Happy anniversary Bread Baking Day. It's been four years since initiater Zorra started this event and it's been a great event from day one for all bread bakers around the world. Quite a populair event too and rightly so, one of my favorites. I haven't baked each and every month, but a quick count told me that I've managed to bake 33 times for the Bread Baking Day. This month the event is hosted by Connie ("My discovery of bread") and she asked us to make Bread with herbs. I'm afraid I haven't been very adventurous with herbs in this bread... as a matter of fact, there aren't a lot of them in the bread. But as this month sort of slipped between my fingers and the 31th of June didn't exist, I've been baking yesterday and quickly writing this up today. So no time to bake something else.
And even though it may not be a very 'herby' bread, it really is delicious almost cakelike. A sweet bread with raisins, lemon and rosemary. You could give it a glaze made with icing sugar and lemonjuice to drizzle on top, but for me that didn't needed it at all. A real festive bread, so to many more Bread Baking Days!!! Hip Hip
Rosemary-Lemon bread
(1 loaf)
(1 loaf)
(PRINT recipe)
60 g blanched and toasted hazelnuts, chopped155 ml milk
1 large egg
30 g soft butter
40 g honey
385 g bread flour
4 tsp chopped fresh rosemary
grated zest of 1 lemon
1 tsp salt
2 tsp dry yeast
130 g golden raisins
Roast the hazelnuts until golden, let cool and chop.
Place all ingredients, except the nuts and raisins, in a bowl and knead with the dough hook until it’s smooth and elastic (about 10 minutes). Let rest for 10 minutes. Knead the nuts and raisins in by hand. Shape into a ball, place in a greased bowl, cover with plastic and let rise for about 1 hour in a warm spot.
Grease a bread tin. Take the dough out, press it flat and roll it into a log. Place seem side down in the tin, cover with greased plastic and let rise until doubled.
In the meantime preheat the oven to 200ºC. Slash the bread lengthwise. Bake with steam for about 40 minutes. Check if the inside is baked through, a thermometer stuck in the bread should read about 93ºC..
Leave to cool on a wire rack.
(adapted from “The breadlover’s breadmachine cookbook” - Beth Hensperger)
_______________________________________________________________
Alweer vier jaar houdt het blog-event Bread Baking Day zich staande. Gestart door Zorra en een geweldig leuk event voor broodbakliefhebbers. Bijna elke maand een ander thema en -even snel nagekeken- ik heb er de afgelopen jaren 33 keer aan meegebakken. Deze keer is het thema Brood met kruiden. Echt vol met kruiden zit mijn brood niet. Er zit wat rozemarijn in, maar het is toch de citroen die de boventoon voert. Maar goed het was even een haastklus zo op de laatste dag, dus ook al zit er niet zo veel rozemarijn in is dit toch mijn inzending voor deze maand. Je kunt ook nog een suikerglazuur over het brood doen na het bakken (met poedersuiker en citroensap), maar eerlijk gezegd is het brood zo lekker dat het eigenlijk verder niets nodig heeft.
Rozemarijn-Citroenbrood
(1 brood)
(1 brood)
(recept PRINTEN)
60 g hazelnoten zonder vlies
155 ml melk
1 groot ei
30 g zachte (ongezouten boter)
40 g honing
385 g brood bloem
4 tl verse rozemarijnblaadjes, gehakt
geraspte schil van 1 citroen
1 tl zout
2 tl droge gist
130 g gele rozijnen
Rooster de hazelnoten tot ze goudbruin zijn, laat ze afkoelen en hak ze.
Doe alle ingrediënten, behalve de noten en rozijnen, in een mixerkom en kneed het deeg met de deeghaak tot het glad en elastisch is (ongeveer 10 minuten). Laat het 10 minuten rusten. Kneed de rozijnen en noten erdoor met de hand. Vorm tot een bal, leg in een ingevette, afgedekte kom en laat het 1 uur rijzen op een warme plek.
Vet een broodblik in.
Druk het deeg plat en vorm het tot een rol en leg het met de naad naar beneden in het bakblik. Dek af met ingevet plastic en laat rijzen tot het verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Snijd het brood ondiep in in de lengte. Bak met stoom ongeveer 40 minuten.. Controleer met een kernthermometer of het brood gaar is (93ºC).
Laat het brood afkoelen op een rooster voor je het aansnijdt.
(bewerkt naar “The breadlover’s breadmachine cookbook” - Beth Hensperger)
1 groot ei
30 g zachte (ongezouten boter)
40 g honing
385 g brood bloem
4 tl verse rozemarijnblaadjes, gehakt
geraspte schil van 1 citroen
1 tl zout
2 tl droge gist
130 g gele rozijnen
Rooster de hazelnoten tot ze goudbruin zijn, laat ze afkoelen en hak ze.
Doe alle ingrediënten, behalve de noten en rozijnen, in een mixerkom en kneed het deeg met de deeghaak tot het glad en elastisch is (ongeveer 10 minuten). Laat het 10 minuten rusten. Kneed de rozijnen en noten erdoor met de hand. Vorm tot een bal, leg in een ingevette, afgedekte kom en laat het 1 uur rijzen op een warme plek.
Vet een broodblik in.
Druk het deeg plat en vorm het tot een rol en leg het met de naad naar beneden in het bakblik. Dek af met ingevet plastic en laat rijzen tot het verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Snijd het brood ondiep in in de lengte. Bak met stoom ongeveer 40 minuten.. Controleer met een kernthermometer of het brood gaar is (93ºC).
Laat het brood afkoelen op een rooster voor je het aansnijdt.
(bewerkt naar “The breadlover’s breadmachine cookbook” - Beth Hensperger)
I like the idea of rosemary and lemon in your bread. Looks yummy too :)
ReplyDeleteLien, I haven´t been here much, just had a baby girl 3 months ago and it´s a lot of time consuming. But now I managed to participate in the BBD anniversary and of course had to check your recipe! So beautiful! Loved the lemon and herb together! Cheers!
ReplyDelete