Monday, March 30, 2009

Lemon day

(Nederlandse versie? Naar beneden scrollen!)

vlag engels/amer klein Another event from Zorra: Lemon Day. Sounds nice doesn't it, that's what I thought. Several options passed my mind, lemon sorbet, lemonade, lemon bread, lemon cake... ah so much to choose from. Finally I decided on the combination with fish, which has always worked and always will. And where else was I supposed to get inspired than in my little book titled "Limoni". Well that says is all doesn't it.

We don't get the beautiful Amalfi or Sicilian lemons here, let alone the Meyer lemon that keeps coming up when I read blogs from the States. Sure wish to try those one day! But for now I'm happy enough that I can buy organic lemons from the health shop that work very well. This is an easy dish and excellent for parties or as a starter. If you seal the salmon spread with clarified butter, you can make it a few days in advance too. That can come in handy when you're throwing a party!


Salmon spread with lemon
Salmon spread with lemon
(PRINT recipe)
350 g salmon, cooked (baked or steamed) skinned and boned
150 g butter (divided: 100 + 50), softened
juice and grated zest of 1 lemon
1 heaped TBsp fresh dill, chopped
80 g almonds, blanched and chopped
salt
black pepper from the mill

Combine the salmon, 100 g butter, juice and zest of a lemon, half of the dill in a bowl and mix them well. You could do this in a mixer of foodprocessor, but works just as well doing it by hand with a fork.
Add salt and pepper to taste. Stir in the chopped almonds (if you did all by hand, you could add them right at the beginning as well) and mix well. Scoop it in a small bowl for serving.

It's ready to eat right now, but if you want to keep it for the next days, you clarify the remaining butter (50 g) by heating the butter* and pour it on top, that you need to level first with a spatula. Let it cool and keep in the fridge for up to 5 days. Sprinkle with the remaining dill before serving.
Spread on crackers, toast or baguette as a starter. Makes great party food too!

*To clarify butter (you can also use shop bought Ghee instead) , heat the butter so it melts, let it stay on the heat -but without browing it- and scoop off the "foam" that will float on top of with a spoon> This foam are the impurities of the butter. The solids of the butter will sink to the bottom of the pan. Pour of the 'butter oil' that is on top in a bowl, careful not to get the solids in as well. You can store the clarified butter in the frigde for several days. Clarified butter is great for sauces but also to brown meat, it won't burn as quick as normal butter and you'll still have the great buttery taste.

(From: "Limoni - ricette d'autore")

*****************************************************

Vlag nl klein Citroen

En weer een blogevent van Zorra:
Lemon Day, oftewel citroendag. Nou dat klinkt toch goed niet! Er flitsten allerlei opties langs, citroensorbet, citroenlimonade, citroenbrood, citroencake... ach te veel om op te noemen. Uiteindelijk kwam ik bij het aloude duo citroen met vis... of vis met citroen, net wat je wilt. En waar kon ik beter mijn inspiratie vandaan halen als uit mijn boekje "Limoni"(Citroenen), dat kan niet missen.

Natuurlijk hebben we hier geen prachtige Amalfi citroenen of citroenen van Sicilië en ook geen Meyer citroen, waar ik zoveel over lees op buitenlandse (vooral VS) blogs. Die zou ik graag ook een keer willen proberen! Maar voorlopig stel ik me tevreden met de biologische citroenen die ik bij de Natuurwinkel kan kopen.
Het is een eenvoudig recept en perfect als hapje op een feestje of bij de borrel. Ook als voorafje is dit heerlijk. Bovendien ook nog een paar dagen van te voren te maken als je de zalmboter afsluit met een laagje geklaarde boter en dan is altijd handig niet waar?!

Zalmboter met citroen
Zalmboter met citroen
(recept PRINTEN)
350 g zalm, gaar (gebakken of gestoomd) zonder vel of graten
150 g zachte boter (verdeeld in 100 + 50 g)
sap en rasp van 1 citroen
1 flinke el gehakte verse dille
80 g amandelen zonder vlies, gehakt
zout
vers gemalen zwarte peper

Meng de zalm, 100 g boter, sap en rasp van de citroen, de helft van de dille in een kom. Je kunt dit ook in een keukenmachine doen, maar met de hand en een vork gaat het net zo handig. Voeg zout en peper toe naar smaak. Roer de gehakte amandelen erdoor. (als je alles met de hand mengt kan dit ook al meteen erdoor). Schep het in een mooi kommetje om te serveren.

