(in english? Please scroll further down!)
Polpettine al Limone
(Citroengehaktballetjes)
(circa 12 stuks, maar je kan het recept beter verdubbelen, want ze zijn zo weg)
± 100 g droog/oud wit brood
Polpettine al limone
1/2 cup cold water
1/2 pound lean ground beef
1/4 cup freshly grated Parmigiano-Reggiano
2 TBsp pine nutes, finely chopped
2 TBsp fresh flat leaf parsley, finely chopped
slat and black pepper
generous 1/2 tsp grated lemonzest
1 TBsp (fresh) lemonjuice
1 egg
3 TBsp olive oil (for frying)
lemon wedges (for serving)
Tear the bread in bite size pieces and soak them in the water for 10 minutes. Squeeze out the excess water. Knead all the ingredients, except oil and lemon wedges, together until thoroughly blended. Make 1 inch size balls (use a cookie scoop to make that easier), if it's very sticky, wet your hands a little.
Bake them in the olive oil brown on all sides until done. Serve with lemon wedges and maybe some bread. Eat them hot, warm or cold, at a party or just after a party :-)
****************************************************
Ik zag een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje van Susan bij Sticky, Gooey, Creamy and Chewy, die haar 1 jarige blogbestaan viert. Nou kent Susan mij helemaal niet en ik haar eigenlijk ook niet echt, maar ik volg haar blog in mijn reader, omdat ze altijd heerlijke dingen maakt en leuke stukjes schrijft.
Ik heb een lijstje aan de deur van onze computerkast hangen met wat er voor leuks te bloggen valt en wanneer de deadline is, in de hoop dat ik nog enig overzicht kan houden (hahaha). Toen ik de vraag om party-food zag, dacht ik meteen aan deze overheerlijke (zowel warm als koud) citroenballetjes, die ik al menigmaal hebt gemaakt, en op mijn lijst kwamen dus citroenballetjes te staan onder de noemer "Blogiversary Bash" met als einddatum 17 september.
De balletjes zijn gemaakt, gefotografeerd en alleen het stukje moest nog geschreven. Daar heb ik vandaag mooi tijd voor én dus ruim op tijd voor de 17e.... tot ik gisteren een kort oproepje van Susan zag op Twitter, dat er nog een paar uur te gaan waren. Hè?? Hoezo een paar uur?? Het duurt toch tot de 17e en in de VS is dat nog later dan hier... snel even kijken op haar blog. Domme ik, het feestje is op de 17e, maar het eten moet er al de 15e zijn... zucht. Nou ja, als je het niet goed leest heb je natuurlijk helemaal niets aan die planlijst! Dan plaats ik dit recept maar voor jullie, wie weet hebben jullie binnenkort nog een feestje...
Polpettine al Limone
(Citroengehaktballetjes)
(circa 12 stuks, maar je kan het recept beter verdubbelen, want ze zijn zo weg)
(recept PRINTEN)
100 g koud water
300 g mager rundergehakt
± 40 g vers geraspte parmezaanse kaas
2 el pijnboompitten, fijn gehakt
2 el fijngehakte verse (platte) peterselie
zout en zwarte peper
ruim 1/2 tl geraspte citroenschil
1 el (vers) citroensap
1 ei
3 el olijfolie (om te bakken)
citroenpartjes (voor serveren)
Scheur het brood in kleinere stukken en week het ongeveer 10 minuten in het water. Knijp daarna het overtollige vocht eruit.
Meng alle ingrediënten, behalve de olie en citroenpartjes, in een grote kom en kneed het goed door tot het een homogene massa is. Maak nu balletjes van ongeveer 3 cm. Je kunt dit heel makkelijk doen m.b.v. een ijsbolletjestang, (daarna wel goed stevig rollen in de hand). Maak eventueel je handen nat als het erg blijft plakken.
Bak de balletjes aan alle kanten in een koekenpan met olijfolie gaar en bruin aan alle kanten. Geef er prikkertjes bij en citroenpartjes of eventueel met wat stokbrood. Je kunt ze warm, lauw of koud eten, maak er een gezellig feestje van!
300 g mager rundergehakt
± 40 g vers geraspte parmezaanse kaas
2 el pijnboompitten, fijn gehakt
2 el fijngehakte verse (platte) peterselie
zout en zwarte peper
ruim 1/2 tl geraspte citroenschil
1 el (vers) citroensap
1 ei
3 el olijfolie (om te bakken)
citroenpartjes (voor serveren)
Scheur het brood in kleinere stukken en week het ongeveer 10 minuten in het water. Knijp daarna het overtollige vocht eruit.
Meng alle ingrediënten, behalve de olie en citroenpartjes, in een grote kom en kneed het goed door tot het een homogene massa is. Maak nu balletjes van ongeveer 3 cm. Je kunt dit heel makkelijk doen m.b.v. een ijsbolletjestang, (daarna wel goed stevig rollen in de hand). Maak eventueel je handen nat als het erg blijft plakken.
