So Chrismas is over. Don't you agree that the days, weeks, months, years pass by quicker every time. Ah well, maybe you are fed up with all that baking and cooking during the last few weeks and you will be having guests in the coming days. Or maybe on new year's eve or day? And you have some mincemeat left that you really want to get out of your fridge, but only if an easy and quick recipe is available? Rest asure here's mincemeat woman again, that keeps harassing you with mincemeat. It's not in jars, pies, cake, cookies or wreaths this time, but a quick and simple bake when you have unexpected guests... or expected ones!
Mincemeat and apple jalousie
(serves 8-10)
(PRINT recipe)
1 jar minemeat (about 400 g)
1 cooking apple, peeled, cored and in small cubes
zest of 1 orange
1/2 tsp ground mixed spice
1 TBsp rum
375 g puff pastry
flour for dusting
1 large egg, beaten
1 TBsp golden granulated sugar
1/4 tsp cinnamon
icing sugar
Preheat the oven to 400ºF. Cover a baking sheet with parchment paper.
Mix the mincemeat, apple cubes, orange zest, spice and rum in a bowl. This will be the filling.
Roll out the puff pastry into 2 rectangles of 6"x 18". Take one piece and roll it a little thinner and larger, fold it in half lengthwise and cut diagonally about 2 inches into the fold at 1 inch intervals.
Place the other rectangle on the baking sheet and spoon the filling on top, leaving a 1 inch edge all around. Brush the edge with a little cold water. Place the second pastry rectangle over the mincemeat and press the edges tight (you can also do this with a fork), you trim the pastry to 1 cm around the filling.
Brush with beaten egg. Mix the golden sugar and cinnamon and sprinkle all over.
Bake in a preheated oven for 35-40 minutes until golden brown. Sprinkle with icing sugar before serving.
(Adapted from "Desserts" - James Martin)
1 cooking apple, peeled, cored and in small cubes
zest of 1 orange
1/2 tsp ground mixed spice
1 TBsp rum
375 g puff pastry
flour for dusting
1 large egg, beaten
1 TBsp golden granulated sugar
1/4 tsp cinnamon
icing sugar
Preheat the oven to 400ºF. Cover a baking sheet with parchment paper.
Mix the mincemeat, apple cubes, orange zest, spice and rum in a bowl. This will be the filling.
Roll out the puff pastry into 2 rectangles of 6"x 18". Take one piece and roll it a little thinner and larger, fold it in half lengthwise and cut diagonally about 2 inches into the fold at 1 inch intervals.
Place the other rectangle on the baking sheet and spoon the filling on top, leaving a 1 inch edge all around. Brush the edge with a little cold water. Place the second pastry rectangle over the mincemeat and press the edges tight (you can also do this with a fork), you trim the pastry to 1 cm around the filling.
Brush with beaten egg. Mix the golden sugar and cinnamon and sprinkle all over.
Bake in a preheated oven for 35-40 minutes until golden brown. Sprinkle with icing sugar before serving.
(Adapted from "Desserts" - James Martin)
Other recipes with mincemeat:
- Mincemeat pies (only in dutch)
- Tea loaf with mincemeat
- Mincemeat cookies
- Yule Wreath with mincemeat filling
- Mincemeat pies (only in dutch)
- Tea loaf with mincemeat
- Mincemeat cookies
- Yule Wreath with mincemeat filling
****************************************************
Nog mincemeat over?
Dat waren de kerstdagen alweer. Wat gaat dat altijd snel, ligt het aan mijn ouder worden of vliegen de dagen, weken, maanden en jaren steeds sneller voorbij. Misschien ben je al zat van het bakken rond de kerstdagen en krijg je de komende dagen nog gasten. Of misschien een buffet met nieuwjaar? En toevallig heb je nog wat mincemeat in huis, dat je eigenlijk toch wel graag op wilt hebben, zodat je die plek in de koelkast weer kan gebruiken, maar dan alleen als je een snel en simpel recept is? Je zorgen zijn over, want hier is Mincemeat superwoman weer, dat je maar lastig blijft vallen met recepten waar mincemeat in zit. Deze keer niet in potten, taartjes, cake, koekjes of broodkrans, maar een snel en simpel te maken baksel, voor als je onverwachte gasten (of verwachte natuurlijk) krijgt.
