Saturday, May 24, 2008

Zemelen

(english version? Please scroll down)
Voor het recept Poilâne-Style Miche die de Bread Baking Babes de vorige keer gebakken hebben, moest het volkoren meel gezeefd worden, zodat er nog een vleug volkoren overbleef in het brood. Wat er dus achter bleef was een zeef vol zemelen. Natuurlijk kan je het overal voor gebruiken, een handvol in je brood, yoghurt of koekjes... geen probleem.

Ik had net een nieuwe zak zemelen gekocht en in de voorraadpot gedaan en die zat echt tot de nok toe vol. Dus daar stond een bakje zemelen in de weg. Ik ben eens gaan kijken of ik iets kon vinden waar ik die zemelen snel in kwijt zou zijn en heb een heel gezond recept gevonden waar de hele voorrraad in ging. Je kunt hiervoor trouwens ook 'all-bran' gebruiken, dat is een ontbijt product dat uit zemelen bestaat. Het is ook een handig recept voor allerlei restje gedroogd fruit, want je kunt je eigen mix erin doen in welke variatie dan ook. Zo klinkt het een beetje minderwaardig als een soort 'restjes-koek', maar niets is minder waar, wij vonden hem erg lekker!


Zemelen-fruitkoek
(1 koek ± 22 cm)
100 g zemelen (of bijv. all-bran ontbijtvlokken)
20 g lichtbruine basterdsuiker
275 g gemengd droog fruit (naar eigen keuze) in stukjes
300 ml melk
1 ei, licht geklopt
100 g bloem
1/2 tl bakpoeder
1 tl koekkruiden


De avond voor het bakken:
Doe de zemelen, suiker en stukjes gedroogd fruit samen met de melk in een kom, roer het door, dek af met plastic en laat dat overnacht staan (in de koelkast).


Bakdag:
Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een cakevorm (± 22 cm) in en bekleed met een stukje bakpapier om het er straks makkelijker uit te kunnen halen.

Meng het ei, meel en kruiden door het fruitmengsel en schep het in de vorm (het komt ongeveer halverwege), strijk de bovenkant glad. Bak de koek in het midden van de oven 60-75 minuten gaar. Hij is stevig en een satéstokje komt er schoon uit.

Laat uit de oven eerst 10 minuten in het blik afkoelen, haal hem daar uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster voor het aansnijden.


**********************************************

Bran

Last time with the Bread Baking Babes we baked the Poilâne-Style Miche, the recipe stated that we had to sift our whole wheat flour, to give it a hint of whole wheat without the large bran pieces... so we were left with a bowl of bran. Of course there are many ways to use them, a handful in your bread, yoghurt or cookies.... no problem.

But I just bought a new bag of bran and packed its container. As I didn't want to leave another bag of bran standing there (I have enough stuff standing around as it is), I decided to search for a recipe where I could use a lot of bran in one session. And as they say "search and you will find"... a wonderful all-bran tealoaf with dried fruits. It's so healthy that I was afraid it wouldn't be eaten by our kids, but they did without any problem .

You can also use All-bran breakfast cereal for this loaf and use a dried fruit mix of your own choice. A good way to use up little bits and pieces that you wanted to use. but didn't know where to put them. Well this sound a bit like a left-overs loaf, but I can assure you it does taste very good!!!

Bran Teabread
(1 x 900 g-loaf)
4 oz bran (or all-bran breakfast cereal)
2 oz light brown muscovado sugar
10 oz/275 g mixed dried fruit, cut in pieces
1 1/4 c milk
1 egg, beaten
4 oz self-raising flour
1 tsp mixed spice

Place the bran, sugar and dried fruit pieces in a bowl, stir in the milk, cover and let stand overnight.

The next day
Preheat the oven to 350ºF. Grease a loaf tin (8 1/2" x 4 1/2") and place a piece of baking parchment in it to make it easier later to take it out.

Stir the egg, flour and spice in the fruit mixture. Spoon the batter into the tin and level the surface. Bake for about 60-75 minutes, until the loaf feels firm and a caketester comes out clean. (if it turns too dark too soon, shield with tinfoil)

Let the loaf cool for 10 minutes in the tin than take it out to cool completely on a wire rack.

(Adapted from: "Mary Berry's ultimate cake book")

8 comments:

MyKitchenInHalfCups said...

Excellent! Love the dried fruit touch!

Anonymous said...

Heerlijk, ben gek op dit soort koek! En 't is nog gezond ook :)

Anonymous said...

Lien, klopt het echt, maar 20 gram suiker?
Lijkt me echt een super recept, ga direct zemelen halen!

Lien said...

Ja onwaarschijnlijk gezond!!
De zoetige smaak komt van de gedroogde vruchten en het heeft (wat mij betreft) echt niet meer suiker nodig.

Anonymous said...

Ik wilde nog even zeggen dat het echt heel erg lekker is! Bijna niet voor te stellen, weinig suiker, geen vet en heeel erg lekker. Ik heb hem gemaakt met gedroogde vijgen, dadels en gemengd gedroogd rood fruit (AH).
Ik heb de koek in plakken gesneden en ingevroren, neem 's ochtends een plakje mee voor naar m'n werk, heerlijk hoor! Bedankt!

Lien said...

Wat leuk dat je dat nog even laat weten! Toen ik zelf het recept las, had ik ook zo iets van jaja en dat zal ook nog lekker zijn???
Maar het is inderdaad zo! snoepgoed voor de lijner zullen we maar zeggen.

Anonymous said...

Ik had wel even geproefd tijdens het bakken en dacht "oh jee dit gaat niks worden met deze brij". Warm uit de oven vond ik het nog steeds niks. Maar eenmaal afgekoeld bleek je volledig gelijk te hebben: Lekker en met een glas melk erbij een prima ontbijt. Prima recept!

Lien said...

Hoi Julia, toen ik het recept voor het eerst las dacht ik zelf... dat kan toch nooit lekker zijn. Maar gelukkig was het toch goed. En hoewel smaken natuurlijk altijd verschillen ben ik blij dat je het ook lekker vond smaken!