Het is nu klaar om te eten, wil je het wat langer bewaren kan je een laagje geklaarde boter erover schenken. Hiervoor gebruik je de resterende 50 g boter. Verwarm de boter en laat het smelten zonder te bruinen. Schep het schuim dat zich bovenop verzamelt eraf (dit zijn onzuiverheden uit de boter). Je ziet nu een laag (boter)olie en onderin de pan een laag onopgeloste bestanddelen (dit zijn de melkbestanddelen). Giet voorzichtig de olielaag eraf, zonder de onderste laag mee te nemen. Van de geklaarde boter (de olie) schenk je nu een laagje van 1/2 cm over de zalmboter(wel eerst de bovenkant glad strijken). Laat het afkoelen en je kunt het nu minstens 5 dagen in de koelkast bewaren.

Smeer het op crackers, toastjes of baguette en strooi de resterende dille erover als garnering. Eet als starter (met bijvoorbeeld wat sla) of borrelhapje.

(bewerkt naar: "Limoni - ricette d'autore")

14 comments:

Karen Baking Soda said...

Dat moeten we nog eens zien te regelen; een kistje Meyer lemons deze kant op!
Dit ziet er heerlijk uit, ben nog steeds een fan van zalm/tonijn smeerseltjes, en dan met citroen? Heerlijk!

Jamie said...

How delicious does that look?! And salmon and lemon is the perfect combination!

zorra said...

This is totally new to me, great idea. Thanks for your participation.

NKP said...

Such beautiful, bright colour today! The salmon and lemon spread sounds divine - let's have it for brunch with some champagne!
Sadly, we only get the regular lemons here too, oh well!

Aranka said...

dat ziet er lekker uit!
over citroenen gesproken: ik zou nog wel eens de hand willen leggen op een partijtje bergamot-citroenen. Ooit eens in een (natuur) winkel mee in m'n handen gestaan en gedacht: wat moet ik er mee? Duh...

MyKitchenInHalfCups said...

I finally got myself some clarified butter! This looks really wonderful and I love that you can keep it five days with the butter on top to have at the ready!

Jude said...

This is definitely something I've never seen before. Will be your representative in the states and see if I can find some meyer lemons here :)

marl1 said...

Dit lijkt mij werkelijk zalig....:-)))
(hoef vast niet aan de slag met boter klaren, want dit gaat subiet gelijk op:-)
En wat heb je een prachtig citroenschijfbordje!!!!!

linda said...

Delicious and easy to make too, ideal combination ;)

Dewi said...

Hello Lien,
I believe that this is my first time to visit. I really like your blog and i will back often for more delicious recipe. Your salmon spread with lemon sounds so good. I am sure Zorra will be happy of having this recipe.
Cheers,
elra

Elyse said...

What a great way to celebrate lemons! This salmon spread sounds fabulous. So glad your blog popped up in my google recommended feeds. It's totally wonderful! Can't wait to read more.

Rosa's Yummy Yums said...

What a gorgeous spread! Ideal for an Easter brunch! Yummy!

cheers,

Rosa

Lien said...

@ Baking, lijkt me een goed idee!!

@ Jamie, I agree.

@ Zorra, thank you for organising!

@ Natashy, ah well we'll manage with ordinary lemons right?! We're so creative ;-)

@ Koken in de buurt, bergamot citroenen... nooit van gehoord, die liggen daar vast niet vaak of wel. Klinkt interessant (earl grey thee met schijfje citroen in één)

@ Tanna, I even kept it longer than 5 days and it stayed just perfect. (I said 5 to stay on the safe side)

@ Jude, great idea!

@ Marl1, ach ja mijn nieuwste afwijking, overal verschillende bordjes scoren tegen de laagste prijs. Deze was 0,50!

@ Linda, Thanks

@ Elra, Welcome so nice to see you!

@ Elyse, isn't it fun to get to know new people this way (you're in my reader now too ;-)

@ Rosa, thanks!

tandvleesontsteking said...

looks delecious