Dat waren de kerstdagen alweer. Wat gaat dat altijd snel, ligt het aan mijn ouder worden of vliegen de dagen, weken, maanden en jaren steeds sneller voorbij. Misschien ben je al zat van het bakken rond de kerstdagen en krijg je de komende dagen nog gasten. Of misschien een buffet met nieuwjaar? En toevallig heb je nog wat mincemeat in huis, dat je eigenlijk toch wel graag op wilt hebben, zodat je die plek in de koelkast weer kan gebruiken, maar dan alleen als je een snel en simpel recept is? Je zorgen zijn over, want hier is Mincemeat superwoman weer, dat je maar lastig blijft vallen met recepten waar mincemeat in zit. Deze keer niet in potten, taartjes, cake, koekjes of broodkrans, maar een snel en simpel te maken baksel, voor als je onverwachte gasten (of verwachte natuurlijk) krijgt.
Mincemeat en appel gebak
(8-10 personen)
1 pot mincemeat (ongeveer 400 g)
1 stevige appel (bijv. goudreinet), zonder schil en klokhuis in kleine blokjes gesneden
rasp van 1 sinaasappel
1/2 tl gemengde koekkruiden
1 el rum
375 g bladerdeeg
bloem, voor het uitrollen
1 ei, om te bestrijken
1 el rietsuiker
1/4 tl kaneel
Verwarm de oven voor op 200º. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng de mincemeat, appelblokjes, sinaasappelrasp, kruiden en rum in een kom. Dit is de vulling.
Rol het bladerdeeg uit tot 2 rechthoeken van 15 x 45 cm. Rol één lap dunner en wat groter uit, vouw hem dubbel en snijd het deeg vanaf de vouw schuin in, ongeveer 5 cm diep met 2-3 cm tussen elke snede.
1 stevige appel (bijv. goudreinet), zonder schil en klokhuis in kleine blokjes gesneden
rasp van 1 sinaasappel
1/2 tl gemengde koekkruiden
1 el rum
375 g bladerdeeg
bloem, voor het uitrollen
1 ei, om te bestrijken
1 el rietsuiker
1/4 tl kaneel
Verwarm de oven voor op 200º. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng de mincemeat, appelblokjes, sinaasappelrasp, kruiden en rum in een kom. Dit is de vulling.
Rol het bladerdeeg uit tot 2 rechthoeken van 15 x 45 cm. Rol één lap dunner en wat groter uit, vouw hem dubbel en snijd het deeg vanaf de vouw schuin in, ongeveer 5 cm diep met 2-3 cm tussen elke snede.
Leg de andere deegrechthoek op de bakplaat en verdeel de vulling erover, waarbij je 2 cm langs alle randen vrij laat. Bestrijk deze randen met wat koud water en leg de 2e (ingesneden en uitgevouwen) deeglap erover. Druk de randen aan met je vingers of een vork. Snijd met een mes of een metalen deegschraper de randen rondom weg tot op 1 cm van de vulling. Bestrijk met wat ei en bestrooi met de suiker en kaneel.
In een voorverwarmde oven bakken tot het goudbruin is, ongeveer 30-40 minuten. Bestrooi met poedersuiker voor serveren.
(naar: "Desserts" - James Martin)
Andere recepten met mincemeat::
- Mincemeat taartjes
- Mincemeat cake
- Mincemeat koekjes
- Yule Broodkrans met mincemeat vulling (alleen in het engels)
(naar: "Desserts" - James Martin)
Andere recepten met mincemeat::
- Mincemeat taartjes
- Mincemeat cake
- Mincemeat koekjes
- Yule Broodkrans met mincemeat vulling (alleen in het engels)
Yes, Christmas is over, I hope you had a peaceful one.
ReplyDeleteYour recipe sounds delicious, I haven't made mincemeat this year, not a lot of baking here.
Ulrike from Küchenlatein
Lien, waar haal jij al die tijd en energie vandaan?! Fantastisch wat jij allemaal bakt voor je familie ... ik doe het je niet na.
ReplyDeleteMisschien dat ik er overheen heb gelezen, maar mincemeat waar koop je dat?
tja daar heb je écht overheen gelezen, want ik heb het deze keer zelf gemaakt.
ReplyDeletehttp://notitievanlien.blogspot.com/2008/12/mincemeat-in-abundance.html
Het is eigenlijk zo snel en makkelijk zelf te doen (en naar eigen smaak) dat ik het vanaf nu zelf maak denk ik.
Ik moest altijd lang zoeken om een winkel hier te vinden in het noorden, je kunt delicatesse winkels of winkels met engelse producten proberen. In jouw buurt in het misschien wat makkelijker te vinden