Thursday, June 14, 2007

Broodpudding

(English version? please scroll down)
Met overgebleven (wit) brood wat een beetje begint uit te drogen kan je nog van alles doen. Ik zag in één van mijn Italiaanse boekjes een recept voor een broodpudding. Maar zoals wel vaker met de recepten uit dit boekje klopte er helemaal geen fluit van en werd het eerste probeersel een bakje bruine drab. Hoewel vooral de kinderen het toch heel lekker vonden (wat je overigens ook aan het denken zet!), had ik niet het idee dat dit nou de bedoeling was. Dus ben ik flink aan het sleutelen geweest en heb er uiteindelijk een heerlijke pudding uit getoverd. Een lekker einde van de maaltijd, met wat slagroom of mascarpone..

Broodpudding met chocolade
(8 pers)
300 g wit brood
1 ei
3 dl melk
35 g rozijnen
35 g gekonfijte sinaasappel, gehakt
1 el cacao
4 el suiker
1 el olie
1 tl citroenrasp
40 g chocoladedruppels, puur
15 g boter, zacht
broodkruim (event. paneermeel)
1 el cacao (bestrooien na het bakken)


Scheur het brood in stukjes. (Je kunt de korsten eraf snijden, maar als ze niet te dik zijn zou ik ze er gewoon in laten.) Giet de melk erover en laat het weken. Schep het eventueel af en toe om.
Week de rozijnen een half uur in water (of nog lekkerder Gran Marnier).
Verwarm de oven voor op 200ºC.

Prak het geweekte brood nu met een vork goed door, roer er daarna de rozijnen, sinaasappelstukjes, cacao, suiker, olie, citroenrasp en chocoladedruppels door tot alles goed gemengd is.

Vet een ovenvaste kom (of eventueel cakevorm) in met de zachte boter en daarna bekleed je de zijkanten met broodkruim. Schep het puddingmengsel in de vorm, strijk de bovenkant glad en bak het ± 40 minuten in de oven. Keer het daarna op een bord, zeef er wat cacao overheen en snijd in punten.

Serveer met wat geklopte en gezoete slagroom, Mascarpone of vanillesaus.


***************************************
Breadpudding

Left over bread is usefull for a number of purposes (except feeding ducks or chickens) and one of them is a nice bread (and butter) pudding. I spotted a recipe in one of my Italian cookbooks, but unfortunately it wasn't the first time that recipes from this book didn't add up, so all I got was a bowl of brown sludge. So I start changing the recipe (and that came to changing the lot) but eventually it turned out a pretty nice pudding. Here are the results:

Breadpudding with chocolate
(yield 8 p.)

300 g white bread
1 egg
300 ml milk
1/4 cup raisins (heaped)
1/4 cup candied orangepeel, chopped
1 tbsp cocoa
4 tbsp sugar
1
tbsp vegetable oil
1 tsp grated lemonzest
1/4 cup semi sweet chocolate chips
1 tbsp cocoa powder for dusting
breadcrumbs
1 tbsp soft butter (for greasing the bowl)

Cut or tear the bread in pieces (you can leave the crusts on if they're not too thick) and put them in a bowl. Poor the milk over the bread and let it soak, stirring from time to time.
Preheat the oven to 400ºF.
Soak the raisins in warm water for half an hour and drain.


Break up the bread in the bowl with a fork and stir in raisins, orange peel, cocoa, sugar, oil, lemonrind, chocolate chips and mix well.

Butter a ovenproof bowl and coat the sides with breadcrumbs. Spoon in the mixture and bake in the oven for about 40 minutes. Once ready turn it on a plate, dust with cocoapowder and cut in wedges. Serve with cream, marscarpone or a vanilla sauce.

Enjoy!

2 comments:

Aranka said...

Ha Lien,

handig recept, want ja, er is wel eens brood over. Gelukkig hebben we ook kippen :-)
Bij http://www.onnokleyn.nl zag ik op het Volkskeukenoverzicht ook een frambozenbroodpudding staan.

Anonymous said...

Lien, I normally do not like the Bread Puddings but yours look very yummy!!!
Great recipe!
Hugs from Brasil!

www.mangiachetefabene.wordpress.com