Well, no-knead bread is hot, especially when it just has been baked :D. It's all over the internet and my guess is that the whole baking gang is eating no-knead bread this week. Well I'm joining the hype and even make this post in both dutch and english. I won't give the recipe, because you can find that overhere. Photo's are to be seen on different sites, like Lindy's and our own dutch Baking Soda. I'll give you my results of this bread and some pictures ofcourse!
Voor het recept kijk je hier en verdere informatie kan je terecht bij onze Baking Soda én diverse Engels-talige sites, zoals die van Lindy. Ik laat hier verder alleen de resultaten zien en lezen van dit brood. Ja het is nat deeg, maar niet natter dan goed ciabattadeeg. Ik zou het alleen nooit van mijn leven mijn 6-jarige dit laten doen...het zou overal zitten. Laat staan een 4-jarige zoals in de video werd gezegd.
So yes ít's a wet dough, but not really any wetter than a good ciabatta-dough. I just wouldn't let my 6 year old do this, ever...it would be everywhere. Let alone a 4-year old.
Ik deed het deeg op zemelen. Het zekere voor het onzekere...een flinke hoeveelheid.
I put the dough to rise on a towel with bran. And to be on the safe side quite a lot of bran.Het lastigste deel vond ik eigenlijk het in de pan doen, die kokend heet in de oven stond. Het deeg wiebelde natuurlijk alle kanten op waardoor het ongewild nog een extra vouw mee kreeg.
The hardest part for me was putting the dough in the boiling hot pan (this is really not for 4 year olds). the dough all wobbly and planning to go everywhere but the pan. So without intention it got another fold before it flew in.
Voor een nieuwsgierig type als ik, was het moeilijk om de eerste 30 minuten niet te kunnen zien met die deksel erop. Bij zo'n experiment wil je er toch eigenlijk bovenop zitten. Maar alles ging prima en het brood zal er mooi bol uit en het maakte een leuk knisper geluid.
Door de extra vouw zijn bij mij wat van de zemelen in het brood gekomen. Bij het doorsnijden zie je de fantastische gaten net als in goede ciabatta, de geur is echt overheerlijk. de smaak is lekker, een kauwbrood zoals ik dat noem. Sappig, stevig en gewoon lekker. Helemaal een innovatie vind ik het trouwens niet zoals de journalist meldt. Ik heb het eerder gelezen (heb er een boek van) hoewel iets minder extreem. Brood bakken in een pot is ook niet nieuw, op het forum is al heel wat afgebakken in de römertopf. Die gietijzeren pan was ik zelf niet opgekomen, vind ik een goede! Vooral aangezien ik geen topf heb. Maar ondanks dat alles is het zeker iets dat voor herhaling vatbaar is!
What I really like about it that it's such a great idea to think that lots of people are baking this these days around the world, that's a nice feeling.
Hij is mooi geworden Lien! Prachtige gaten en inderdaad een lekker chewy brood, een beetje frans/italiaans smaakje, en daar houd ik wel van. Ik ben het met je eens, dit is niet zo nieuw qua bereiding, het doet me echt erg denken aan het Royal Crown Tortano. Eigenlijk dezelfde handelswijze, maar dan wat minder uitgebreid.
ReplyDeleteWell, I'm used to seeing Baking Soda's posts, sometimes in Dutch. When I saw her comment above, I wanted to say, "Yeah, what she said." Except I have no idea what she said...Thank you for linking, this has been fun.
ReplyDeleteFor me, the newest aspect (I have worked with wet doughs and baked in a cloche -a flat ceramic bottom with ceramic dome), is being able to totally preheat the pot, including the sides, and cover it for steam. I suspect this is what is responsible for the exceptional crust.
That, of course, and the fact that it is no work whatsoever!
Lien, such a beautiful site you have here!
ReplyDeleteI do love the way this bread sings! I came across an article (I believe I sent to Baking Soda) about this not being new or revolutionary at all. Like you what really seems new and revolutionary is the idea that the internet idea bond the globe with gluten so quickly and generated so much excitment!! It was such fun.
Beautiful bread!