Bak de balletjes aan alle kanten in een koekenpan met olijfolie gaar en bruin aan alle kanten. Geef er prikkertjes bij en citroenpartjes of eventueel met wat stokbrood. Je kunt ze warm, lauw of koud eten, maak er een gezellig feestje van!
Too late to party
Recently I saw an invite for a party at Susan's Sticky, Gooey, Creamy and Chewy, celebrating her 1 year blogiversay. Susan doesn't know me, and I hardly know her too, but I follow her blog in a reader, because I like the things she serves up there.
I have a list hanging next to my computer with all sorts of things that are worth or just fun blogging about. And when it concerns events, a deadline added next to it. O yes I am so organised.... (cough).
Recently I saw an invite for a party at Susan's Sticky, Gooey, Creamy and Chewy, celebrating her 1 year blogiversay. Susan doesn't know me, and I hardly know her too, but I follow her blog in a reader, because I like the things she serves up there.
I have a list hanging next to my computer with all sorts of things that are worth or just fun blogging about. And when it concerns events, a deadline added next to it. O yes I am so organised.... (cough).
When I saw this invite to bring some party food over, I immediately thought of these wonderful lemon meatballs. I've made them over and over again and so I added these to my 'blog-about-list' with the deadline set on september 17th. This one just couldn't go wrong. So I made the balls, we ate the balls and still two days left to write my post, still no stress there. If you want to hire me for planning events or what ever... you see I'm good!
Yesterday evening I read a twitter message from Susan that said there were just a few hours to go to sent in the party food. What?? What does she mean a few hours?? A quick think... no that can't be, the 17th would end here sooner than in the US. It can't be my planning for sure... A look at Susan's blog invite, told me she was right (of course!). She has her party the 17th, but the food has to be there the 15th.. sigh...
So I'm to late, I'm still an excellent planner in some aspects, but first I should learn how to read the details a bit better.... Oh well, I still post this recipe, late or not, it's great food, and you never know when you could having a party right?! Happy blogiversary Susan... and though too late, these balls taste great cold too....
Polpettine al limone
(Lemon meat balls)
(about 12 balls, but doubled the recipe right away or you'll be short for sure)
(about 12 balls, but doubled the recipe right away or you'll be short for sure)
(PRINT recipe)
± 1/2 cup dry white bread, without crusts1/2 cup cold water
1/2 pound lean ground beef
1/4 cup freshly grated Parmigiano-Reggiano
2 TBsp pine nutes, finely chopped
2 TBsp fresh flat leaf parsley, finely chopped
slat and black pepper
generous 1/2 tsp grated lemonzest
1 TBsp (fresh) lemonjuice
1 egg
3 TBsp olive oil (for frying)
lemon wedges (for serving)
Tear the bread in bite size pieces and soak them in the water for 10 minutes. Squeeze out the excess water. Knead all the ingredients, except oil and lemon wedges, together until thoroughly blended. Make 1 inch size balls (use a cookie scoop to make that easier), if it's very sticky, wet your hands a little.
Bake them in the olive oil brown on all sides until done. Serve with lemon wedges and maybe some bread. Eat them hot, warm or cold, at a party or just after a party :-)
(source: "1,000 Italian recipes"- Michele Scicolone)
UPDATE 9/17: I just received an email from Susan;that says I'm IN, yeah!!!! Thanks Susan, glad I'm at party with you! Here's the BUFFET.
****************************************************
That last one is a great photo Lien!
ReplyDeleteAnd there's nothing better than a dish that's as good hot as it is cold. These look wonderful!
I'm in for a party where they serve this kind of food! Great pics!
ReplyDeleteklinkt heerlijk Lien! De komende tijd hebben we hier veel feestjes dus dit ga ik zeker uitproberen! Een goed recept komt nooit te laat!!!
ReplyDeleteLien, de balletjes waren heerlijk! Voor herhaling vatbaar!
ReplyDeleteGroeten,
Monica
Hallo Lien,
ReplyDeleteIk heb net je Blog ontdekt, ziet er allemaal lekker uit. Ik heb de gehaktballetjes geprobeerd, ik heb nog nooit brood gebruikt in gehakt, meestal beschuit, dus heb alles gedaan zoals je beschreef in je recept, echter de balletjes vielen direct uit elkaar met bakken, smaak was lekker. Heb jij een idee hoe dit kan? Het voelde al slap maar wel plakkerig.
Groeten Anja
Hoi Anja,
ReplyDeleteJammer dat het niet zo werd als de bedoeling was. Het is altijd moeilijk van een afstand te zeggen wat er niet goed ging. Was het brood goed uitgeknepen? Was het echt goed doorgekneed? Waren de balletjes niet te groot? Waren ze stevig genoeg gerold?.....
Kan aan verschillende dingen liggen, maar welke kan ik van hieraf niet zien. Hopelijk heb je wat aan mijn vragen hierboven. Ik maak ze vaker en heb nooit problemen gehad, ik zou zeggen probeer het nog een keer! Succes.
groeten Lien