Monday, September 22, 2008

Tomatenpap

(In English? Please scroll down)

"Pappa al Pomodoro" oftewel tomatenpap is een oud Italiaans-Toscaans boerenrecept. Het is kort gezegd tomatensoep met veel oud brood erin. Iedere Italiaan met een tuintje heeft daar tomaten en basilicum instaan voor dagelijks gebruik en de inmaak. En hadden ze brood over dan was dit een manier om oud brood te gebruiken. Zoals van alle recepten bestaan er veel verschillende versies van, met name de hoeveelheid brood is nogal verschillend.

Ik heb diverse foto's bij de recepten vergeleken en de meeste zien eruit als dikke tomatensoep en niet zoals het eruit zou zien als de hoeveelheden die er vermeld staan daadwerkelijk gebruikt worden. Van oorsprong is het echt een dikke pap van brood en tomaten. Ik heb deze meer oorspronkelijke versie hier eens uitgeprobeerd, maar ze vonden het hier te 'papperig'. Eerlijk gezegd vond ik het zelf wel lekker.

Dit recept is meteen mijn inzending voor het blogevent ter ere van het blad La Cucina Italiana, dat nu ook in de VS wordt uitgegeven. Het wordt gehost door Meeta van "What's for lunch honey?". De Nederlandse versie van het blad bestaat hier gelukkig al jaren. Omdat er geen één Italiaanse mamma is die de soep op dezelfde manier zou maken, het hangt tenslotte ook af van de hoeveelheid oud brood die je wilt verwerken en bovendien staat de Italiaanse keuken ook niet stil, heb ik naast de meer authentieke versie ook een eigen versie gemaakt met wat minder brood, die werd door iedereen wel als erg lekker bevonden. Dus kijk zelf maar eens welke je het lekkerste lijkt, of..probeer ze allebei eens.

Pappa al Pomodoro (autentica)
(4-6 pers)
(Recepten PRINTEN)
1 kg rijpe tomaten, zonder vel en pitten, in stukjes
1 el tomatenpuree
300-350 g oud wit brood, in stukjes
6 takken basilicumblaadjes, grof gescheurd
1,5 liter (runder)bouillon
1 teen knoflook, fijn gehakt
zout en peper
4 el olijfolie

Fruit de knoflook in de olijfolie in een grote pan, doe het brood erbij en roer het door. Daarna voeg je de tomatenstukjes en -puree toe en laat het even mee pruttelen. Nu kan de bouillon erbij met peper en zout,de helft van de basilicum en laat het met de deksel ongeveer een half uur zachtjes koken. Af en toe roeren, zoda het brood helemaal 'oplost' in de soep.

Serveren: Voeg zo nodig nog zout en peper toe, strooi de rest van de basilicum erover (erdoor), druppel nog wat olijfolie over de soep en Buon Appetito!

___________________________________________________

Pappa al Pomodoro (moderna)
(4-6 pers)
(recepten PRINTEN)
1 kg tomaten, onvelt en ontpit, in stukjes
1 teentje knoflook, gehakt
1 rode ui, gehakt
1 bleekselderij stengel, gehakt
1,5 liter kippenbouillon
2 el tomatenpuree
handvol basilicumbladeren, gehakt of gescheurd
150-200 g oud wit brood
olijfolie

Fruit de ui, knoflook en bleekselderij zacht in wat olijfolie in een grote pan. Doe de tomatenpuree en de tomatenstukjes erbij en laat het even goed doorpruttelen. Giet dan de bouillon erbij en de helft van de basilicum, voeg peper en zout naar smaak toe en laat het een half uur zachtjes koken. Pureer het daarna even met de staafmixer. Roer vlak voor het serveren de rest van de basilicum erdoor.
Brokkel in een diep bord of kom een deel van het brood en giet de hete soep erover. een scheutje olijfolie erover en Buon Appetito!

******************************************************************

Tomato Porridge

"Pappa al Pomodoro" or (translated something like "Tomato porridge) is an old Tuscan recipe. It's a cucina povera -recipe , as many authentic recipes are in Italy. It's a splendid way to use up stale bread. Every Italian with a garden probably has some tomatoes and basil growing in it, so there would be no shopping to do, most of the times.

Like all recipes there are many versions of Pappa al pomodoro. Especially the amount of bread varies a lot. I compaired a lot of photo's too and most of them showed a soup with less bread, even though the recipe stated different! The more authentic version uses a lot of bread, so it really is a thick bread-tomato paste. I gave this recipe a try here, but -though I liked it- my family thought it a bit too thick and bready.

Because it's more authentic I make this my entry for a blogevent, hosted by the talented Meeta from "
What's for lunch honey?", that celebrates the launch of the U.S. version of the magazine La cucina Italiana. Fortunately In the Netherlands there has been a dutch version for many many years, so that's not real news to us here... but I'm sure a lot of Americans will be trilled and subscribe at once!

But because there are no two Italian mamma's who cook the same way and because it would be a wrong thought to think that Italian cuisine is not evolving and building forth on a mightly culinairy inheritance, I made a more modern version with less bread (which got top marks here). So you can decide for yourself which one takes your fancy.. have a try.

Pappa al Pomodoro (autentica)
(4-6 servings)(PRINT recipes)
1 kg ripe (plum) tomatoes, peeled and deseeded, cut in 1/2 inch pieces
1 TBsp tomato purée
300-350 g stale old bread,in pieces
large handful basilleaves, coarsly chopped or torn
11/2 liter (beef)stock
1 clove of garlic, minced
salt and pepper
4 TBsp olive oil

Sautée the garlic in the olive oil in a large pan, add the breadpieces and stir. Put in the tomato pieces and the tomato purée and let it simmer for a few minutes. Now add the stock, pepper and salt to taste and half the basil leaves and let simmer for half an hour. Stir from time to time to dissolve the bread in the soup.
Serve up with the rest of the basil sprinkled over, a few drops of olive oil and ... Buon Appetito!

______________________________________________________________

Pappa al Pomodoro (moderna)
(serves 4-6)

(PRINT recipes)

1 kg (plum)tomatoes,skinned and deseeded, cut in 1/2 inch pieces
1 clove of garlic, minced
1 red onion, chopped
1 rib sellery, chopped
1,5 liter chicken stock
2 TBsp tomato purée
handful of basil leaves, chopped or torn
150-200 g stale white bread
olive oil

Sautée the onion, garlic and sellery in some olive oil in a large pan. Add the tomato purée and tomato pieces and let it cook for a few minutes. Pour in the stock and add half of the basil, pepper and salt to taste and let it simmer for half an hour. Blend it in a blender or a foodprocessor and before serving stir in the rest of the basil. Break pieces of the bread and put them in each soup bowl or plate, pour the hot soup over it, drizzle some olive oil on it and... Buon Appetito!

5 comments:

koken in de buurt said...

Joh, goed idee met dat oud brood! Ik heb nog twee zakjes mislukt brood in de vriezer liggen en kwam zelf niet verder dan broodpudding, en gehaktbrood.
Mijn dank is groot!

Meeta said...

oh i have to say that i love the tuscan tomato soups!! wonderful!

Natashya said...

Oh, that looks so satisfying. I love Italian food - they are so creative using bread to stretch a meal too. (everything is better with a little bread!)
I hope this magazine comes to Canada.

MyKitchenInHalfCups said...

Lien I love that no two Italian mama's do there tomato soups the same. Your two recipes make that clean. Both look like great uses for stale bread. Now if the temperature outside would just cooperated and stay under 80° for a while I'd really be in the mood for both of these.

creampuff said...

Well done! The modern one looks particularly delicious!