Ze komen van oorsprong uit Australië en hoewel ze nu ook in andere landen verbouwd worden, zegt 'men' dat de noten van Down Under het romigste en lekkerste zijn. Je kunt de macadamianoten kopen in zakjes en ze zijn vrij duur (ik had ze -naast de zelfgekraakte- van Jack Klijn 70 g à € 2,09). En de koekjes die ik ermee heb gemaakt vind ik dan ook echt passen in de categorie "Feestkoekjes". De noten in zakjes of bij de notenkraam zijn meestal (licht) gezouten, dat kan in dit recept prima. Je kunt, als er veel zout aan zit, ze ook even in een theedoek een beetje heen en weer rollen, zodat het meeste zout eraf is. Maar echt feestelijk lekker!
(± 40 stuks)
125 g macadamianoten, grof gehakt (+ 40 gehalveerde voor decoratie)
100 g pure chocolade, grof gehakt
1 ei
snufje zout (gebruik licht gezouten noten, laat dit dan weg uit het eiwit)
175 g bloem
1 tl bakpoeder
75 g suiker
1 tl vanille extract
125 g zachte boter (of margarine)
Oven voorverwarmen op 180ºC.
Scheid het ei en klop het eiwit (in een vetvrije kom met vetvrije kloppers!) stijf. Doe hier een snufje zout bij als je noten ongezouten zijn.
Meng de bloem, bakpoeder, suiker en vanille met de zachte boter tot het op broodkruimels lijkt (in een standmixer met de K-garde), dan de eidooier, chocolade en noten erbij en goed mengen. Roer dan het stijfgeslagen eiwit er rustig door.
Maak met vochtige handen balletjes van het deeg met een doorsnede van ongeveer 2 cm, druk bovenop een halve macadamianoot en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Een paar centimeter uit elkaar is genoeg, ze lopen niet erg uit.
Bak ze tot ze heel licht goudbruin beginnen te kleuren; ongeveer 18-20 minuten.
(naar een recept uit het tijdschrift Diana)
A hard nut to crack
Did you ever see these nuts in their shells? I didn't. They are Macadamia nuts. I bought them in a shop in Germany and when I came home I saw the warning that these nuts were hard to crack, even wishing the buyer lots of luck doing it. Well how hard can it be? I managed to crack my own
(± 40 cookies)
100 g dark chocolate, chopped
1 large egg
pinch of salt (only if using unsalted nuts)
175 g all-purpose flour
1 tsp baking powder
75 g sugar
1 tsp vanilla extract
125 g soft butter
Preheat the oven to 360ºF.
Separate the egg and beat the eggwhite to stiff peaks. you can add a pinch of salt if you use unsalted nuts.
Stir the soft butter in the flour, baking powder, sugar and vanilla until it resembles fine breadcrumbs. Mix in the yolk, chocolate and nuts. Stir in the beaten eggwhite until well combined.
Make balls of the dough (you can wet your hands a little to make that easier), about 3/4 - 1 inch in diameter, place half a nut on top and put on a bakingsheet covered with some baking parchment.
Bake for about 18- 20 minutes until they start to colour very lightly golden brown.
Happy baking!
Wat een leuke koekjes! Ik geloof dat ik toch eerder voor de gepelde nootjes ga ;-)
ReplyDeleteWat een werk hahaha je zal wel spierballen hebben nu ?
ReplyDeleteMaar ze zien er echt heerlijk uit.
En weer van die schitterende foto`s
Top Lien
Als ik op je site/blog kijk denk ik moet eens een cursus volgen ja.... fotograferen en bakken!
gr Gipskruit
Ha-ha, ik zie je al bezig met een hamer...;-))))) Maar, goed gelukt- het zijn vrolijke koekjes geworden!(ook een leuk trommeltje trouwens ;)
ReplyDeleteLien, het kan zijn dat ik er over heen kijk, maar ik zie de hoeveelheid bloem niet staan. ik heb een blikje macadamianoten van de aldi staan, daar wil ik ze mee bakken (zijn ze op kantoor weer blij...) voordat ik mee weer op de Wiggs stort....!
ReplyDeletegroeten,
monica
Het is toch verschrikkelijk... ik heb het wel 3x nagelezen en nog over het hoofd gezien. Het staat er nu bij hoor! bedankt Monica voor het goede opletten. Ik geloof dat ik gewoon iets te veel dingen tegelijk aan het doen ben op het ogenblik!! Ik doe m'n best, maar soms wat te veel tegelijker tijd vrees ik. Nou ja alvast een goed voornemen voor volgend jaar ;-)
ReplyDeleteHa Lien,
ReplyDeleteMijn overzeese familie heeft een cashewboom in de tuin. Onderaan de paprikavormige vruchtjes hangt de noot, als een soort omgekeerd vraagteken.
Om uiteindelijk bij de cashewnoot te komen, moest de bast eerst gebrand worden (omdat ie gewoonweg niet te kraken is). Daar komt dat een hele vieze (vlekkende en stinkende) olie uit vrij (waarvan ik begreep dat die ook nog giftig is). Daarna met een hamer op die noot staan te beuken, en toen die dan eindelijk aan barrels was, was het nootje erin tot kruimels gemept....
Maar goed, we hebben de kruimels ook nog even geroosterd en gezouten - lekker! Maar ik snap nu wel waarom die dingen zo reteduur zijn... :-(
En PS: je koekjes zien er heel lekker uit!
ReplyDeleteJa dan had ik nog een makkie!! Ondanks dat je enorm hard verschillende keren moest meppen en zorgen dat je vingers er niet toevallig tussen zaten, bleef het nootje meestal heel (of in 2 helften), en dat is wel handig (da t doe ik met een walnoot niet na!). Ik vond achteraf die pijnboompitten lastiger dan deze. Je kon ze ook gewoon heel lang laten liggen las ik ergens, dan kwamen er barsten in en ging het wat makkelijker...maar ja zakjes geduld kon je daar niet kopen ;-)
ReplyDelete