There is a another Bread Baking Day of course this month, hosted by Rachel from Tangerine's Kitchen. She chose BREAD BUNS, which is always a fun thing to bake. Kids love them... and grown ups too. I love to have a stash of rolls in the freezer, so you can just grab them out when you're having a sudden idea to go out.
I think the most common roll here in the Netherlands is a "Krentenbol" (currant roll), every kid knows them and (almost) everybody loves them. I think they're the ideal roll to take with you on the road, they're sweet, but not too much, so you would get thirsty, they don't need buttering, so no grease on fingers (and in the car), not sticky, not crumbly, so you can eat them in- and outdoors. I made a lot of them when our youngest son went to his first Judo-tournament a few weeks back. He still only has the white belt and was blown a way by a hyper-energetic girl, 2/3 his size with an orange belt (poor boy). He's just too sweet I think, to have an agressive attacking attitude, but we'll see how it all developes. He loved being there and be part of it all. Anyway as you can see the rolls went down very well between fights. So this common, always-a-winner roll from Holland is my entry for this month Bread Baking Day. I'm looking forward in seeing all the other entries, 'cause we're real roll lovers here in this household!
Dutch raisin and currant rolls
(12-18 rolls)
(PRINT recipe)
500 g (bread)flour
1 tsp salt
3 tsp dry instant yeast
225 ml milk, luke warm
1 egg
40 g sugar
75 g soft butter
1/2 tsp grated orangepeel
1/2 tsp grated lemonpeel
filling
300 g dark raisins
100 g currants
50 g chopped dried apple pieces
1 medium egg, whisked (to glaze)
Mix the egg with the milk, yeast and 300 g flour. Add sugar, butter, grated zests and the rest of the flour, stir until all flour is moist. Cover and let stand for 30 minutes.
Knead the mixture to a souple dough (in machine or by hand). If you knead by hand you can knead in the filling immediately. If you knead with the machine, first make a souple dough, then work in the filling by hand, so the raisins/currants won't break up.
Place the dough in a greased bowl, cover and let stand in a warm spot for 45 minutes.
Divide the dough in 12-18 equal pieces, shape into rolls and flatten them a bit. Place on a baking sheet covered with baking parchment, cover with greased plastic and let rise again for 1 - 1,5 hours.
In the meantime preheat the oven to 400°F/210°C.
Brush the rolls with the beaten egg and bake them for about 15 minutes (depending on the amount/size you made them) until light golden and done. Let them cool on a wire rack.
(adapted from "Kleine broodjes van ver & dichtbij"- I. Berentschot)
**I'm also sending this to Susan's "Yeast Spotting", where you can admire an amazing display of baked goods every week. I love going there and get inspired.
**I'm also sending this to Susan's "Yeast Spotting", where you can admire an amazing display of baked goods every week. I love going there and get inspired.
____________________________________________
Het is toch wel de meest bekende bol van Nederland denk ik, weinig kinderen kennen hem niet denk ik. Perfect proviand voor onderweg ook: plakt niet, kruimelt niet, smaak zit er al aan...wat wil je nog meer. Ik heb er heel wat gebakken voor het allereerste Judo-toernooi van onze zoon een paar weken geleden. Hij heeft nog maar een witte band en is nog maar een paar maanden bezig en was volledig overdonderd toen hij tegen een hyperactief, springerig meisje moest, ongeveer 2/3 van zijn lengte, met een oranje band.
Hij is volgens mij niet echt het type dat een agressief aanval idee heeft als hij zo'n meisje ziet aankomen, hij is gewoon veel te lief, maar we zullen zien hoe zich het ontwikkeld. In ieder geval vond hij het wel leuk er aan mee te doen. En de broodjes vonden gretig aftrek tussen de wedstrijden door. En zo wordt deze Hollandse bol mijn inzending voor de Bread Baking Day van deze maand. Ben benieuwd welke andere lekkere broodjes er gebakken zullen worden!
Luxe rozijnen-krentenbollen
(12-18 stuks)
1 tl zout
3 tl droge gist
225 ml melk, lauw
1 ei
40 g suiker
75 g zachte boter
1/2 tl sinaasappelrasp
1/2 tl citroenrasp
vulling
300 g rozijnen
100 g krenten
50 g fijngesneden gedroogde appels
1 losgeklopt ei (om te bestrijken)
Meng het ei met de lauwe melk, gist en 300 g bloem. Voeg suiker, zout, boter, rasp en de rest van de bloem toe. Roer dit door elkaar tot alle bloem vochtig is. Laat het dan afgedekt eeen half uur staan.
