Friday, February 8, 2008

IJskoude mandarijnen

(in English? Please scroll further down)
"Mam, krijgen we een toetje?" Die vraag wordt me vaak al gesteld als we nog moeten beginnen met eten. Het is alsof ze van te voren willen inschatten hoeveel ze kunnen gaan eten, zodat er nog héél veel ruimte voor het toetjes overblijft. Mijn schatjes hebben vaak pech, want ik vind toetjes heerlijk, maar vaak onnodig na een hele maaltijd én ik vergeet het gewoon (zoals wel vaker). Dus toen mijn antwoord onlangs weer eens "Nee, ik heb geen toetje" was, werd verwijtend gemeld dat ik toch IJS in de diepvries had. Mmmm, ja dat was natuurlijk waar, maar ik vergeet het dan op tijd eruit te halen... en soms zelfs dat het er in zit ;D.

En dat terwijl ik onlangs nog heerlijk sorbetijs van mandarijnen gemaakt hebt, heerlijke fris en voor de extra smaakbeleving (wauw dat klinkt goed!) met een klein scheutje mandarijnen likeur. Nou heb ik een hele plank met flessen drank die ik allemaal ooit eens nodig had voor een of ander baksel, maar mandarijnenlikeur stond daar niet bij. Bij de slijter kocht ik toen een miniflesje en dat was precies genoeg voor dit sorbetijs. Natuurlijk wel (biologische) onbespoten mandarijnen gebruiken hè!


Mandarijnensorbet
(ongeveer 1 liter)
8 (onbespoten) mandarijnen
250 g suiker
350 g water
30 ml mandarijnenlikeur
1 eiwit

Rasp de schil van 4 mandarijnen zonder wit en zet dit apart. Schil nu de mandarijnen en doe ze in een pan. Kneus ze een beetje in de pan met bijv. een aardappelstamper. Een stukje schil erbij is geen probleem, maar van teveel schil meekoken wordt het bitter. Doe de suiker en het water erbij en breng het aan de kook. Laat het 5-10 minuten zachtjes koken en roer zodat de suiker goed oplost.

Giet daarna alles in een zeef en laat het goed uitlekken. Druk al het sap uit de mandarijnen. Doe de geraspte schil erbij en laat het afkoelen tot het in de koelkast kan, waar het verder moet koelen voor het in de ijsmachine gaat.

Na minstens een paar uur in de koelkast, giet je de likeur erbij en dan gaat alles in de ijsmachine.

Als het al aardig stevig begint te worden, giet je er het licht geklopte (niet stijf slaan, maar even met een vork) eiwit erdoor en laat het nog een minuut of 10 draaien. Dan alles overdoen in een diepvriesdoos en nog een paar uur laten vriezen.

Mooie bolletje van scheppen en eventueel garneren met wat partjes mandarijn en/of wat rasp. (Ik had een paar partjes mandarijn apart gehouden, maar was dat (ja hoor) vergeten en kwam na het nemen van de foto's, ze tegen in de koelkast.)
Mmmmm....

*Hier vind je nog een paar
andere ijsrecepten.

*************************************************************

Ice cold tangerines

"Mom, do we have dessert?" That question is being asked on a regular basis here. Sometimes even before dinner is over. It is like they want to estimate how much they should eat in order to be able to devour the largest dessert they're allowed to have. These darlings... although I love desserts myself, I find they're not necessary after a good meal and more often I just forget (what else is new?!).

So when I said "No, there's no dessert". They replied annoyed that there was Ice Cream in the freezer! Ahum.. they were right of course; I just keep forgetting to take it out in time, so it's scoopable. I recently made some lovely tangerine sorbet with a splash of mandarine liquor. Because my supply of booze is growing, with each recipe that needs some kind of shot, I didn't want to buy a whole bottle. I don't see me drinking these liquors just like that, so I bought a tiny bottle at the liquor store, which was just enough. We tried this ice cream when it was just made...very tasty, but forgotten in the freezer. So tonight it's on the menu (cheers in the background). Please use non-treated fruits here!

Tangerine sorbet
(approx. 1 litre)
8 (non treated) tangerines
250 g sugar
350 g water
30 ml tangerine (or manderin) liquor
1 egg white

Grate the zest of 4 tangerines without the white and set aside. Peel the tangerines and tear them into parts. Place them in a pan and crush them a bit. It's no problem if a few pieces of peel are added as well, but if you add too much it'll taste more bitter. Add the water and sugar and bring to the boil. turn the heat down and let simmer for 5-10 minutes.

Pour this through a large sieve, pushing the juice out of the fruits with a large spoon. Collect in a large bowl. Add the grated zest and let cool. When it's cool enough place in the fridge for a few hours. Now add the liquor and let it churn in your ice machine.
When it starts to get thicker, whisk the egg white lightly with a fork and pour into the ice mixture. Let it run for another 10 minutes. Place in a deepfreeze box and place in the freezer for a few hours before serving.

Serve and enjoy!

*Here are s'more
ice cream creations.

2 comments:

Gea said...

Iedere keer als er van jou een 'ijs'posting langs komt, wil ik ook een ijsmachine.
Fantastische foto's weer: vooral de eerste foto in de engelse tekst.

Anonymous said...

Moest ik toch wéér op zoek naar dit recept...had het al eerder geprint + gemaakt, maar was printje weer kwijt...:-(( Vinden wij zo lekker, wordt onderdeel van dessert met Kerst..;-)))