Thursday, October 25, 2007

Nóg een event: Wereld pasta dag

(english version? Please scroll down)
Ik weet niet wat het is deze maand, maar ik zie ineens zoveel leuke events, dat ik van de een naar de ander rol. Het houdt je goed bezig mag ik wel zeggen. Los daarvan heb ik ook nog andere dingen in de steigers staan, die wachten op een verhaal erbij, dus het schuif allemaal wat op.

Verena van "
Mangia che te fa bene" stuurde een email om me uit te nodigen voor de wereld pasta dag. Leuk al die aparte dagen voor van alles en nog wat, maar moeten die allemaal in oktober??? Maar speciaal voor Verena -dit is haar eerste event wat ze op touw zet- en omdat pasta gewoon verrukkelijk is én Italiaans. Bovendien een gerecht dat heel snel klaar kan zijn. En dat moet ook wel want vandaag moest er gepubliceerd worden en de mail kreeg ik eergisteren pas aan het eind van de dag. Ik wilde eens wat anders proberen dan de altijd lekkere combinatie met tomatensaus of ragù. En door tijdgebrek ook geen gevulde ovenpasta en zelfs geen zelfgemaakte pasta, maar gewoon gekochte (wel altijd harde tarwe pasta kopen, die is gezonder en lekkerder). En omdat het herfst is, leek het me een goed idee om het eens met pompoen te combineren en het resultaat was verrassend lekker.

Maccheroni con zucca e salsiccie
(macaroni met pompoen en worstjes: ± 4 pers)

• 300 g pompoen (het liefst flespompoen), geschild en in kleine blokjes
• 1 rode ui (niet té groot), grof gehakt
• 1 el venkelzaad
• 2 (runder)worstjes
• 3 el appelciderazijn
• 1/2 el suiker
• 2 knoflookstengels*, klein gesneden óf 1 klein teentje knoflook, gehakt
• snufje chili vlokken (optioneel)
• 2 el pompoenpitten
• 300 g macaroni (of andere korte pasta)
• 100 ml (groente- of kippen)bouillon
• wat olijfolie
• peper en zout

Maak de pompoen schoon en snijd het in kleine blokjes. Leg ze op een bakplaat en zet ze ongeveer 20 minuten in de oven (200ºC) zodat ze wat roosteren en een beetje uitdrogen.

Verhit in een wok (of grote hapjespan)2-3 el olijfolie en bak hierin de gehakte ui. Snijd het vel van de worstjes en verkruimel die in de pan. Voeg het venkelzaad en knoflook(stengel) toe en laat dit bakken tot het vlees gaar is. Voeg de pompoenstukjes toe (en eventueel de chilivlokken). Strooi er 1/2 el suiker over en giet de azijn erover. Roer het door elkaar en laat het pruttelen tot de azijn verdampt is.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente en giet het water af. Doe de pasta in de pan, voeg de bouiloon erbij, de pompoenpitten en schep alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Serveer direct met bijv. een frisse salade.

TIP: *Knoflookstengels: deze kwam ik ergens tegen bij een delicatessezaak. Het zijn echt heel lekkere stengels, die niet alleen een mooie frisse kleur toevoegen, maar een zachte knoflooksmaak hebben. Ze blijven in de koelkast ook vrij lang goed. Dus als je ze ergens tegen komt, misschien een leuk idee om eens te proberen.

******************************************

World Pasta Day

What is going on this month? Is it the busiest month in the blogevents or am I just spotting events that I like by chance? It keeps me quite busy, because I've got all sorts of other things cooking and baking as well, that I am to blog about...

But all that was put on hold, when I received an email from Verena's "Mangia che te fa bene" to inform me that today is World Pasta Day. She's been brave and hosting this event. First event -if I'm right- so that's always exciting. As is Pasta, a great product to produce fantastic food. And it's quick (most of the times anyway) and that came in handy for I had about 2 days to get it all ready and posted. So this one's for you Verena and all the other pasta lovers out there!

I wanted to do something different than the classic combinatie with a tomato sauce tomatensaus or
ragù (sorry just in dutch). And because speed was of the most essence no filled ovenpasta and no home made pasta(that post also just in dutch), but just shop bought. Because it's autumn here, I was inspired by a recipe using pumpkin and it turned out suprisingly good. Can't wait to see all the other entries!

Maccheroni con zucca e salsiccie
(macaroni with pumpkin and sausages - 4 p.)

• 300 g pumpkin (prev. butternut squash), peeled and in small cubes
• 1 medium red onion, coarsly chopped
• 1 TBsp fennelseeds
• 2 (beef) sausages
• 3 TBsp apple cider vinegar
• 1/2 TBsp sugar
• 1 small clove of garlic, finely chopped (I used green garlicsticks, which is a new product here)
• pinch of chili flakes (optional)
• 2 TBsp pumpkin seeds
• 300 g maccheroni (or any other short pasta)
• 100 ml stock (vegetable or chicken)
• some olive oil
• pepper and salt

Peel and deseed the pumpkin and cut in small cubes. Place on an oiled baking sheet and put them in the oven preheated to 400ºF for about 20 minutes.

Heat 2-3 Tbsp olive oil in a large wok (or frying pan) and fry the onion pieces in it. Remove the skin from the sausages and crumble the meat into the pan. Add the fennelseeds and chopped garlic and fry until lightly browned.

Add the pumpkin pieces and chili flakes (optional). Sprinkle the sugar over the top and pour in the vinegar. Stir and let it simmer until the vinegar is evaporated.

Cook the pasta following their instructions al dente and drain. Add the pasta to the meat and pumpkin mixture. Add the stock and pumpkinseeds and stir well. Season with pepper and salt. Serve immediately with p.e. a green salad.

4 comments:

Anonymous said...

Dat lijkt me heel lekker Lien!
De foto van de vork met echt alles erop! is een toppie...in één keer goed??;-)???
(tipje: de grove knoflookbieslook is heel makkelijk te zaaien in de tuin, heeft ook van die dikke stengels :-)

Karen Baking Soda said...

Echt niet geblokkeerd hoor! (ik heb trouwens hetzelfd bij jou soms... en ook wel eens bij anderen zou het een trucje zijn van Blogger?)
Ziet er weer heerlijk uit!

nou jaaaaa doet ie het niet! Nog een keer dan

Rosa's Yummy Yums said...

That dish looks hyper yummy and ever so comforting!

Cheers,

Rosa

ThreeTastes said...

Hi Lien,
I love your pumpkin and pasta combination! It looks delicious and I'm so grateful I didn't have to try to translate it to try it! Thanks -