Cut of the prickles and peel with gloves on, holding the fruit steady by sticking a fork in it. Cut the top and bottom off, then holding it upright with the fork pricked in the top, cut of the sides.
The taste reminded me of watermelon, but with more flavour. Really refreshing and perfect for a warm day... but tastes great on a rainy day too. Or after a spicy meal to cool your mouth. The taste of summer.
Prickly pear sorbet
(about 1 liter)
(about 1 liter)
(PRINT recipe)
250 g water
100 g sugar
Make a sugar syrup with the water and the sugar, by dissolving the sugar in the water on medium heat. Leave to cool.
Peel the prickly pears and cut into pieces
Place sugar syrup and pear pieces in a blender and blend until smooth. Pass through a sieve if there are any seeds in the mixture, and refrigerate for about 2 hours.
Churn in your ice cream maker for about 20-30 minutes.
Spoon it all in a freezer container and freeze for 1 or 2 hours to firm up.
(adapted from “Gelato!” – P.S. Johns)
_________________________________________________________________________
Wat een luxe dat we toch nog even zo'n kort nazomertje hadden hier, de slechte zomer was toch wel deprimerend. Ik was blij verrast toen ik hier in Nederland cactusvijgen tegen het lijf liep. Nou ja gelukkig niet letterlijk, want er zitten venijnige stekels op. Perfect voor een nazomerse dag. In Italië op vakantie zien we de cactussen wel staan, met mini vruchtjes en soms nog met bloemen. Rijpe vruchten zijn er dan nog niet.
Met het vruchtvlees kan je een heerlijke sorbet maken. Snijdt kop en kont eraf (houdt de vrucht vast met een vork of eventueel handschoenen) en daarna de zijkanten. Kom niet aan de stekels, maar dat lijkt me logisch toch?
De smaak doet denken aan watermeloen, maar met wat meer smaak. Heel verfrissend en weer eens wat anders. Heerlijk op een warme dag, maar ook perfect als afsluiting van een pittige maaltijd. Dus loop jij ze ook tegen het lijf? Aarzel niet en koop ze!
Cactusvijgensorbet
(ongeveer 1 liter)
(ongeveer 1 liter)
(recept PRINTEN)
500 g cactusvijgen
250 g water
100 g suiker
Maak een suikersiroop van de suiker en het water, door de suiker op te lossen in een pannetje op medium vuur. Laat afkoelen.
Schil de cactusvijgen en snijd ze in stukken. Doe de stukken en de siroop in de blender en mix tot het helemaal glad is. Werk het door een zeef om eventuele zaden te verwijderen en zet het minimaal 2 uur in de koelkast laten staan.
Laat het mengsel in de ijsmaker draaien ongeveer 20-30 minuten.
Schep alles in een diepvriesdoos en laat het 1 à 2 uur vriezen voor serveren.
(bewerkt naar “Gelato!” – P.S. Johns)
250 g water
100 g suiker
Maak een suikersiroop van de suiker en het water, door de suiker op te lossen in een pannetje op medium vuur. Laat afkoelen.
Schil de cactusvijgen en snijd ze in stukken. Doe de stukken en de siroop in de blender en mix tot het helemaal glad is. Werk het door een zeef om eventuele zaden te verwijderen en zet het minimaal 2 uur in de koelkast laten staan.
Laat het mengsel in de ijsmaker draaien ongeveer 20-30 minuten.
Schep alles in een diepvriesdoos en laat het 1 à 2 uur vriezen voor serveren.
(bewerkt naar “Gelato!” – P.S. Johns)
Oooh zou nu heerlijk zijn, heb net het oud papier buitengezet, paprika's geroosterd en een koffiecake uit de oven gehaald.. Warm!!
ReplyDeleteZiet er lekker uit, mooi van kleur ook. En een vollere smaak dan watermeloen? Perfetto!
I always wanted to use the prickly pears but I can't find them anywhere. I should find someone with the plant in their backyard.
ReplyDeleteI want to taste this!
Beginning of this summer I put some cactus figs seeds into the earth and one is growing, so perhaps in two or three years I can make your sorbetto! ;-)
ReplyDeleteHi Lien. The cactus pears here all have a lot of small hard seeds inside. You did not mention how to get rid of them. Or is yours an other variety ? I live in So.California. Thanks Ria
ReplyDeleteShame on me. There common as grass here and I've never made this!
ReplyDeleteLooks really wonderful Lien!
@ Ria, There were no seeds in mine at all. I didn't even know there were different kinds. Mine came from Italy ("fichi d'India" they're called). So yeah if you make it with seeds, I'd take the seeds out.
ReplyDelete