The first thing that sprung to my mind was one of those Greec breads with dyed eggs on top of them: "Tsoureki", it just looks fun and festive. But I am not very sure about boiled eggs that will cook for a second time with the bread in the oven, will those still be tasty? Or will they taste like boiled eggs that are totally overcooked, yolk starting to colour green and taste like metal? Maybe I'll try that sometime just to find out, but not this time. I decided to bake a bread with eggs in them. The all time favorite type of bread for the kids: Challah. They eat it without anything on it, they just love the natural taste of it. This bread can be topped with a sugar icing that's been specked with raisins, cherries and chopped pecans. I wanted to do that, also to disguise that I should have put foil on this challah, because it got a little too brown to my liking. But when I checked it, it was already too late for that. It still tasted delicious and the bread was gone before I could ice it the next day. But if you have time for a little extra sweetness, you'll love it!
Sweet Challah
(PRINT recipe)
10 g dry yeast± 500 g bread flour
170 g luke warm water
2 large eggs (+ 1 small for glazing)
1 large egg yolk
55 g vegetable oil
1 tsp salt
70 g sugar
(optional; poppy or sesame seeds for sprinkling)
Pre ferment: Mix the yeast with 100 g of the flour and add the water, whisk until smooth and leave to stand until it begins to show bubbles (about 10-20 minutes)
Dough: Whisk 2 eggs, egg yolk, oil, salt and sugar into the pre-ferment until well incorporated. Add the rest of the flour (400 g) and mix it in. Knead until you have a smooth and soft dough. Add water or flour if the dough seems a bit dry/wet. It should feel smooth, soft and just slightly sticky.
Shape the dough into a ball and place in a lightly greased bowl, cover and leave to rise for about 2 - 2,5 hours in a warm place.
Line a 2 baking sheets with parchment paper.
Take ¼ part of the dough and divide this into three equal parts. Shape them into rolls ( ball, torpedo, knot.... whatever you like) and place them onto a baking sheet, cover with greased plastic and leave to rise.
Shape the remainder of the dough into a challah, braided or coiled or just as a plain torpedo shaped loaf and place it on the second baking sheet. Cover with greased plastic and leave to rise.
In the meantime preheat the oven to 170ºC.
When the dough has risen (and doesn’t push back when you make an indentation in it with your finger), brush the loaf/rolls with eggwash and sprinkle some poppy-or sesame seeds on them if you like.
Bake them until done (tent with foil if it browns too quickly) about 30-40 minutes, for the loaf and 18-24 for the rolls. Remove from the oven and leave to cool on a wire rack.
_______________________________________________________________
Niet alleen was Bread Baking Babe Astrid de keuken van de afgelopen maand, maar ze verzorgt deze maand ook nog de editie van de Bread Baking Day. Eén van de blogevents die ik altijd probeer te doen, gestart door Zorra. Een moelijke opdracht voor Astrid om een nieuw thema te vinden, wat steeds lastiger wordt, om dat het event nu al meerdere jaren loopt. Maar het lenteweer heeft haar geïnspireerd en ze heeft gekozen voor BROOD MET EIEREN, natuurlijk een prima thema nu het bijna Pasen is.ome up with a good one. But the spring air must have inspired her and she asks us to bake BREAD WITH EGGS.
Meteen zag ik zo'n Grieks paasbrood voor me met gekleurde gekookte eieren erop: "Tsoureki", dat ziet er altijd zo feestelijk uit. Maar ik heb mijn twijfels bij gekookte eieren die je dan nog een keer 'kookt' als je het brood bakt. Blijven die wel lekker of worden ze net zo vies als eieren die zo lang gekookt hebben dat ze groene dooiers beginnen te krijgen? Misschien probeer ik dat nog een andere keer, maar nu heb ik gekozen voor een brood met eieren erin. En dat werd het lievelingsbrood van de kinderen: Challah. Ze verslinden het brood zelfs zonder beleg en ik kan het niet vaak genoeg bakken. Dit brood kan je nog meer een traktatie maken door het te glazuren. Met een simpele glazuur van poedersuiker en water, waar je wat rozijnen, gehakte pecannoten en stukjes kersen door heen doet. Ik was dat wel van plan -al was het maar om de iets te donkere korst te verstoppen-, maar het brood was al weg voor het helemaal afgekoeld was en ik glazuur kon maken. Maar zo smaakte het dus ook al heerlijk. Maar als je de tijd hebt voor wat extra zoetigheid... het klinkt heerlijk.
