Het is alweer hoog tijd voor de volgende broodbakdag, namelijk nummer 6. Ik vind het een leuk event, oorspronkelijk gestart door Zorra. Deze zesde keer wordt het georganiseerd door Eva van Sweet Sins en zij heeft als thema "Vormen" gekozen. Tja als eerste kwam bij mij het maken van dierenvormen boven, wat je ook samen met kinderen leuk kan doen.
En ik heb een deel van het deeg gebruikt om wat te 'kleien'. Een alligator, die er uiteindelijk nogal pafferig uit zag en na het rijzen een tik tegen zijn dikke lip kreeg zodat zijn bek nogal inzakte... tja maar goed dat de dierenmishandeling er geen weet van had. Ook nog een konijntje natuurlijk, altijd prijs en je maakt de kinderen er dolblij mee. "Mag ik nog een poot?" en voor je het wist waren deze twee verleden tijd.
Maar goed dit is natuurlijk nogal voor de hand liggend en dat kan ook iedereen, dus niet zo geschikt voor dit event. Ook dacht ik nog even de prachtige vogeltjes van Soepkipje te lenen, maar ja die kan je hier al bewonderen. Uiteindelijk is het een zoet brood geworden in de vorm van een bloem met een heerlijke vulling van abrikozen... het lijkt hier toch al bijna lente soms, dus dat leek me wel toepasselijk.
Bloemenbrood
(2 broden)
(2 broden)
Deeg
(de dag ervoor maken)
2 1/2 tl droge gist
75 g suiker
3/4 tl zout
560-630 g bloem
295 g melk
85 g boter of margarine
1 ei
1 tl vanille extract
1 tl citroenrasp
Meng de gist, suiker, zout en 140 g bloem in de mixerkom.
Verwarm de melk en de boter in een pan tot lauw-warm (± 45ºC). Giet dit dan langzaam bij het gistmengel en mix dit tot het goed vermengd is. Klop dit 2 minuten door. (in de standmixer met een K-klopper, met de hand met veel enthousiasme ;D). Voeg het ei, vanille, citroenrasp en nog 200 g bloem toe en klop het nu op hogere snelheid ongeveer 2 minuten.
Hierna ga je verder met de kneedhaak en blijf je bloem toevoegen tot je een soepel en elastisch deeg krijgt, dat niet te nat of plakkerig is.
Vorm het deeg tot een bal en leg het in een ingevette kom, keer het even zodat ook de bovenkant wat vettig is (zo blijft het niet plakken en droogt het niet uit). Dek af met plastic en zet de kom in de koelkast. Ongeveer 12 (tot 24) uur laten staan, waar het langzaam zal rijzen.
Haal het deeg uit de koelkast en druk de lucht eruit. Laat het op temperatuur komen door het een uur afgedekt op een warme plaats te laten staan.
Gebruik nu het deeg voor twee bloemenbroden óf de helft voor 1 brood en gebruik de rest om wat andere leuke broodjes mee te knutselen. Deze beschrijving is voor 1 brood, dus maak je er twee dan doe je alles gewoon nog een keer.
Vormen:
2 1/2 tl droge gist
75 g suiker
3/4 tl zout
560-630 g bloem
295 g melk
85 g boter of margarine
1 ei
1 tl vanille extract
1 tl citroenrasp
Meng de gist, suiker, zout en 140 g bloem in de mixerkom.
Verwarm de melk en de boter in een pan tot lauw-warm (± 45ºC). Giet dit dan langzaam bij het gistmengel en mix dit tot het goed vermengd is. Klop dit 2 minuten door. (in de standmixer met een K-klopper, met de hand met veel enthousiasme ;D). Voeg het ei, vanille, citroenrasp en nog 200 g bloem toe en klop het nu op hogere snelheid ongeveer 2 minuten.
Hierna ga je verder met de kneedhaak en blijf je bloem toevoegen tot je een soepel en elastisch deeg krijgt, dat niet te nat of plakkerig is.
Vorm het deeg tot een bal en leg het in een ingevette kom, keer het even zodat ook de bovenkant wat vettig is (zo blijft het niet plakken en droogt het niet uit). Dek af met plastic en zet de kom in de koelkast. Ongeveer 12 (tot 24) uur laten staan, waar het langzaam zal rijzen.
Haal het deeg uit de koelkast en druk de lucht eruit. Laat het op temperatuur komen door het een uur afgedekt op een warme plaats te laten staan.
Gebruik nu het deeg voor twee bloemenbroden óf de helft voor 1 brood en gebruik de rest om wat andere leuke broodjes mee te knutselen. Deze beschrijving is voor 1 brood, dus maak je er twee dan doe je alles gewoon nog een keer.
Vormen:
Deel het deeg in 2 gelijke delen en werk met 1 helft per brood.
Verdeel het deeg in 14 gelijke stukken (wegen = weten). Bol deze eerst op, laat ze even rusten en rol ze daarna uit (eventueel met rustpauzes als het deeg te elastisch is) tot slierten van ongeveer 25 cm. Leg steeds twee slierten naast elkaar en draai ze om elkaar heen. Vorm dan van elke gedraaide sliert een ring.
