My autumn header is up, strawberries of summer had to make place for the figs that are in season now. And that was the moment I remembered something. This pastry with figs in the header was meant to be published last year (when figs were in season), but I lost it wandering around trying to find my way. I received a mail from someone (you know who you are!!) asking about the recipe. Yes amazing: there really was someone been waiting for one of my posts. I was a little ill at that point, so I asked her to be patient, really meaning to place it there as soon as I got round to it... ...but I totally forgot , got the blogger-blues and was busy ánd lazy ánd.... Then suddenly a few braincells (the rest is still asleep) stirred and I remembered about her question after changing the header recently. A promise is a promise and here is the recipe finally. Sorry for the long wait S.!
I think it's worth the wait, cause this was really really good. And the best thing about it is that you can use whatever fruit you like/is in season, just combine it with some kind of booze (or juice) that goes well with it and you'll have a delicious treat. With quince is my personal favorite. Enjoy and don't get lost (too often).
Quince and Frangipane slice
(makes about 8 servings)
(PRINT recipe)
2 TBsp fine caster sugar
pinch of salt
125 g unsalted butter, chilled and in cubes
1 egg
icing sugar for dusting
Topping
115 g softened butter
85 g fine sugar
150 g ground almonds
1 egg
1 TB AP-flour
2 TBsp calvados
2 small cooked quinces, peeled, cored and cut into 8 wedges
Preheat the oven to 200ºC. Grease a shallow, rectangular baking tin with a removable bottom (10 x 33 cm).
Place flour, sugar, salt and cold butter cubes in a food processor and pulse until it resembles breadcrumbs. Add the egg and pulse until it starts to come together. Press together and roll out in a rectangle. Transfer to the tin and let cool in the fridge for about 30 minutes.
Bake in the oven for 20 minutes or golden. Remove and allow to cool.
Reduce the oven temperature to 180ºC.
Make the topping by mixing butter, sugar, almonds, egg, flour and calvados in a foodprocessor until well combined. Spread the mixture over the tart base.
Place the quince wedges along the centre in a row, pressing them down lightly. (you may have some pieces left)
Bake for 30-40 minutes or until set.
Let cool in the tin and turn out on a serving platter. Serve in slices with a little icing sugar.
Variation: instead of quince and calvados use:
- fresh figs and Fra Angelico >
- caramelised apples and Calvados
- peaches and whiskey
- ..........
(adapted from: “Slices” -Indulgence series)
___________________________________________________________________
De weg kwijt
Er zijn verschillende dingen die nog steeds op een geïnspireerde blogactie wachten, maar sommige verdwijnen in het doolhof van dingen die gedaan moeten worden en daar kan ik soms ineens per ongeluk tegen aan lopen. Als het tijdstip goed is zouden ze zelfs hier kunnen eindigen, maar meestal voel ik mezelf een beetje verloren.
Het herfst thema is weer geïnstalleerd op mijn blog, de aarbeien van de zomer moesten wijken voor de vijgen, die nu te krijgen zijn. En dat was ook het moment dat ik me iets herinnerde. Het vijgen gebak in de titel had al vorig jaar gepubliceerd moeten worden, maar het raakte zoek in het doolhof. Ik kreeg een mailtje van iemand (je weet zelf wel wie ik bedoel!) om me naar het recept hiervan te vragen. Wauw... er zat dus echt iemand op een recept te wachten dit keer. Ik was een beetje in de lappenmand toen dit voorviel en ik mailde terug dat het er zo snel mogelijk aan kwam..... maar ik vergat het dus totaal, kreeg een blogger-block en was druk én lui én.... maar uiteindelijk roerden zich dan toch een paar hersencellen (de rest slaapt nog) en de mail kwam weer in mijn gedachten na het verwisselen van de titelkop van mijn blog. En belofte maakt schuld, dus hier is het recept dan eindelijk. Excuses voor het lange wachten S.!
Het is wel het wachten waar, want dit was echt erg lekker. En het mooiste is nog dat je allerlei fruit kan gebruiken gebruik het met wat drank (of sap) dat er goed bij combineert en je hebt een heerlijke traktatie! Mijn favoriet was absoluut met kweepeer!
