Wednesday, October 10, 2007

Eindelijk heb ik ze...

(English version: Please scroll down)
Ik kon ze maar niet te pakken krijgen..verse vijgen. Als ik ze ergens zag, lagen er nog 2 of 3 zo overrijp dat zelfs oppakken gevaarlijk was. De groenteboer diverse malen gevraagd of hij nog verse vijgen ging krijgen... hoewel hij beloofde ze te bestellen ("Ik schrijf het meteen op"), kwamen ze er tot nu toe niet. Vorig jaar had hij ze wel. Bij onze Albert Heijn XL zag ik zelfs een papier hangen dat ze in de aanbieding waren, joepie zou je zeggen...maar de bak bleef leeg, hoewel ik er twee keer speciaal voor heen ben gereden. Ik had de moed al opgegeven eigenlijk. Maar het is er toch nog van gekomen, onlangs was ik met een vriendin in de Hanos (zij heeft daar namelijk een pas van, ik helaas niet, bedankt C.!) en daar waren ze natuurlijk volop te krijgen, ze hadden er zelfs twee soorten: Turkse en Franse. En dus ging ik met vijgen en met nog veel meer andere lekkernijen -daar kom ik ongetwijfeld later op terug- weer naar huis. Vijgen moet je niet te lang laten liggen, dus dezelfde avond nog recepten gezocht en plannen gemaakt wat ik er van zou maken.. zie hier het eerste resultaat. Het is even simpel als lekker!

Vijgenfocaccia
(Ficatolla del Chianti)
voordeeg
1 1/2 tl droge gist
1 1/2 el suiker
115 g lauw water
1 ei (L) op kamertemperatuur
150 g bloem

Meng de ingrediënten goed door elkaar en dek de kom af met plastic. Laat het ongeveer 30 minuten staan.

deeg
± 150 g bloem
1 tl zout
3 el zachte boter

Voeg dan de deegingrediënten erbij en kneed er een soepel deeg van met de hand (± 7 minuten) of met de deeghaak van de keukenmixer (± 4 minuten). Het deeg is vrij soepel maar mag niet meer plakkerig zijn. Corrigeer zo nodig met extra meel (of water). Doe het deeg in een ingevette schaal, dek af met plastic en laat het ongeveer 1 1/2 uur rijzen tot het verdubbeld is.

topping
250 g verse vijgen (± 3 grote of 4 kleinere), in plakken*
3 el grove rietsuiker

Duw het deeg uit tot een ronde cirkel op een ingevette bakplaat (of op bakpapier). Je kunt hem ook vierkant of rechthoekig maken trouwens, dat maakt niets uit. Verdeel de plakjes vijg erover (druk ze er een beetje in) en bestrooi met de rietsuiker. Dek het af met folie en laat het nogmaals 1 uur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven op 200ºC.
Bak de focaccia (kan ook direct op een ovensteen) 15 minuten en temper dan de oven tot 180ºC om nog ongeveer 10 minuten te bakken tot de bovenkant goudbruin is. Laat afkoelen op een rooster. Erg lekker lauwwarm, maar ook koud heerlijk!
Buon Appetito!
Meer recepten met vijgen volgen binnenkort!

TIP: Je kunt er eventueel ook gedroogde vijgen voor gebruiken. Laat die dan eerst 30-60 minuten in lauw water (of in Vin Santo of cognac) wellen. Giet ze goed af en dep ze droog met wat keukenpapier. Snijd ze in plakjes en volg verder het recept.(Naar recept uit: "Italy in Small bites" -Carol Field)


