Ik heb wel eens van die momenten dat ik te enthousiast ingekocht hebt op de markt. En er is ook een limiet aan wat je zo aan fruit kunt opeten... langer laten staan heeft geen zin, dan bederft het en dat is helemaal jammer. Dan ga ik eens lekker aan de slag om het in te maken.
Ik kocht op vakantie een tijdschrift wat helemaal gaat over het inmaken van fruit en groente. Van tomatensaus tot salielikeur, je kan het zo gek niet bedenken. Dus daar heb ik eens in gesnuffeld om wat ideeën te krijgen voor het verwerken van het fruit. Eerst maar eens aan de gang met de watermeloen.
Watermeloen jam
(confettura di anguria)
(confettura di anguria)
1 kg (zoete) watermeloen, geschild en in stukjes
200 g kristalsuiker
1 el vanillesuiker
50 ml cognac
500 g geleisuiker (soort 2:1)(of hoeveelheid die op de verpakking staat, dit verschilt omdat er ook geleisuiker is waar je minder of meer van moet gebruiken)
200 g kristalsuiker
1 el vanillesuiker
50 ml cognac
500 g geleisuiker (soort 2:1)(of hoeveelheid die op de verpakking staat, dit verschilt omdat er ook geleisuiker is waar je minder of meer van moet gebruiken)
Doe de stukjes watermeloen met om en om een laagje kristalsuiker en de vanillesuiker in een pot. Giet daar over het eventuele sap dat bij het snijden vrij kwam gemengd met de cognac. Dek het goed af en laat het 12 uur zo staan.
Giet dan de pot door een vergiet en vang het sap op in een pan. Voeg de geleisuiker toe en laat het koken tot het indikt (volgens de instructie van de verpakking). Doe de stukjes watermeloen erbij en laat nog 1 minuut pruttelen. Doe de jam in jampotten die je met kokend water hebt schoongemaakt (en de deksels). Sluit ze af en zet ze 10 minuten op de kop. Laat ze afkoelen en plak er een etiketje op. Doet het ook erg leuk als cadeautje, je ziet het per slot van rekening niet iedere dag.
*************************************
Ananas op siroop
(ananas sciroppato)
Ik had ook nog 2 ananassen en omdat wij niet zo héél vaak jam eten moest daar wat anders mee gebeuren.
Ananas op siroop maken is eenvoudig, je kookt een suikerstroop van 4 dl water en 400 g suiker en laat daar de stukjes nog even in mee verhitten en doe ze in schone potten.
Ik wilde het nog wat meer 'ananassig' en heb geen water gebruikt maar ananassap met suiker tot een suikerstroop gekookt en daarna de ananasstukjes erbij gedaan. Goed verhitten en in met kokend water gespoelde potten doen. Weer de deksel erop, een poosje op de kop zetten en klaar. Het blijft enkele maanden goed.
Heerlijk over ijs, yoghurt etc..
*****************************************
Tot slot waren daar nog aardbeien, daar heb ik een soort likeur van gemaakt. Je hebt er alcohol voor nodig. In Nederland kan je dat niet krijgen (in België wel bij hele grote warenhuizen heb ik gehoord). Ik bracht het mee uit Italië, waar het zelfs in de kleinste supermarkt te krijgen is, maar je zou het hier ook met wodka kunnen doen. Ik vind het met deze 95º alcohol namelijk wel érg sterk!! Met wodka is de smaak een stuk zachter.
Fragoncello *
(aardbeien likeur)
300 g aardbeien
450 g suiker
1 (onbespoten) citroen
450 ml alcohol (voor consumptie)
of eventueel Wodka
Maak de aardbeien schoon (kroontje eraf en wassen). Rasp de schil van de citroen en meng die met de suiker. Leg ze in lagen -afwisselend met de suiker- in een kom of iets dergelijks. Pers de citroen uit en giet het sap er overheen. Dek het af met een theedoek en laat dit twee dagen staan. Roer het iedere dag ongeveer 2 keer goed door met een pollepel.
Giet daarna de alcohol erop en werk het door een zeef met fijne mazen (zodat er zoveel mogelijk pitjes achterblijven). Giet het in een fles, sluit af en laat het minstens een maand staan voor je het gaat proeven.
Fragoncello* is niet zo bekend als Limoncello, die steeds grotere populariteit krijgt ook in ons land. Het is een citroenlikeur, die het beste smaakt als hij gemaakt is met de citroenen van Sorrento, dat vlak onder Napels ligt en bekend staat om o.a. zijn fantastische citroenplantages. Maar natuurlijk zijn ook de citroenen die van Sicilië komen geschikt om hier voor te gebruiken. IJskoud drinken het lekkerste.
(Fragoncello komt van 'fragole' (frá-kho-lèh) en dat betekent 'aardbei'.)
Lijkt me heerlijk die meloenjam heb van het weekend er nog een op "moeten" eten.
ReplyDeleteVolgende keer kijk in even op je blog.
Of morgen de markt even over voor een meloen :)
Bedankt voor het recept en ook voor die mooie foto`s snap niet hoe je het doet... maar ze zijn altijd mooi net of schijnt de zomerzon erop.
Wow! De watermeloen jam ziet heerlijk uit! Dank je voor de recepten. Volgende jaar zal ik definitief de jam maken. Klinkt heerlijk!
ReplyDeleteJeetje Lien, dat ziet er allemaal lekker uit! Complimenten, zowel voor het maken als de foto's. Je hebt me weer op een aantal ideetjes gebracht :-). Bedankt. Er komt op dit moment niet zoveel uit mijn handen, maar als ik weer tijd heb dan ....... ga ik direct aan de slag. Ik houd niet zo van watermeloen, die sla ik over, maar die ananas ziet er erg lekker uit.
ReplyDeleteDat heb ik nou noooooit, dat ik van de markt terugkom met veel te veel van alles. Ik vind het zo leuk om in te maken, maar wij zijn ook niet van die jam-eters... Dit zijn leuke ideeen! (en je etiketten zijn geweldig, ik wil les!)
ReplyDeleteWat een leuk uitziende resultaten weer! Heb ik hier net de al weken liggende watermeloen tot ijssorbet laten draaien....ach 'k neem wel een nieuwe mee :-)
ReplyDeleteHoi Lien,
ReplyDeleteKlopt het dat je de fragoncello niet lang kan bewaren? Er zwemmen bij bij allemaal wolken in.. Nu kan ik het zeker weggooien? Wel jammer want het rook echt heel lekker! Of heb ik misschien iets verkeerd gedaan?
Dit jaar maar weer opnieuw proberen!
Groetjes,
Willemijn
Hoi Willemijn, eerlijk gezegd kan ik me niet precies herinneren hoelang ik die fragoncello had staan, maar dat was nog gewoon bruikbaar. Ik heb eerlijk gezegd geen idee of die vlokken schadelijk zijn of niet (anders zou je ze eruit kunnen zeven, maar ik zou het niet kunnen zeggen of dat verstandig is). Ik zou denken dat het hoge alcoholpercentage het vrij lang houdbaar zou maken, maar hoe lang dat weet ik eerlijk gezegd eigenlijk niet. Hoe lang geleden had je het gemaakt? Tja da's wel jammer als je het weg moet doen.
ReplyDeleteIk kreeg een poosje terug een fles kersenbrandy van iemand (gewoon uit de winkel) die echt jaren oud was... misschien wel 10 of zo, die was niet meer lekker, dus blijkbaar zit er wel een limiet aan.