Tuesday, April 1, 2008

Kalfsvleesrolletjes

(in english? Please scroll down)

Het was de laatste tijd vooral bakken, bakken en nog eens bakken en het leek me tijd voor weer eens wat anders. Ik heb altijd wat moeite om recepten op te schrijven van.. nou ja zeg maar 'warm eten'. Ik ben een vrij intuïtieve kok en vind het dan erg lastig alles precies op te schrijven, omdat ik het bedenk terwijl ik kook. Bovendien maak ik vaak diverse versies van een bepaald gerecht, omdat de één dit niet lust en de ander dat niet mag eten (allergie). Natuurlijk zijn er ook die sporadische keren dat iedereen het lekker vindt en mag hebben, maar dan is er vaak weer weinig tijd om alles op te schrijven, te wegen, een beetje acceptabele foto's te maken en dergelijke voor een post op dit blog. Hoewel ik -naast bakboeken- ook veel kookboeken heb, kook ik eigenlijk niet zo vaak precies een recept na, maar doe dan soms zoveel andere dingen dan in het recept staan, dat ik het niet na zou kunnen vertellen in grammen. Ik moet dan echt wat meer tijd hebben.

Een ding wat dus door die voorkeuren, smaken en allergie hier thuis dus regelmatig voorkomt, is het maken van een gerecht dat je met kleine ingrepen kan veranderen. In Italië wordt vaak kalfsvlees gegeten en daar maken ze overheerlijke rolletjes van met een vulling. Daar koop je bij de supermarkt een pak met hele dunne kalfslapjes, klaar om te rollen. Hier zijn ze niet zo dun, en moet je ze eerst plat slaan met een 'vleeshamer' of gewoon met een zware pan. Je kunt het met allerlei dingen vullen, mijn recept hieronder is maar één van de mogelijkheden.

Involtini di vitello
(gevulde kalfsrolletjes - 4 pers)
4 platte kalfslapjes of -schitzels
4-8 plakjes pastrami (of runderrookvlees of pancetta)
gedroogde tomaten uit olie
parmezaanse kaas
peper en zout
100 ml marsala (of droge sherry)
100 ml water

Leg de kalfslapjes neer en maak ze nog dunner indien nodig, door er met een vleeshamer of me de onderkant van een pan op te slaan. Doe dit tussen twee laagjes huishoudfolie, dan scheurt het vlees niet (en blijft je pan schoon). Leg een plak (of 2) pastrami erover en in het midden een aantal gedroogde tomaatjes, bestrooi het met stukjes of geraspte parmezaanse kaas, voeg zout en peper toe naar smaak en rol de lapjes vlees op.

Zet ze met een cocktailstokje vast en bak ze rond om bruin aan in een koekenpan. Haal de rolletjes eruit en giet de marsala en het water in de pan. Maak alle aanbaksels los van de bodem. Doe de rolletjes weer in de pan, leg er een stukjes parmezaanse kaas op, en laat ze met gesloten deksel nog verder garen op een laag vuur, ongeveer 7-12 minuten. Heb je nog stukjes gedroogde tomaat over, doe die dan in de saus en laat meegaren.
Je kunt het met van alles combineren; pasta, aardappels, rijst. Eet smakelijk!
*************************************

Veal rolls

It sure was all about baking, baking and baking these last few posts, so I thought it was about time to past about something different. I must say I find that sometimes hard to post about. I'm an intuitive cook, that makes the recipes up as they pop up, depending on what's in the fridge. Also I often have to make slight alterations on one recipe, because kids turn green by seeing certain things in the pan and I have to consider one with milk allergy. And if there is something that we all like, it's not always time enough to write it all down in grams, spoons and cups, I just won't bother. Besides it's not a restaurant here, with splendid meals, dished up like an art-work, with special ingredients and time to shoot some decent pictures of it! So in that aspect bread and pastry are easier.

But because of these different tastes and allergy I often make things that can be easily adapted. Like these little veal rolls they make in Italy. You can stuff them with whatever you like (vegetarian, dairy free...you name it). So this is just an idea that I recently made here, but you can use your own imagination (and fridge).

Involtini di vitello
(Stuffed Veal rolls -serves 4)
4 thin slices of veal meat (or schnitzel)
4-8 slices pastrami (or bresaola or pancetta)
sun dried tomatoes in oil
parmesan cheese
salt and pepper
100 ml marsala (or dry sherry)
100 ml water

If the veal meat is nog thins enough, place it between two layers of clingfilm and flatten them with the bottom of a heavy saucepan. Place 1 or 2 slices pastrami on the meat, some drained dried tomatoes in oil, sprinkle some grated or in shavings parmesan cheese on top, add salt and pepper to taste and roll it into a small, tight roll. Secure with cocktail sticks.

Bake them in some butter and/or olive oil on a fairly high heat on all sides to get some colour. Remove the rolls from the pan and pour in the marsala and water. Make sure you scrape off all the brown bits from the bottom of the pan. Return the rolls in the pan, put a little parmesan cheese on top, and let it simmer for about 7-12 minutes with a lid on top. If you have any dried tomatoes left, just cut them into slithers and add them to the sauce.
It's a dish that goes with almost everything; pasta, rice, potatoes. Enjoy
!

3 comments:

kattebelletje said...

haha, inderdaad, ik dacht dat je blog alleen maar over bakken (brood, taarten, koekjes) ging !
deze rolletjes zien er heerlijk uit!

Anonymous said...

Lekker , Lien. Ziet er goed uit. Lijkt op Hollandsche pot maar dan met Italiaanse twist.En zo is iedereen weer tevreden aan tafel !

MyKitchenInHalfCups said...

Any real cook has to cook like this Lien! Wish it were on my dinner table tonight.