Friday, January 2, 2009

Bananas and caramel

(in 't Nederlands? Naar beneden scrollen aub!)

It better for me to shop with a list, not only it takes less time, it also prevents me from coming home with something that is already there in large quantities (or something that I don't really need or should have bought). But a list only really works when you check your pantry and fridge before you go to the store. And I must admit... I'm not as orginised as I used to be. So when I returned home recently with a large bunch of bananas (on sale, so take some extra!)... I found there were still four bananas trying to get a brown tan -very successfully I might add- on the fruit bowl.

Our son hates bananas.. and everything that has been close to one, so that is one less to get them out of the way. I decided to make some banana ice cream, you need very ripe bananas for that, so these should be perfect. And it was.... and I suddenly remembered that in my younger years during my studies my friend and I always went to a little shop that selled banana soft ice cream (with a chocolated coating for me) and I was really hooked on that stuff! And although this isn't soft ice cream it really took me back in time with a smile on my face. Yummy! Then I saw Jude's posting (from "apple pie, pastis & paté") with "
Dulce de leche ice cream" and I was inspired. Caramel and banana.... great combo! We had both ice creams for our Christmas dinner dessert and everybody loved it!!

Banana Ice Cream
(about 1 liter) (PRINT recipe)
4 very ripe bananas
180 ml semi-skimmed milk
180 g sugar
250 ml (whipping) cream

Place the bananas, milk and sugar in a blender and blend until smooth. Add the cream and mix well. Put in the fridge for a few hours or overnight.

Churn in your ice machine according to the manufacturer's instructions. Scoop in a plastic container and freeze for a few more hours to firm up.
Serve with... whipped cream, fresh banana slices and maybe some
dulce de leche ice cream. Enjoy!

(adapted from "Italian Ice Cream"- C. Bardi)


********************************************************************************************

Bananen en Karamel

Het is beter om boodschappen te doen met een lijstje, niet alleen ben je eerder klaar, maar het voorkomt ook dat je met dingen thuis komt die nog op voorraad zijn (of totaal niet nodig hebt of beter niet kan kopen). Maar ja, een lijstje werkt alleen als je -voordat je naar de winkel gaat- de koelkast en andere voorraden eerst nakijkt. Ik moet toegeven, ik ben niet meer zo georganiseerd als ik eens was. Dus toen ik onlangs van het boodschappen doen terug kwam met een enorme tros bananen (in de aanbieding, dus wat extra meegenomen ook nog!)... zag ik op de fruitschaal nog 4 bananen liggen die hard hun best deden een bruin kleurtje te krijgen en daar ook aardig in begonnen te slagen.

Onze zoon is een bananenhater, zelfs alles wat er in de buurt heeft gelegen is taboe, dus dat betekent één minder om de bananen soldaat te maken. Ik besloot uiteindelijk om bananenijs te maken, je hebt daar hele rijpe bananen voor nodig en deze vielen zeker in die categorie. En dat was zeker erg lekker, het deed me denken aan mijn studententijd toen ik met een vriendin altijd bananensoftijs ging eten in de stad (voor mij mét chocoladedip) tot die ijswinkel dicht ging. Ik was er stapelgek op! En hoewel dit geen soft ijs is, bracht de smaak een glimlach op mijn gezicht door de herinnering. Heerlijk! Toen zag ik een post van Jude met "Dulce de leche ijs" en dat bracht mij op het idee om die samen met het bananenijs te serveren als dessert van het kerstdiner. Karamel en banaan dat is toch een geweldige combinatie, iedereen vond het super!!

Bananenijs
(± 1 liter)
(recept PRINTEN)
4 hele rijpe bananen
180 ml halfvolle melk
180 g suiker
250 ml slagroom

Doe de bananen, melk en suiker in de blender (of keukenmachine) en pureer tot het glad is. Voeg de room toe en meng het goed. Zet het afgedekt in de koelkast en laat het een paar uur (of 's nachts) goed koud worden.Draai het ijs volgens de gebruiksaanwijziging in je ijsmachine. Schep het in een diepvriesdoos en laat het voor serveren nog een paar uur opstijven.

Serveertip: met slagroom en verse bananenschijfjes of in combinatie met dulce de leche ijs.

(naar: "Italian Ice Cream"- C. Bardi)

11 comments:

Anonymous said...

mmmmh now I am craving ice cream! this looks soooo yumm!

NKP said...

I love banana ice cream! And my poor machine hasn't seen any action in such a long time..
I must make this soon! It looks wonderful.

Karen Baking Soda said...

Oh Lien, why? Why do that to me? With bananas (as with pretty much anything here) it's hit or run in this house. They get eaten either very quickly or not at all. They hate bananabread. They might love banana ice cream. I love caramel.
The ice bucket goes in the fridge. Now.

Anonymous said...

Zo heb je die bananen toch nog nuttig kunnen gebruiken! Ziet er alleszins heerlijk uit!

MyKitchenInHalfCups said...

Do I need this? Gad and it's 70° here. Banana ice cream and caramel, what could be better after all the excess of the holidays . . . goodness!

Anonymous said...

Oh, that looks so delicious. I'll just have to wait till a good opportunity to present this to my family; my husbands already says I'm killing him!

natalia said...

Ciao ! Ho l'acquolina in bocca !Baci

anudivya said...

Looks delicious, Made a banana chocolate ice cream when I got my first ice cream maker... yours looks yummy!

Lien said...

Thanks all!!

Anonymous said...

what a delicious start to the New Year. wish you a great 2009. i read a recipe somewhere for roasted banana ice cream. it would intensify the flavour even further.

Anonymous said...

Nice combination.. Burnt sugar makes everything taste better :)