Het wordt weer eens tijd voor een 'gewoon' brood, mooi geel door de saffraan en licht zoet door de honing.
Brood met honing en saffraan
250 g volkoren tarwemeel
2 tl gist
3 dl water
1 tl zout
0,7 dl vloeibare honing
2 envelopjes saffraan, de draadjes geweekt in wat van het water
Meng de helft van de bloem, volkorenmeel en gist in een kom met de helft van het water. Meng het een paar minuten door elkaar en laat het 4 uur staan.
Voeg daarna de overige bloem, meel, water, zout, honing en saffraanwater toe. Kneed het deeg tot het soepel is en laat 30 minuten rijzen. Maak er een bol van en laat het nogmaals afgedekt 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 220ºC, kerf het brood in en bak het in ongeveer 30-40 minuten gaar. Laat het op een rooster afkoelen.
(naar: "Brood" - Paul Hollywood)
***************************************************************
Time to bake some bread: a nice yellow one by adding saffron with the sweet taste of honey. I adapted a recipe from this book.
Saffronloaf with honey (1 round bread)
280-320 g breadflour
250 g whole wheat flour
2 tsp dry active yeast
300 ml water
1 tsp salt
90 g honey
2 packages saffron (threads soaked in some of the water)
Mix half of the whole wheat and white flour, all the yeast and 150 ml water in a bowl. Mix this for a few minutes and let stand for 4 hours.
Then mix in the rest of the ingredients, with enough flour to make a good souple dough. Knead it long anough to make a good dough. Let it rise for 30 minutes. Then form it into a ball cover with clingfilm and let it rise until doubled in size. (about 1-2 hours)
Preheat the oven at 220ºC (420ºF). Make a few slashes in the bread and bake (preferably on a bakingstone) for about 30-40 minutes. Let it cool completely before slicing. Enjoy.
volgens mij is dit de nederlandse versie http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Start?Section=BOOK&BOL_OWNER_ID=1001004002093821
ReplyDelete