange vingers in een serveerschaal en de rest op een apart bord. Meng koffie, likeur en poedersuiker en besprenkel de lange vingers daarmee. Klop de eierdooiers met de suiker tot een romig en lichtgekleurd mengsel (het moet als een lint van de lepel aflopen). En klop hier zo luchtig mogelijk de mascarpone door. Schep de helft hiervan op de lange vingers in de serveerschaal en leg daar de andere lange vingers bovenop. Eindig met de rest van de mascarponemix. Strooi tot slot een dikke laag cacaopoeder erover. Dek af met plastic folie en zet het het een paar uur in de koelkast om op te stijven.
Buon appetito!
TIP: Dit recept stamt uit de tijd dat er niet zoals nu overal Mascarpone in de supermarkten te krijgen was. Vandaar dat er ook een vervanging werd aangegeven, die -eerlijk is eerlijk- bíjna net zo goed smaakt. Vervang de Marcarpone door 1/8 l crème fraîche en 1/8 l slagroom stijf te slaan. Zeker als je voor grote groepen zoiets moet maken, wordt het erg prijzig door de Mascarpone en kan het op deze manier iets gekoper, maar bijna net zo lekker.
Bovendien kan je het ook maken met halfvette slagroom en crème fraîche, dat kan natuurlijk ook een reden zijn om de Mascarpone te vervangen en toch jezelf op een geweldig dessert te trakteren!
****************************************************************
"Pull me up" In the eighties I took a course of Italian for a couple of years (Wow, do I feel old saying that, seems ages ago!) To close every year of study our Italian teacher Emilia (real Italiana) invited us to her home to prepare an italian meal together. She gave us this tiramisù recipe, and it is still my favorite one.
Tiramisù
100 g lady fingers (or savoiardi)
225 g Mascarpone
3 eggyolks
70 g sugar
4 Tsp espresso
2 Tsp coffeeliqueur
2 Tsp icing-sugar
Lay out half of your lady fingers in a servingdish, and the rest on another plate. Stir together the espresso, icing sugar and liqueur and drizzle it over all the fingers.Mix the eggyolks and the sugar untill its light coloured and fluffy. Mix this with the Mascarpone as light as possible. Spoon half of the Mascarponemixture over the lady fingers in the servingdish. Top this with another layer of the fingers and finish with the rest of the Mascarponemix. Finally sift a good layer of (unsweetened) cocoapowder over the top. Cover with clingfilm and put it in the fridge for a couple of hours before serving. You can even make it a day ahead.
Buon appetito!!
TIP: This recipe came from a time that things like Mascarpone were not widely available in supermarkets (How spoiled we are nowadays!!). That's why there was a tip included to make this tiramisù without Mascarpone.
And in those days I made it like that because during my study-time there just wasn't enough money to serve this to a group of people. And trust me it's almost as good. (the guests never noticed the difference). Instead of the Mascarpone beat 1/8 l of crème fraîche with 1/8 l of whipping cream together.
*You can also get low fat cream and low fat crème fraîche, so that can be another reason to make it without the Mascarpone and still have a treat!
Lien! Ik ben zo blij dat je ook in het Engels schrijft! Nu kan ik wel een link naar jou op mijn blog geven.
ReplyDeleteDe tiramisu lijkt mooi. Misschien iets te maken voor mij verjaardag? Yum!
Hoi Ashleigh, ik weet nog niet of ik in het Engels blijf schrijven. Het is een uitprobeersel. Het is veel extra werk en als er geen/niet genoeg engelse lezers zijn ga ik er niet mee door. Misschien helpt een link bij jou wel (bedankt!) ik wil het in ieder geval een paar maanden uit proberen en er zal ook af en toe wel een alleen NLse posting tussen zitten.
ReplyDeleteMet die tiramisu op je verjaardag zit je goed hoor...en vooral ideaal omdat je hem een dag van te voren kan maken!!
De tiramisu maak ik precies zo( met de mascarpone) en is hier niet aan te slepen
ReplyDeleteals de zonen hier zijn...Maar goed ook anders zouden wij de deur niet meer door kunnen..
jeetje wat een fantastische website .
ReplyDeleteKom hier zeker nog veel vaker terug.
deze tiramisu als ik hem als dessert gebruikt .Voor hoeveel personen is hij dan?
Hoi carla, je bent van harte welkom. Ik zou dit recept voor 6 personen gebruiken. Eet smakelijk.
ReplyDeleteJe kunt het recept zo nodig verdubbelen of anderhalf keer doen.
Dank je wel!
ReplyDeletebinnekort ga ik het recpet maken.
maar weet je toevallig ook of je muffins kan invriezen?
Uh...nou ik wist het niet (eet niet erg vaak muffins) maar ik heb het even opgezocht:
ReplyDeleteMuffins invriezen
Muffins zijn niet lang houdbaar, u kunt ze het beste dezelfde dag nog eten. Wilt u ze toch bewaren, dan kunt u ze ongeveer een maand lang in de vriezer bewaren. Stop ze daarvoor in een diepvrieszak en haal er zoveel mogelijk lucht uit, sluit de zak goed af. U ontdooit de muffins op kamertemperatuur of wikkel ze in folie en verwarm ze in de oven op 180ºC.
Bron: Le Cordon Bleu
Geen citroenrasp?
ReplyDeleteNee, geen citroenrasp. Dat zou je gebruiken als je een limoncello-tiramisu zou maken. Citroen met koffie en cacao? dacht het niet.
ReplyDelete