Kneed het dan tot een soepel deeg (in de machine of met de hand). Als je dit met de hand kneedt, kan je de vulling er meteen door kneden. Kneed je met de machine dan maak je eerst het deeg en werk je daarna de vulling erdoor, zodat de rozijnen en krenten niet kapot gaan.
Laat het deeg in een ingevette en afgedekt kom 45 minuten rijzen.
Verdeel het deeg in 12-18 gelijke stukjes, vorm die tot bolletjes en druk ze een beetje plat. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat, dek af met ingevet plastic en laat nogmaals rijzen, ongeveer 1 - 1,5 uur.
Verwarm ondertussen de oven voor op 210°C.
Bestrijk de bolletjes met het losgeklopte ei en bak ze 15 (of langer als je iets grotere broodjes hebt gemaakt) minuten tot ze gaar en licht goudbruin zijn.
Laat ze afkoelen op een rooster.
(Bewerkt naar "Kleine broodjes van ver & dichtbij"- I. Berentschot)
Ciao Lien ! Wat is droge gist ? misschien (?) yeast ? I feel so bad I lost all I knew !! I loved your buns !! My boy's character wasn't apt for judo either now he loves wu shu no direct competition there !! Baci !
ReplyDeleteCiao Natalia... I didn't pay attention and forgot to translate that, thanks for telling, I fixed it ;))
ReplyDeleteNever heard of wu shu, I'll look into that. Baci anche a te!
Lien, those look awesome! They remind me of the "panini con l'uvetta" I used to eat when I was little. I have to try them!
ReplyDeleteCIAO!
Lien, is it 3 teaspoon of yeast? Thanks!
ReplyDeleteyes it is 3 tsp! yeast (I'll change that) Laura. Ciao!
ReplyDeleteI totally agree, buns are a favourite of kids and adults alike, i too make them and keep them in freezer.
ReplyDeleteMy daughter comes home for lunch, but sometimes she has to stay in school for lunch if they have something special to do, then she always ask if there are buns :-)
Just made raisin buns two weeks back, but i love you filling ingridients especially dried apples. I am so bookmarking this one.
Ze zien er prachtig uit Lien, vooral die prachtige bovenkant! Hartstikke favoriet hier ook.
ReplyDeleteGreat read about the family's love for bread buns and your son's judo.
ReplyDeleteRaisin, currant and apples in a roll... how decadent...
Thank you for sending this in for the event.And yes the entries so far have been very very inspirational to me..each one different and worth a try :)
Those look really good.
ReplyDeleteI also like their hassle-free use for lunch while travelling.
Wat zien ze er lekker crispy uit! Lang gelee dat ik ze heb gebakken en ook dat een zoon aan een judo-toernooi meedeed....Goeie sport voor lieve jochies;-)
ReplyDelete@ Geweldige camera Lien, zie er heel mooie resultaten van dus dat komt goed:-)
Davvero molto belli!!!
ReplyDeleteYour buns look absolutely delicious Lien and what a gorgeous looking boy!
ReplyDeleteI took Judo as a kid, and karate and king fu. I cannot remmber most of any lol That said, your currant buns are spectacular..well done!
ReplyDeleteKrentenbollen!!! Ohhhh wat goed zeg, Lien, ik ben dol op krentebollen maar heb ze nog nooit gebakken (ja waarom eigenlijk niet?). Die van jou zien er superlekker uit, dus dat recept ga ik zeer zeker proberen!
ReplyDeleteThat reminds me of happy vacations spend in netherlands! The buns look perfect and so delicious!This is a recipe for my toDo List!
ReplyDeleteYour buns look perfect and finger crossed for your son's next judo tournament. ;-)
ReplyDeleteThey're beautiful, Lien. Love the picture of them with the fruit bursting on the surface of the buns.
ReplyDeleteLien de krentenbollen zien er overheerlijk uit.
ReplyDeleteOnze dochter was destijds bij wedstrijden taekwondo ook veel agressiever dan onze zoon. Van de laatste was ik zelfs bang dat hij als het er echt op aan komt zichzelf niet zou verdedigen. Inmiddels jaren later, blijkt dit laatste wel goed te zitten. De drempel om te vechten ligt, godzijdank, hoog maar als het niet anders kan verdedigt hij zichzelf.
Geef die jongen dus nog maar een paar van die heerlijke krentenbollen; ook hij heeft ongetwijfeld zijn grenzen.
Hi Lien,
ReplyDeleteI love the dough for these buns. I did start by making krentenbollen with it. Then I made raisin bread, then I decided to roll it out and add cinnamon, brown sugar and butter and roll it back up, to make cinnamon swirls.
This dough is now my favourite recipe for all sorts of sweet breads! Thanks and happy baking!