Wat een genot zo aan het einde van de zomer dat je kan genieten van al die bessen. Ik kon zelfs begin vorige week aan een partij goedkope aardbeien komen, waar ik heerlijke jam van gemaakt heb. Ook een paar bakjes blauwe bessen (wist je dat kippen daar ook gek op zijn??) die ik bij een stalletje van een fruitkweker kocht. Zo heb ik ook nog twee potjes jam gemaakt met half blauwe bessen en half aardbeien. Ik gebruik tegenwoordig alleen nog maar geleisuiker waarbij je 3 delen fruit en 1 deel suiker nodig hebt, dan wordt het nog fruitiger, en zo kunnen we er in de winter ook nog van genieten. Een deel van het fruit gaat zo vers de diverse monden in, maar ik wist nog wat blauwe bessen achter te houden voor een taartje. Er wordt polenta in gebruikt waardoor het een heerlijke krokante bite heeft.
Blauwe Bessen-Polenta taartje
100 g (+2 el) polenta
250 g zelfrijzend bakmeel
snufje zout
150 g gele basterdsuiker
geraspte schil van 1 citroen
150 g boter, koud in stukjes
1 ei
1 el citroensap
250 g blauwe bessen
25 g rietsuiker
250 g zelfrijzend bakmeel
snufje zout
150 g gele basterdsuiker
geraspte schil van 1 citroen
150 g boter, koud in stukjes
1 ei
1 el citroensap
250 g blauwe bessen
25 g rietsuiker
Verwarm de oven voor op 180º C. Vet een taartvorm (bijv. springvorm) in van 24 cm ø.
Wrijf met je vingers of bijv. in de keukenmachine de boter en citroenrasp door de polenta, bakmeel,zout en suiker tot het op broodkruimels lijkt. Voeg nu het ei en citroensap toe en meng het tot het net gemengd is. Doe hiervan 2/3 deel in de vorm en druk het aan.
Strooi hierover 2 el polenta en verdeel de blauwe bessen erover. Dan strooi je de rietsuiker over de bessen en verdeel je de rest van het deeg erover. Druk licht aan en bak ongeveer 35 minuten tot het goudbruin is.
Laat op een rooster afkoelen. Je kunt het warm eten met slagroom, yoghurt of crème fraîche als toetje bijvoorbeeld, maar ook koud bij de koffie of thee.
Wrijf met je vingers of bijv. in de keukenmachine de boter en citroenrasp door de polenta, bakmeel,zout en suiker tot het op broodkruimels lijkt. Voeg nu het ei en citroensap toe en meng het tot het net gemengd is. Doe hiervan 2/3 deel in de vorm en druk het aan.
Strooi hierover 2 el polenta en verdeel de blauwe bessen erover. Dan strooi je de rietsuiker over de bessen en verdeel je de rest van het deeg erover. Druk licht aan en bak ongeveer 35 minuten tot het goudbruin is.
Laat op een rooster afkoelen. Je kunt het warm eten met slagroom, yoghurt of crème fraîche als toetje bijvoorbeeld, maar ook koud bij de koffie of thee.
***************************************************
Berrylicious
Don't you just love all the berries at the end of the summer, we certainly do! I could buy an amount of cheap strawberries last week and made them into great jam.
I also bought some blueberries from a fruit farm (did you know that chickens are mad for these berries, they jump on your lap if they have the change just to steel them out of our hands), so I also made a few jars with half strawberries and half blueberries with vanilla. Yummy!!
These days I only use a sugar with more pectine so I only have to use 1 part sugar on 3 parts fruit, that makes the jams even fruitier. And won't that be a treat in winter...
A lot of the fresh fruit just disappears in several empty mounth that pass by, but I was able to save some blueberries for this wonderful little pie. There is polenta in it that gives it a lovely crunchy bite.
Blueberry-Polenta pie
(Print recipe)
1/2 cup + 2 TBsp polenta
2 cups self-raising flour, sifted
2/3 cup golden caster sugar
pinch of salt
grated zest of 1 lemon
1 1/2 sticks unsalted butter, cold and diced
1 large egg
1 TBsp lemon juice
2 1/2 cups blueberries
2 Tbsp demerara sugar
Preheat the oven to 350º F. Grease a 9 1/2" springform cake tin.
Place the 1/2 cup polenta, flour and sugar in a bowl with a pinch of salt, add the butter and lemon and rub them together until it resembles bread crumbs (you can also do this in your foodprocessor). Add egg and lemonjuice and mix until just combined.
Place 2/3 of the crumble mixture in the tin and press down all over., Sprinkle the 2 Tbsp polenta over the bottom and divide the berries on top. Now sprinkle the semerara sugar over the berries. Crumble the rest of the dough mixture over the berries and lightly press down.
Bake in the oven about 35 minutes. Let cool on a wire rack. You can eat this warm with some yogurt, cream or crème fraîche as a dessert, but it's cold very good too with a cuppa.
2 cups self-raising flour, sifted
2/3 cup golden caster sugar
pinch of salt
grated zest of 1 lemon
1 1/2 sticks unsalted butter, cold and diced
1 large egg
1 TBsp lemon juice
2 1/2 cups blueberries
2 Tbsp demerara sugar
Preheat the oven to 350º F. Grease a 9 1/2" springform cake tin.
Place the 1/2 cup polenta, flour and sugar in a bowl with a pinch of salt, add the butter and lemon and rub them together until it resembles bread crumbs (you can also do this in your foodprocessor). Add egg and lemonjuice and mix until just combined.
Place 2/3 of the crumble mixture in the tin and press down all over., Sprinkle the 2 Tbsp polenta over the bottom and divide the berries on top. Now sprinkle the semerara sugar over the berries. Crumble the rest of the dough mixture over the berries and lightly press down.
Bake in the oven about 35 minutes. Let cool on a wire rack. You can eat this warm with some yogurt, cream or crème fraîche as a dessert, but it's cold very good too with a cuppa.
(adapted from: Sue Lawrence's Book of Baking)
Die etiketten zijn mooi!!!
ReplyDeleteDank je Aranka, ik vind het toch altijd erg leuk om weer een etiket te fröbelen.
ReplyDelete