Friday, February 22, 2008

Bolletjes

(In English? Scroll a bit further down please)

En deze keer heb ik niet over bolletjes in de grond, die overal al zo mooi hun kleuren laten zien. De voorjaarsvakantie komt er aan, hier hebben de kinderen vandaag al vrij. En het zal wel aan mij liggen, maar dan heb ik meteen de neiging om allerlei bolletjes te maken. Alsof we ik weet niet waar naar toe gaan (en dat weten we inderdaad nog niet, maar erg ver zal het niet zijn). Maar vakantie of niet, de kinderen hier doe je altijd een plezier met bolletjes (liefst wittig en zoet). Ik vond een grappig recept van bolletjes met een wat andere buitenkant; normaal zitten de broodkruimels binnen de korst, maar hier plak je ze aan de buitenkant voor een krokante laag. Ik adviseer dit met échte broodkruimels te doen of met bijv. Panko (=Japanse broodkruimels; ik had het daar al eerder over) en niet met gewoon paneermeel. Dat laatste is namelijk al een keer gebakken (ziet ook bruiner) en is ook wat te fijn.

Deze broodjes worden traditioneel bij het ontbijt gegeten in de Filippijnen. Ze zijn zoet en wat zoutig tegelijk, met een krokante buitenkant, maar smaken natuurlijk ook de rest van de dag.

Pan de Sal
(12 broodjes)
± 430 - 470 g brood bloem
2 tl droge gist
1 ½ tl zout
80 g suiker
235 g lauwwarm water
30 g boter, margarine of shortening, op kamertemperatuur
1 handvol verse fijne broodkruimels of Panko (Japanse broodkruim)

• Doe de helft van de bloem met de gist, suiker en water in een kom en klop het goed door elkaar (in een mixer met de k-garde). Voeg dan het zout en de zachte boter (margarine) toe en klop tot het een homogeen mengsel is. Voeg nu in delen de bloem toe en kneed ongeveer 8 -10 minuten(met de kneedhaak of met de hand) tot het deeg elastisch is en voeg bloem toe tot het deeg van de kanten van de kom loslaat. Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plastic en laat het rijzen tot het verdubbeld is (ongeveer 1½ - 2 uur).

• Duw het deeg daarna terug en leg het nogmaals een half uur te rijzen in een afgedekte kom.

• Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en vorm deze tot bolletjes. Doe de broodkruimels in een laag schaaltje en rol de bolletjes deeg daar door heen, een beetje aandrukken. Leg ze op een bakblik (event. met bakpapier), bedek ze met plastic en laat ze nogmaals rijzen op een warme plek, ongeveer een half uur. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200ºC.

• Haal het plastic eraf en strooi nog wat kruimels over eventuele lege plekken op de broodjes. Bak de broodjes ongeveer 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een rooster.

(Bron)
*************************************

Buns

Spring break is here. Kids already had this friday off here and I immediately feel an urge to bake lots of buns and rolls. BTW I never understood the difference between these two, if there's a reader who knows the difference, pleace enlighten me. I really like to know. Anyway it's not that I have to bake buns or rolls becaues we're going on lots of trips, it just gives me a holiday feeling. The kids love the all year around, holiday breaks or not, with a preference to the white and sweet variety.

I found this recipe in the "Complete book of small breads" by Bernard Clayton. A multifunctional roll: you can eat them like they are, or with either sweet or savory things, they are sweet and a bit salty at the same time. They are traditional breakfast rolls in the Philippines, but they taste good at breakfast, lunch or as dinnerrolls as well. They are coated in breadcrumbs and get a crispy crust this way. Use home made breadcrumbs or p.e. Panko, these are Japanese breadcrumbs, that have been shaved instead of grated and that makes an extra crispy crumb.

Pan de Sal
(12 buns)
± 3 cups bread flour
2 tsp dry yeast
1 ½ tsp salt
½ cup sugar
1 cup warm water
2 TBsp butter, margarine or shortening, room temperature
1 cup fine bread crumbs or Panko, to coat

• Put half of the flour with the yeast, sugar and water in a bowl and mix well. Add the salt and soft butter (margarine or shortening) and beat until wel combined. Now start adding the flour in parts and knead until the dough cleans the bowl. Knead for about 8 minutes.
Place in a greased bowl, cover with plastic and let rise until doubled (± 1½ - 2 hours).

• Punch down the dough and return in the bowl, cover and let rise for another half hour.

• Divide the dough in 12 equal pieces and shape into small balls. Place the breadcrumbs in a shallow dish and roll the doughballs through the crumbs. Press the crumbs in a bit. Place on a baking sheet, cover with plastic and let rise in a warm place for about half an hour. In the meantime preheat the oven to 400ºF.

• Remove the plastic and lightly sprinkle some more breadcrumbs on them (especially when the rising brought some bold spots). Bake for about 25 minutes until golden brown.

4 comments:

MyKitchenInHalfCups said...

Bun or roll, never gave it a thought.
Off the top I'd say a bun is made to put something into making more or less a sandwich. A roll I would think would be smaller. And I do realize you can put things in a roll.
My regular source for this kind of info, Food Lover's Companion, is silent on both words - go figure that one.
Whatever, yours look most excellent and beautiful.

linda said...

Grappig idee om broodkruimels aan de buitenkant te plakken. Ze zien er heerlijk uit!

marl1 said...

Prachtige bloem + smakelijke bollenfoto's!!
Het ovenrooster ziet er ook zo bling-bling uit.....;-))

Glenna said...

Mmmmm...beautiful! And yeah, now that you mention it, I've always wondered the difference too!