BBBabes & Buddies (by babe Elizabeth)

Saturday, December 20, 2008

More Christmas cookies

(in het Nederlands even scrollen!)
On the International blogs I saw lots of people baking cookies selected from the recipe-collection from gourmet.com. There were a lot of cookies that sounded very nice. I picked the recipe from my birthyear 1964 and that was the Fig cookies recipe. Nothing too difficult and as I love figs, I tried out these. Made just a few minor changes, like pressing them flat, because the first bake they just stayed in their 'finger'-shape and they were good but more 'chewy'. I thought the flattened cookies were more crunchy and quite addictive.

There are a lot more great cookies recipes on the gourmetsite, but for more inspiration check out the collection of christmas cookies at Susan's blog "Food Blogga" where for the second year on a row, lots of cookies are entered. Round up is to be seen in Part 1 and Part 2. If I'm quick I can enter these cookies too.

Fig Cookies
(± 45 cookies)
(PRINT recipe)
230 g (1 cup) butter
50 g (1/4 cup) sugar
100 g (1 cup) ground pecans
1 tsp vanilla extract
280 g (2 cups) AP flour
± 230 g (1 cup) ground dried figs
pinch of salt
50 g icing sugar

Preheat the oven to 300ºF (150ºC).

Cream the butter and sugar until fluffy. Stir in the ground pecans and vanilla. Stir in the flour, icing sugar, salt and ground figs. Form into small finger shapes and flatten them (for crispy cookies) or leave them alone (for more chewy cookies). Place on baking parchment and bake in a preheated oven for about 30-40 minutes. They shouldn''t brown.

*******************************************************

Nog meer Kerstkoekjes

Het is echt baktijd in deze maand (heerlijk!). Op Internationale blogs worden er veel koekjes gebakken van de recepten-collectie van gourmet.com. 60 recepten in totaal door de haren heen, echt een goed tip om wat inspiratie op te doen als je een koekjesrecept zoekt. Ik heb het recept gekozen van mijn geboortejaar 1964, nl. vijgen koekjes. Met een paar kleine veranderingen, zoals ze plat te drukken om krokantere koekjes te krijgen bijvoorbeeld, waren het echt verslavend lekkere koekjes. En voor nog meer kerstkoekjes- inspiratie kun je ook eens kijken op het blog van Susan "Food Blogga" die voor de tweede keer het "christmas cookie' event organiseert. Er zijn al heel wat inzendingen om bij te watertanden, zie hier Part 1 en Part 2. Als ik op schiet kan ik deze ook nog insturen....

Vijgen Koekjes
(± 45 stuks)
(recept PRINTEN)
230 g boter
50 g suiker
100 g gemalen pecannoten
1 tl vanille extract
280 g bloem (als je hebt gebruik dan 140 g zeeuwse bloem en 140 g gewone bloem)
± 230 g gemalen gedroogde vijgen
snuf zout
50 g poedersuiker

Verwarm de oven voor op 150ºC.

Roer de boter en de suiker luchtig. Roer de poedersuiker, zout, meel en gemalen vijgen erdoor. Vorm kleine rolletjes (vinger dikte) en druk ze plat (als je de koekjes krokant wilt) of laat ze zo (als je liever een wat zachter koekje hebt). Leg ze op bakpapier op een bakplaat en bak ze ongeveer 30-40 minuten in een voorverwarmde oven. Ze moeten niet niet bruin worden.

4 comments:

  1. Could you save me one of each? I'd like to try both ;))

    ReplyDelete
  2. Chewy and figgy? Those are my kind of cookies. Thanks a bunch!

    ReplyDelete
  3. These look like wonderful cookies. I like the elongated shape. It sets them apart from an average cookie and says, "Notice me. I'm something special!"

    ReplyDelete
  4. @ Tanna, I wish I could share them with you!

    @ Susan, thanks for hosting and commenting!

    @ Lynn, Funny you said that because I thought they looks quite ordinary... but it's just a facade!

    ReplyDelete

Thanks for stopping by and taking the time to comment on my blog, the comments are the cherries on the cake!
(PS. rude comments or advertising will be removed without notice)