BBBabes & Buddies (by babe Elizabeth)

Monday, November 17, 2008

Uit Zweden

(english version, please scroll down)

Deze maand is Görel (Grain Doe) de keuken van de maand en zij toverde ons een echt Zweeds recept voor, Knäckebröd van de (in Zweden beroemde) Rosendal's bakkerij.

Je moet eerst een starter maken (bijv.
deze), maar je gebruikt hiervan alleen een klein beetje voor de smaak. En zoals altijd bij mij met roggemeel loopt het niet altijd van een leien dakje. Ik heb het knäckebröt twee keer gebakken. De eerste keer was het veel te nat en moest ik zo veel meel bijvoegen dat het door al dat geroer net montagekit was geworden (roggemeel heeft die neiging). Ook de dikte van het uitgerolde deeg was natuurlijk verantwoordelijk voor het al dan niet 'crispy' zijn van het brood.

De tweede keer heb ik dus minder water gebruikt, alleen geroerd tot het net samenkwam en ze minder dun uitgerold dan de eerste keer. Het resultaat was beter, maar nog hadden sommige stukken niet de 'krak' die ik zocht, maar was het iets taaier. De smaak was goed, zoals een originele ryevita cracker.
Je kunt de crackers ook een smaakje meegeven door de iets nat te maken met water (of met wat olijfolie) en ze dan te bestrooien met; sesamzaad, grof zout, oregano, kruiden of specerijen.

Rosendals Knäckebröd
Wil je ook een poging wagen en dit echt Zweedse Knäckebröd bakken? Het recept staat hier in het Engels. (denk wel even aan de hoeveelheid water en roer niet te lang!) Heb je een blog, geef dan even je de url- van je posting door in een comment bij haar, dan word je beloond met de enige echte Bread-Baking-Buddy-Badge. Görel zal alle buddies verzamelen en ze t.z.t. op haar blog vermelden.

Kijk ook even bij de andere babes (maar niet iedereen heeft deze maand gebakken), de links vind je in de linkerkolom van dit blog. SMAKLIG MÅLTID!

***********************************************************

From Sweden

This month Görel from Grain Doe is our kitchen princess of the month and she gave us an Swedish original to bake. It's Knäckebröd from the (well know in Sweden as I understand) Rosendal's Bakery. First you have to make a (rye) starter (like this one) a few days ahead, but you only use a little bit of that for taste and the bread also has yeast in it.

Like other times before when I worked with rye flour, it didn't all went smoothly. The first time it was just too wet for my flours and I had to add a lot more. Because of this I had to stir more too and it became very sticky like putty. Also the thickness of the final bröd give a more or less crispy bread. So I baked it a second time, with less water, less stirring, and less thinness. It was better, though some parts were still a bit chewy. They flavor was there, just like the swedish ´ryevita`-knäckebröd I know from when I was a kid. You can also give other flavors to the bread, moisten with a little water and sprinkle with sesame seeds, coarse seasalt or spices, or brush with a little olive oil and sprinkle on some herbs like origano.

Rosendals Knäckebröt


Do you want to bake this bread too? You can find the recipe here . If you place your posting/url of this bread in her comments, you´ll earn an original Bread-Baking-Buddies-Badge. Görel will make a little round up later this month.

Check out some other babes who have been baking this months (not all of us). You can find the links from the babes in the left colomn of this blog.

Happy baking and SMAKLIG MÅLTID!

9 comments:

  1. Ik vind het zo grappig hoe ze er weer allemaal anders uitzien bij iedereen. Bij mij was het ook moeilijk om de knack in het brood te krijgen, het bleef brodig en niet knakkig. De smaak was wel erg lekker!

    ReplyDelete
  2. Your breads look beautiful! They actually look more rustic than mine, more like the Ryvita bread. Funny, and interesting, how different our results came out! Wouldn't it be fun if we could meet with all the buddies every month and compare?

    ReplyDelete
  3. Haha...montagekit...da's ook nooit weg..;-)))
    Ziet er erg knackie uit- Wasa is zich aan het schamen....
    Vanwege nog wat tandartsbezoek ga ik voor de M&M cake- lijkt me zalig :-)

    ReplyDelete
  4. Challenge maybe should be our middle name.
    But you sure ended with beautiful crisp breads. I really love to hang them on the stick.

    ReplyDelete
  5. WEll your breads look like they turned out really nice. AND you are storing them exactly the way I saw in my 1967 Foods of the World!! Rye, a tricky flour that never kneads well...

    ReplyDelete
  6. Jammer dat ze niet helemaal knapperig waren, ze zien er in ieder geval prachtig uit, vooral op die foto waar ze aan de stok hangen.

    ReplyDelete
  7. Ze zien er wel heel crispy uit.En erg "authentiek landelijk" .Zonde toch om ze op te eten ??

    ReplyDelete
  8. You are right! It did taste like Ryevita. I didn't realize it at the time, although it tasted familiar.
    Yours look perfect, you must have a dough docker for such even holes.
    I love your intro for your "about me", I believe you can never have too many baking pans or kitchen gadgets too!
    Cheers

    ReplyDelete

Thanks for stopping by and taking the time to comment on my blog, the comments are the cherries on the cake!
(PS. rude comments or advertising will be removed without notice)