Leg deze ringen op een met bakpapier bedekte bakplaat: één in het midden en de rest als bloembladeren aan deze middencirkel. Leg het niet te dicht tegen elkaar aan, want het zal nog rijzen en dan moet je de vorm nog goed kunnen zien.
Dek af met ingevet plastic en laat het op een warme plaats rijzen tot het ongeveer verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Maak (deze hoeveelheid is voor 1 brood) in de tussentijd de
abrikozenvulling
Verdeel het deeg in 14 gelijke stukken (wegen = weten). Bol deze eerst op, laat ze even rusten en rol ze daarna uit (eventueel met rustpauzes als het deeg te elastisch is) tot slierten van ongeveer 25 cm. Leg steeds twee slierten naast elkaar en draai ze om elkaar heen. Vorm dan van elke gedraaide sliert een ring.
Leg deze ringen op een met bakpapier bedekte bakplaat: één in het midden en de rest als bloembladeren aan deze middencirkel. Leg het niet te dicht tegen elkaar aan, want het zal nog rijzen en dan moet je de vorm nog goed kunnen zien.
Dek af met ingevet plastic en laat het op een warme plaats rijzen tot het ongeveer verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Maak (deze hoeveelheid is voor 1 brood) in de tussentijd de
abrikozenvulling
100 g gedroogde abrikozen, gehakt
60 ml water
15 g boter
60 g suiker
Doe de abrikozen met het het water in een pan en breng het aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Roer dan de boter en de suiker erdoor. Pureer dit met een staafmixer tot een brij en laat het afkoelen.
Druk nu in het midden van het hart van de bloem en de bladeren het deeg plat, zodat er in elke ring een ruimte ontstaat waar je een flinke schep abrikozenvulling in doet.
Bak het brood goudbruin en gaar in ongeveer 30 minuten. Laat het afkoelen op een rooster.
Optioneel kan je er nog een glazuur gebruiken:
Meng 150 g poedersuiker
60 ml water
15 g boter
60 g suiker
Doe de abrikozen met het het water in een pan en breng het aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Roer dan de boter en de suiker erdoor. Pureer dit met een staafmixer tot een brij en laat het afkoelen.
Druk nu in het midden van het hart van de bloem en de bladeren het deeg plat, zodat er in elke ring een ruimte ontstaat waar je een flinke schep abrikozenvulling in doet.
Bak het brood goudbruin en gaar in ongeveer 30 minuten. Laat het afkoelen op een rooster.
Optioneel kan je er nog een glazuur gebruiken:
Meng 150 g poedersuiker
1/4 tl vanille extract
en wat melk
zodat je een stevig glazuur krijgt. Druppel dit over het brood als het afgekoeld is.
**********************************************
Bread Baking Day # 6
Where did this month go? It seems like yesterday that we had BBD #5, but it's already time for number 6. This time hosted by Eva from Sweet Sins and ia bread and "Shapes" this time. I like that theme. First thing that came to mind were animals that you can make with kids and I couldn't resist. So I made an aligator, who looked good unrisen, but after rising it was more a sea cow... but hey still an animal! A little bunny came next and you wouldn't believe how fast these breads were eaten by the kids. My guess is they're not potential vegetarians.
Finally I decided to make this lovely flower bread, with an apricot filling. It sometimes already feels like spring here, so I thought it fitted in quite well seasonal wise.
You have to make the dough the night before and give it a slow rise in the refrigerator. This improves not only taste, but makes the dough easy to handle as well.
Where did this month go? It seems like yesterday that we had BBD #5, but it's already time for number 6. This time hosted by Eva from Sweet Sins and ia bread and "Shapes" this time. I like that theme. First thing that came to mind were animals that you can make with kids and I couldn't resist. So I made an aligator, who looked good unrisen, but after rising it was more a sea cow... but hey still an animal! A little bunny came next and you wouldn't believe how fast these breads were eaten by the kids. My guess is they're not potential vegetarians.
Finally I decided to make this lovely flower bread, with an apricot filling. It sometimes already feels like spring here, so I thought it fitted in quite well seasonal wise.
You have to make the dough the night before and give it a slow rise in the refrigerator. This improves not only taste, but makes the dough easy to handle as well.
Flower bread
(2 loaves)
(2 loaves)
Dough (start the day/evening before)
2 1/2 tsp dry yeast
1/3 c + 1 TBsp sugar
3/4 tsp salt
4 - 4 1/2 c (bread)flour
1 1/4 cup milk
1/3 c butter or margarine
1 large egg
1 tsp vanilla extract
1 tsp grated lemonzest
Mix yeast, sugar, salt and 1 cup of flour in a mixing bowl.
Warm the milk and butter in a small saucepan to ± 110ºF. Pour this in the mxing bowl and stir in the flour/yeast mixture. Beat for two minutes. Add the egg, vanilla, lemonzest and 1 1/2 cup of flour and mix until well combined.
