Sinterklaas is weer in het land
dus de gewone recepten aan de kant
Dit is een heel grappig recept,
waar je niet veel werk aan hebt.
Het is een koek bijna niet te geloven,
die maak je heel snel zonder oven.
Ze noemen het een koek van marsepein,
maar amandelen maal je hiervoor niet klein.
Met een klein stukje heb je al veel plezier,
dus maak ze niet groter dan een cm of 4.
En onthoud: zelfs al doe je niet aan de lijn,
en ook al lijken ze nog zo klein
eet niet meer dan 1 stukje per keer,
anders doet je buik straks zeer.
En je weet wel dat is niet zo fijn,
we noemen het dan ook wel marsepijn!
Verras de Sint hier nou eens mee
ennuh..die pieten die mogen er wel twee!
Marsepeinkoek
250 gr snelkook havermout
225 g fijne kristalsuiker
100 g kokosmeel*
125 g boter
2 tl amandel-extract
2 tl vanille-extract
3 el kokend water
150 g pure chocolade
blanke amandelen
Doe de havermout in de keukenmachine en draai tot het een soort meel is. Je kunt hier ook de kokos in malen, hoewel het dan niet zo fijn wordt (anders in een koffiemolentje). Voeg de suiker, kokosmeel erbij en laat kort draaien.
Smelt ondertussen de boter, voeg de extracten en water toe en roer het (met een spatel) goed door de droge ingrediƫnten.
Bekleed een bakvorm of ovenschaal (± 20 x 30 cm) met bakpapier en doe daar het mengsel in, strijk het mooi glad, dek af met plastic en laat het zo'n 45 minuten in de koelkast staan.
Smelt dan de chocolade in een kommetje boven een pan heet water en giet dat over de afgekoelde koek. Leg in de nog warme chocolade om gelijke afstanden een amandel, zodat ieder blokje straks 1 amandel bovenop heeft.
Laat de chocolade stollen en haal voorzichtig de koek uit het blik en snijd het met een scherp mes in blokjes.
*Kokosmeel is bij ons niet zo bekend. Misschien dat je het bij een Toko kunt krijgen als "dessicated coconut". We zien hier meestal kokosrasp die een stuk grover is. Heb je een koffie- of kruidenmolentje kan je daar de geraspte kokos fijner in malen (zo heb ik het gedaan), anders in de keukenmachine, maar dan blijft het wel een stuk grover.
Kokosmeel heb ik eens bij bakkertje thuis besteld. Nu weet ik ook meteen wat ik ermee kan gaan maken.
ReplyDelete