Zoet Joods brood
(1 groot brood en drie kleine broodjes)
(1 groot brood en drie kleine broodjes)
(recept PRINTEN)
10 g droge gist
± 500 g bloem (sterke bloem voor brood )
170 g lauwwarm water
2 grote eieren (+ 1 kleintje om te bestrijken)
1 grote eierdooier
55 g plantaardige olie
1 tl zout
70 g suiker
(optioneel; maan- of sesamzaad voor decoratie)
Voordeeg: Meng de gist met 100 g bloem en voeg het water toe. Roer alles goed door elkaar tot het glad is. Laat het staan tot het begint te bubbelen (± 10-20 minuten).
Deeg: Roer de 2 eieren, eidooier, oil, zout en suiker door het voordeeg tot het goed gemengd is. Voeg dan de rest van de bloem erbij (400 g) en meng het door elkaar. Kneed nu tot je een glad en zacht deeg hebt. Je kunt wat water of meel toevoegen als het deeg te droog of te nat is. Het deeg moet glad zijn en zacht, maar niet extreem plakkerig. Vorm het deeg dan tot een bal en leg het in een licht ingevette kom, dek af en laat het rijzen, ongeveer 2 - 2,5 uur op een warme plek.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Neem ¼ deel van het deeg en verdeel het in drie gelijke delen. Vorm er broodjes van en leg ze op een bakplaat. Dek af met licht ingevet plastic en laat het rijzen). Vorm de rest van het deeg in een gevlochten joods brood of in welke vorm je leuk vindt. Dek af met ingevet plastic en laat het rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 170ºC.
Als het deeg gerezen is (als het niet terugveert als je er met een vinger een kuiltje in drukt), bestrijk je de broden/broodjes met ei en bestrooi je ze desgewenst met wat zaadjes.
Bak de broden tot ze gaar zijn: eerst de bolletjes ongeveer 18-14 minuten en dan het brood ongeveer 30-40 minuten tot ze gaar zijn. Dek het brood indien nodig af met wat alufolie als het te snel bruint. Laat de broden op een rooster afkoelen.
(bewerkt naar “A blessing of bread” - Maggie Glezer)
± 500 g bloem (sterke bloem voor brood )
170 g lauwwarm water
2 grote eieren (+ 1 kleintje om te bestrijken)
1 grote eierdooier
55 g plantaardige olie
1 tl zout
70 g suiker
(optioneel; maan- of sesamzaad voor decoratie)
Voordeeg: Meng de gist met 100 g bloem en voeg het water toe. Roer alles goed door elkaar tot het glad is. Laat het staan tot het begint te bubbelen (± 10-20 minuten).
Deeg: Roer de 2 eieren, eidooier, oil, zout en suiker door het voordeeg tot het goed gemengd is. Voeg dan de rest van de bloem erbij (400 g) en meng het door elkaar. Kneed nu tot je een glad en zacht deeg hebt. Je kunt wat water of meel toevoegen als het deeg te droog of te nat is. Het deeg moet glad zijn en zacht, maar niet extreem plakkerig. Vorm het deeg dan tot een bal en leg het in een licht ingevette kom, dek af en laat het rijzen, ongeveer 2 - 2,5 uur op een warme plek.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Neem ¼ deel van het deeg en verdeel het in drie gelijke delen. Vorm er broodjes van en leg ze op een bakplaat. Dek af met licht ingevet plastic en laat het rijzen). Vorm de rest van het deeg in een gevlochten joods brood of in welke vorm je leuk vindt. Dek af met ingevet plastic en laat het rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 170ºC.
Als het deeg gerezen is (als het niet terugveert als je er met een vinger een kuiltje in drukt), bestrijk je de broden/broodjes met ei en bestrooi je ze desgewenst met wat zaadjes.
Bak de broden tot ze gaar zijn: eerst de bolletjes ongeveer 18-14 minuten en dan het brood ongeveer 30-40 minuten tot ze gaar zijn. Dek het brood indien nodig af met wat alufolie als het te snel bruint. Laat de broden op een rooster afkoelen.
(bewerkt naar “A blessing of bread” - Maggie Glezer)
Nou dat ziet er overheerlijk uit, vooral die drie kleine gevlochten broodjes met de zaadjes erop.
ReplyDelete