Now change to dough hook and start kneading, adding more flour until the dough is souple, smooth and not too sticky. It should hold its own.
Shape into a ball and place in a greased bowl, cover with plastic and place in the fridge for a slow rise. Leave it there for 12-24 hours.
The next day take the dough out of the fridge and press out the air. Let it stand in a warm spot for at least an hour to reach room temperature.
This amount of dough is enough for 2 flower breads. You can also make 1 flower with half the dough and use the rest to shape into whatever shape you like... If you have children, I bet they would love to help out! The description below is for 1 flower bread.
Shaping:
2 1/2 tsp dry yeast
1/3 c + 1 TBsp sugar
3/4 tsp salt
4 - 4 1/2 c (bread)flour
1 1/4 cup milk
1/3 c butter or margarine
1 large egg
1 tsp vanilla extract
1 tsp grated lemonzest
Mix yeast, sugar, salt and 1 cup of flour in a mixing bowl.
Warm the milk and butter in a small saucepan to ± 110ºF. Pour this in the mxing bowl and stir in the flour/yeast mixture. Beat for two minutes. Add the egg, vanilla, lemonzest and 1 1/2 cup of flour and mix until well combined.
Now change to dough hook and start kneading, adding more flour until the dough is souple, smooth and not too sticky. It should hold its own.
Shape into a ball and place in a greased bowl, cover with plastic and place in the fridge for a slow rise. Leave it there for 12-24 hours.
The next day take the dough out of the fridge and press out the air. Let it stand in a warm spot for at least an hour to reach room temperature.
This amount of dough is enough for 2 flower breads. You can also make 1 flower with half the dough and use the rest to shape into whatever shape you like... If you have children, I bet they would love to help out! The description below is for 1 flower bread.
Shaping:
Take half the dough (to make 1 bread) and divide it into 14 equal pieces (please weigh the pieces for an even result). Form them into little balls and let them rest 10 minutes or so. Now form them into 8-10" ropes, Twist two ropes together and form them into a ring.
Place the first ring in the centre of the baking sheet (with parchment paper) and arrange the rest of the rings as petals around the middle ring. Cover with greased plastic and let rise until doubled.
Preheat the oven to 350ºF.
In the meantime you can make the Apricot filling:
1/2 cup chopped dry apricots
1/4 cupwater
1 TBsp butter
1/3 c sugar
Place the apricots and water in a saucepan and bring to the boil. Let simmer for about 5 minutes (lid off). stir in the butter and sugar, take off the heat and let cool.
Now press the middle of every 'ring' of the flower down and place a large Tbsp of apricot filling in the middle.
Place the first ring in the centre of the baking sheet (with parchment paper) and arrange the rest of the rings as petals around the middle ring. Cover with greased plastic and let rise until doubled.
Preheat the oven to 350ºF.
In the meantime you can make the Apricot filling:
1/2 cup chopped dry apricots
1/4 cupwater
1 TBsp butter
1/3 c sugar
Place the apricots and water in a saucepan and bring to the boil. Let simmer for about 5 minutes (lid off). stir in the butter and sugar, take off the heat and let cool.
Now press the middle of every 'ring' of the flower down and place a large Tbsp of apricot filling in the middle.
You can also add a glaze:
2/3 cup icing sugar
1/4 tsp vanilla extract
1 or 2 TBsp of milk
Mix until smooth and drizzel over the loaf once it's cooled.
Enjoy your bread baking day!
(adapted from "Farm Journal's homemade breads")
Lien, wat ben jij creatief....!
ReplyDeleteEen broodkroko..:-))))
En die superbloem wil ook wel in mijn (keuken)tuintje ;-)))
@ dubbeltellen: ik heb op één moment gewoon het hoogste aantal geteld ;-)
ReplyDeletePrachtig Lien!! Mooie foto's ook. Zo gauw ik tijd heb ga ik hem ook maken.
ReplyDeleteHi Lien, thanks so much for participating! These are the cutest breads I've ever seen!
ReplyDeleteWat een vrolijk brood! Mooie bijdrage hoor, Lien.
ReplyDeleteWhat a goodlooking Bloemenbrood! I love it.
ReplyDeleteYour little animals remind me of the animal-shaped breads that they make at Boudin in San Francisco. And the flower is beautiful!
ReplyDeleteWow! Your flower bread is amazing looking and I've just copied the recipe to give this a whirl in the next few weeks!
ReplyDeleteThanks for stopping by The Sour Dough and linking back. I love to "meet" fellow bakers!
Cheers,
Breadchick of The Sour Dough
This bread is so gorgeous - and I adore apricots as a filling. Definitely one to try.
ReplyDeleteHello Lien,
ReplyDeletewhat a gorgeous Bloemenbrood - I'll give it a try as soon as possible. Very well done!
I like the gator unbaked and baked! And the flower is really beautiful Lien. Really lovely filling.
ReplyDelete