***********************************************************


Finally I've got some figs

How hard can it be to get your hands on some fresh figs? Well it turned out to be a difficult search here. My greengrocer kept promising to make sure they came in and wrote it down (3 times!), but he probably couldn't read his own handwriting or lost all three notes, because the figs didn't come. The XL-supermarket (AH) even had them on sale, but there was just a paper hanging above an empty box. I checked in a few times...but no figs. I almost had given up hope, but then I went to the Hanos (delicatesse wholesale) with my friend (you need a special pass, and she owns one) and of course there were figs, lots of them, turkeys and french ones. So I left the building with my desired figs (and lots of other goodies...you'll hear more of them in future postings I'm sure). And started by making a simple, yet delicious Italian (what else!) sweet focaccia. Where you can really taste and enjoy the freshness of the figs.
Focaccia with Figs
(Ficatolla del Chianti)
sponge
1 1/2 tsp dry active yeast
1 1/2 TBsp sugar
1/2 cup warm water
1 egg, room temperature
150 g all-purpose flour


Stir all the ingredients well and cover the bowl. Let is stand for 30 minutes.

dough
± 150 g all-purpose flour
1 tsp salt
3 TBsp soft (not melted) butter

Add these ingredients to the sponge and knead into a souple dough. By hand for about 7 minutes or with the doughhook of your mixer about 4 minutes. The dough will be souple but not sticky. If needed add flour or water to get to the right consistency.
Place the dough in a greased bowl, cover with plastic and let it rise for 1 1/2 hours.

topping3 large or 4 smaller fresh figs, cut in slices*3 TBsp turbinado sugar

Place the dough on a greased bakingsheet (or covered with baking parchment) and press in a large circle. Rustic is fine! Divide the slices over the dough (press them in a bit) and sprinkle with the sugar. Cover with greased foil and let rise for an hour.
In the meantime preheat the oven to 400ºF.
Bake the focaccia for 15 minutes, lower the oven temperature to 375ºF and bake for another10 minutes or until golden brown on top. Let cool on a wire rack. Very good tepid, but also cold it tastes great. Buon Appetito!
More recipes with figs will follow soon!

*TIP: You can use dried figs as well. Soak in warm water (or Vin Santo or brandy) for half an hour. Drain and pat dry with kitchenpaper and slice.
(Adapted from a recipe in: "Italy in Small bites" -Carol Field)

6 comments:

Anonymous said...

Yammie! Ik denk dat ik maar eens met een hoogtezonnetje bij de nog nèt niet rijpe vijgen aan de boom ga staan...;-))

Aranka said...

Joh, bij de meeste natuurwinkels... manden vol van dat spul!

grtj
Aranka

Lien said...

Marleen; Misschien kom ik je wel bijwarmen voor een paar vijgen ...

Ach ja Aranka, zelfs daar ben ik geweest, het is nogal uit de richting dus het is bij 1x gebleven en blijkbaar had ik ook daar het verkeerde tijdstip.
Toen ik ze bij de Hanos gehaald had, lagen ze de week daarna ook weer bij de AH, dus typisch een geval van ergens zijn op het verkeerde moment, zullen we maar zeggen.

Karen Baking Soda said...

Oh vijgen...en de Hanos...Slurp! ben helemaal jaloers!
Doet me denken aan mijn zoektocht naar rijpe niet verrotte kweeperen vorig jaar. Mijn beste gok tot nu toe is altijd mijn Marokkaanse vriend op de markt en de turkse winkel.
Lekker taartje!

Anonymous said...

Op zoek naar het recept ricottataart met verse vijgen op jouw blog kwam ik er achter dat een 1e verjaardag geruisloos voorbij is gegaan, want wat was er WOENSDAG 4 OKTOBER 2006 op dit blog te lezen:

Klaar voor de start....AF!

Lien gefeliciteerd! Ik gebruik veel van je recepten en geniet ook van de verhalen tussendoor. Ga vooral zo door. Blijf je op de voet volgen.

Lien said...

Dank je wel soepkipje!
Ik was eerst zelf in de war en dacht ergens dat het al twee jaar waren...maar inderdaad het eerste jaar zit erop. Ach ik had de 100e posting al 'gevierd'... en nu al weer jarig zijn, werd me iets te veel om te 'vieren'. Ik word zo al snel genoeg oud. (bovendien was ik het uiteindelijk rond 4 oktober ook weer even vergeten eigenlijk, maar ja dat krijg je als je ouder wordt hè....)