Tuesday, April 30, 2013

An Orange Day

April 30th has been Queensday for me my whole life. And today it's the last one. We're having a completely orange day today, not only it's be the Dutch last Queensday, we've also seen our Queen Beatrix abdicate in favour of her eldest, who now is our King for the coming years. Changes, changes. So many opinions about  the use of the monarchy, here in the Netherlands we shout out all opinions, even though in my opinion some (especially through Twitter or Facebook) think they can just say anything just to feel important.

I'm a sucker for traditions I guess. I get teary with every movie, gold winner at the Olympics, ecc, so these events do that to me too. I love to see the crowd on the big square for the paleis with orange attributes, cheering for the former queen and the new king and queen. It reminds me that most people just want peace and quiet, feeling save and in harmony. So today we have a party in orange. 



Queen's day cake rings or muffins
(makes 24 rings or 16 muffins)
 (PRINT recipe)
99 g vegetable oil
3 large eggs
298 g granulated sugar
340 g pumpkin purée
3/4 tsp ground cinnamon plus heaping 1/4 tsp each ground nutmeg and ground ginger
1,5 tsp salt
1,5 tsp baking powder
227g AP flour
Glaze: Icing sugar and orange food colouring
sprinkles (optional)

Preheat the oven to 350°F. Lightly grease two doughnut pans. If you don't have doughnut pans, you can bake these in a standard muffin tin; they just won't be doughnuts. 



before baking
just baked
Beat together the oil, eggs, sugar, pumpkin, spices, salt, and baking powder until smooth. Add the flour, stirring just until smooth. Fill the wells of the doughnut pans about 3/4 full; use a scant 1/4 cup of batter in each well. If you're making muffins, fill each well about 3/4 full; the recipe makes about 15, so you'll need to bake in two batches (unless you have two muffin pans). 

Bake the doughnuts for 15 to 18 minutes, or until a cake tester inserted into the center of one comes out clean. If you're making muffins, they'll need to bake for 23 to 25 minutes. Remove the doughnuts from the oven, and after about 5 minutes, loosen their edges, and transfer them to a rack to cool. Cool completely, mix icing sugar, food colouring and a little water to a smooth consistancy and glaze the rings/muffins. Store at room temperature for several days.

(recipe source: King Arthur Flour site)
_____________________________________________________________

Oranje boven

't Zal wel even wennen zijn, geen Koninginnedag meer op 30 april. Maar vandaag nog wel een beetje. Een hele oranje dag met Koninginnedag én een inhuldiging van de nieuwe Koning Willem-Alexander. Mensen voor en mensen tegen, ach ja ik vind het eigenlijk wel leuk. Te zien hoe alle mensen op de Dam klappen en juichen en eensgezind zijn. Toch een sfeer van harmonie en vrede, dat kan toch niet verkeerd zijn. Dus ik hoop dat jullie vandaag allemaal een fijne dag vieren, in oranje of niet. 

Koninginnedag cake ringen of cakejes
(voor ongeveer 24 ringen of 15 cakejes)
(recept PRINTEN)
100 g plantaardige olie
3 eieren
298 g fijne kristalsuiker
340 g pompoenpurée
¾ tl gemalen kaneel
¼ tl (met kop erop) vers gemalen nootmuskaat
¼ tl (met kop erop) gemberpoeder
1 tl zout
1 ½ tl bakpoeder
227 g patentbloem
Glazuur: poedersuiker en orange voedingskleurstof

voor het bakken
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee doughnut blikken in.

Als je die niet hebt of liever cakejes maakt, gebruikt je twee muffinbakblikken.Klop olie, eieren, suiker, pompoen, specerijen, zout en bakpoeder door elkaar tot het glad is. Voeg dan de bloem toe en schep het door elkaar tot het gemengd is. Vul de doughnut- of muffinvorm tot driekwart.

Bak de doughnut ringen ongeveer 15 tot 18 minuten, cakejes ongeveer 25 minuten. Laat afkoelen op een rooster.
Meng voor het glazuur, poedersuiker, voedselkleurstof en wat water tot je een net schenkbaar glazuur hebt; giet of smeer dat over de cakejes/ringen.

(bron:King Arthur Flour site)


4 comments:

natalia said...

Ciao Lien ! My dream is or was to come to the netherlans on koninginedaag...welll I'll have to change date ! Happy oranje day !

Lien said...

Yes Natalia, it's the 27th of April now.

Hanaâ said...

Ja mooie foto's en beelden inderdaad. Jammer dat ik er niet bij kon zijn. Is toch wel een historisch moment, vooral vanwege de laatste Koninginnedag (is wel wennen). Je oranje donuts zijn perfect. Ik had ze gebookmarkt. Ik neem aan dat je zelf Pumpkin Puree moest maken en dat je het niet in de schappen bij de AH kon vinden :o)

Trouwens, wat betreft Lauren Chattman's brood boek. Ik heb het van de bieb geleend en heb alleen de zadenbrood gebakken. Mijn vriendin heeft de Roggebrood gebakken. Allebei de recepten waren een succes. Ik wil er tenminste 1-2 recepten uit bakken voordat ik echt kan zeggen dat het een goed recepten boek is. I'll let you know!! Dankzij jouw tip over haar cake boek, heb ik dat boek nu ook aangevraagd bij de bieb.

Lien said...

@ Hanaâ, die pumpkin purée heb ik eigenlijk altijd wel in huis. In de herfst als ze in de aanbieding zijn, koop ik een paar, rooster ze in de oven en vries de purée in zakjes in. Er komen altijd wel een paar recepten langs per jaar waar ik het voor nodig heb. :)