Kweepeer en frangipane gebak
(ongeveer 8 porties)
(ongeveer 8 porties)
(recept PRINTEN)
165 g bloem
2 el fijne kristalsuiker
snuf zout
125 g ongezouten boter, koud en in blokjes
1 ei
poedersuiker voor serveren
Vulling
115 g zachte boter
85 g fijne kristalsuiker
150 g gemalen amandelen
1 ei
1 el bloem
2 el Calvados
2 kleine gare kweeperen, geschild, zonder klokhuis in 8 parten gesneden
Verwarm de over voor op 200ºC. Vet een rechthoekig (10 x 33 cm) lage taartvorm in (liefst met een losse bodem.
Doe bloem, suiker, zout en koude boterstukjes in een food processor en pulseer steeds kort tot het op broodkruimels lijkt. Voeg dan het ei toe en puls verder tot het deeg samen begint te komen. Druk het deeg samen en rol het uit. Bekleed de taartvorm met het deeg en zet het een half uur in de koelkast.
Bak de taartbodem 20 minuten of tot hij goudgeel is in de oven. Haal hem dan uit de oven en laat afkoelen.
Verlaag de oventemperatuur naar 180ºC.
Maak de vulling door boter, suiker, amandelmeel, ei, bloem en Calvados in de foodprocessor tot het goed gemengd is. Verdeel het over de taartbodem en strijk het glad. Leg de kweepeerpartjes naast elkaar in het midden in een rij en druk ze iets in de vulling. (je hebt ermisschien wat over)
Bak 30-40 minuten tot het gaar is.
Laat afkoelen in de vorm en leg het gebak daarna op een serveerschaal, snijd in ongeveer 8 repen en serveer met poedersuiker.
Variatie: bv. neem i.p.v. kweeperen en Calvados:
< verse vijgen en Fra Angelico
- gekarameliseerde appels en Calvados
- perziken en whiskey
- .............
(bewerkt naar: “Slices” -Indulgence series)
snuf zout
125 g ongezouten boter, koud en in blokjes
1 ei
poedersuiker voor serveren
Vulling
115 g zachte boter
85 g fijne kristalsuiker
150 g gemalen amandelen
1 ei
1 el bloem
2 el Calvados
2 kleine gare kweeperen, geschild, zonder klokhuis in 8 parten gesneden
Verwarm de over voor op 200ºC. Vet een rechthoekig (10 x 33 cm) lage taartvorm in (liefst met een losse bodem.
Doe bloem, suiker, zout en koude boterstukjes in een food processor en pulseer steeds kort tot het op broodkruimels lijkt. Voeg dan het ei toe en puls verder tot het deeg samen begint te komen. Druk het deeg samen en rol het uit. Bekleed de taartvorm met het deeg en zet het een half uur in de koelkast.
Bak de taartbodem 20 minuten of tot hij goudgeel is in de oven. Haal hem dan uit de oven en laat afkoelen.
Verlaag de oventemperatuur naar 180ºC.
Maak de vulling door boter, suiker, amandelmeel, ei, bloem en Calvados in de foodprocessor tot het goed gemengd is. Verdeel het over de taartbodem en strijk het glad. Leg de kweepeerpartjes naast elkaar in het midden in een rij en druk ze iets in de vulling. (je hebt ermisschien wat over)
Bak 30-40 minuten tot het gaar is.
Laat afkoelen in de vorm en leg het gebak daarna op een serveerschaal, snijd in ongeveer 8 repen en serveer met poedersuiker.
Variatie: bv. neem i.p.v. kweeperen en Calvados:
< verse vijgen en Fra Angelico
- gekarameliseerde appels en Calvados
- perziken en whiskey
- .............
(bewerkt naar: “Slices” -Indulgence series)
I feel the same way, too many things to do, not enough time to dedicate to the blog.
ReplyDeleteGlad to see you posting, and what a tasty tart this must be.
Laura
I think you know how I know how you feel.... (haha this sentence just to wake up your brain ;-))
ReplyDeleteLovely tart and such pretty pictures, again!
I too can readily identify with you; I blame Facebook.
ReplyDeleteWhat beautiful photos of frangipane. And I really like the maze photos too, particularly the one with the happy wave to the camera. I've always wanted to see a real maze like that.
If the six or so figs on my new little fig tree ever ripen, I think I will have to try using some of them on frangipane.
How much almond flour is in the frangipane mix? Thanks.
ReplyDeleteSo sorry Lena, can't believe I've missed that. 150 g. I've changed it in the recipe. Thanks for pointing it out to me so it could be fixed!
ReplyDelete