BBBabes & Buddies (by babe Elizabeth)

Saturday, October 28, 2006

Nog één keer dan....vijgen

Ik kon het niet laten en kocht nog een keer wat vijgen. Helaas bleken ze bij thuiskomst niet allemaal even mooi meer. Eigenlijk leken ze me vooral nog bruikbaar voor iets van jam.
Dus heb ik er een soort vijgenjam van gemaakt. Het recept vond ik in het huisblad van de 'Esselunga'; een keten van hele grote supermarkten in Italië.

Composta di fichi
(Vijgencompôte)

500 g verse vijgen
200 g suiker
rasp van een halve citroen

Snijd de vijgen in stukjes en doe ze met de andere 2 ingrediënten in een pan. Laat dat zo een paar uur staan. Breng het dan aan de kook en laat het ongeveer 25 min heel zachtjes doorkoken. Wél regelmatig roeren. Laat het daarna een aantal uren of overnacht staan (van het vuur af natuurlijk). Breng het dan weer aan de kook gedurende 25 minuten.
Steriliseer ondertussen potten en deksels en doe in deze hete potten na de kooktijd de vijgencompôte in. Draai de deksels er stevig op en laat 10 min op de kop staan.
Laat afkoelen en plak er een mooi etiket op. Het is echt verrukkelijk!!!
Eet smakelijk!

7 comments:

  1. Vanmiddag ging ik natuurlijk gelijk op vijgenjacht, maar helaas geen vijg gevonden op de wekelijkse markt. Komt nog wel een keer :-).

    ReplyDelete
  2. In Griekenland, waar ik woon, plukken we in het seizoen emmers vol vijgen. Al vele potten van deze overheerlijke vijgenjam gekookt, groot succes !

    ReplyDelete
  3. O wat heerlijk Marion, dat je ze zo uit de tuin kan plukken... Ik heb zelf sinds de lente een mini vijgeboompje gepland, maar of dat ook wat wordt is nog maar de vraag...
    Ik moet snel hier ook eens weer op jacht naar verse vijgen.

    ReplyDelete
  4. Verse vijgen zijn hier (portugal) in overvloed. Vele kilo's jam heb ik al gemaakt. Aanrader is vijgenjam met gember en citroen.
    Heerlijk!
    Kijk eens op de www.sweet-family.de site naar de recepten.

    Veel succes met het maken van jam.

    Brigitta

    ReplyDelete
  5. Nog zo'n bofkont met een overvloed aan vijgen ;))) bedankt voor je bezoek.
    ik heb er met moeite een paar kunnen vinden dit weekend en heb daar mostarda van gemaakt... heerlijk. ( http://notitievanlien.blogspot.com/2007/11/mostarda-di-fichi.html )

    ReplyDelete
  6. heb dus vijgen gekocht en ga ze zo meteen voorbereiden maar wat ik graag zou willen kennen is het maken van die mooie etiketten, daar ben ik echt jaloers op....
    is het moeilijk? kun je me het opschrijven? alvast hel hartelijk dank. Binnenkort zijn de cranberries er weer en kan ik die heerlijke cake weer maken die je hier hebt staan en de Garibaldi's
    vind ik geweldig> Dankjewel!!!!

    ReplyDelete
  7. Hallo Elizabeth, bedankt voor je enthousiaste reactie!
    Die etiketten is gewoon een kwestie van plakken, knippen en tekst erin zetten. Ik heb er geen speciaal programma voor hoor, ik doe het gewoon in 'Paint'.
    groetjes

    ReplyDelete

Thanks for stopping by and taking the time to comment on my blog, the comments are the cherries on the cake!
(PS. rude comments or advertising will be removed without notice)