Saturday, April 28, 2007

Oranje boven!

(post in English? please scroll down)
Overmorgen is het Koninginnedag en daar hoor toch wat lekkers bij. Afgelopen jaren bakte ik meestal een Oranjekoek, maar dit jaar eens wat anders. Gewoon wat minder zoet, maar toch lekker. In het boek "Breads for breakfast" van Beth Hensperger werd ik op het idee gebracht iets met brood te doen. Het werden Sinaasappelbroodjes met abrikoos en geglazuurd met een dunne sinaasappelglazuur.

Oranje broodjes
(12 stuks)
2 el warm water
1 1/5 tl droge gist
snufje suiker
60 ml warme melk
145 ml (vers geperst) sinaasappelsap
1 tl vanille extract
50 g suiker
30 g boter, gesmolten en afgekoeld
1 klein ei
geraspte schil van 1/2 sinaasappel
1 tl zout
430-530 g broodbloem
100 g abrikozen, in stukjes
40 g gekonfijte sinaasappelschil, gehakt

voor het glazuur:
150 g poedersuiker
geraspte schil van 1/2 sinaasappel
1-3 el sinaasappelsap

een paar abrikozen in plakjes om te decoreren.

Meng de gist met de 2 el warm water, voeg een snufje suiker toe en laat dit een paar minuten staan.

Meng in de kom van een mixer de melk, sinaasappelsap, vanille, suiker, boter, ei, rasp en 100 g bloem. Roer dit (met de K-garde) tot het een glad geheel is. Voeg de gistoplossing, zout en nog 100 g bloem erbij en klop dit nog een keer goed door. Doe nu de gehakte abrikozen en gekonfijte schil erbij.

Blijf nu bloem toevoegen, ongeveer 75 g per keer tot dat het een zacht deeg is wat van de kanten los laat. Kneed het nu -met de hand of standmixer- tot een soepel deeg en voeg zoveel meel toe dat het niet meer aan de kanten van de kom plakt.
Doe het deeg dan in een ingevette kom, dek af met plastic en laat rijzen, ongeveer 1 1/2 uur.

Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en maar er bolletjes van in de vorm die je leuk vindt. Het bolletje op de foto hiernaast is gemaakt door een lange sliert te rollen die te draaien en tot slot in een ronde spiraal neer te leggen op de bakplaat die je met bakpapier bekleed hebt. Leg alle broodjes op de plaat, dek af met ingevet plastic en laat nogmaals een uur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180ºC.
Bak de broodjes tot ze goudbruin zijn. ongeveer 20-30 minuten. Haal ze dan uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

Maak het glazuur door de poedersuiker te mengen met de rasp en sap van de sinaasappel. (wil je het dikker gebruik wat meer suiker) en giet dit over de broodjes. Leg wat stukjes abrikoos in de nog natte glazuur ter decoratie.

Fijne Koninginnedag!!
**********************************************
April 30th: Queen's Day

The day after tomorrow it's 'Koninginnedag' or Queen's Day here in the Netherlands. It's the birthday of our former Queen Juliana. They kept the same day out of respect for her and because Queen Beatrix was born 31th of januari and that was a bit too cold for festivities outdoors. I wouldn't be surprised if it stayed the same day. Thankfully it's not a weekend day, so most people have an extra day off from work.
Recent years I baked an "oranjekoek", but this year something different. Beth Hensperger inspired me in her book "breads for breakfast" to this next recipe: orange rolls with apricots. Because it's got to be orange on this day (but not with colourings please!).

Orange rolls with apricots
(yield:12 rolls)

2 TBsp warm water
1 1/2 tsp dry yeast
pinch of sugar
1/4 cup warm milk
5/8 cup (freshly squeezed) orange juice
1 tsp vanilla extract
1/4 cup sugar
2 TBsp unsalted butter, melted and cooled
1 small egg (or 1/2 large)
grated zest of 1/2 orange
3 1/4 to 4 cups bread flour
1 tsp salt
1 heaped cup dried apricots, chopped
1/2 cup candied orangepeel, choppped

for the glaze:
1 1/2 cup icing sugar
2 - 3 TBsp orange juice
grated zest of 1/2 orange
some dried apricot pieces (slices or dices) for decoration

Dissolve the yeast and pinck of sugar in the warm water and let stand for 5 minutes.

Place the milk, orange juice, vanilla, sugar, butter, egg, zest and 3/4 cup of the flour in a mixing bowl and mix until smooth. Add the yeastmixture, salt and another 3/4 cup of flour and mix well. Stir in the apricot pieces and the candied orange peel.

Now keep adding flour at intervals until the dough just clears the sides of the bowl. Knead it for 1 or 2 minutes adding flour if necessary if it is too sticky. Place the dough in a greased and covered bowl and let rise for 1 1/2 hours.

After this first rise divide the dough into 12 equal pieces and shape them into rolls. Place on parchment paper on a baking sheet, cover with greased plastic and let it rise for a second time about 1 hour. Preheat the oven to 360ºF.

Bake the rolls for about 20-30 minutes until golden brown. Take them out of the oven and let cool on a wire rack. Prepare the glaze by mixing the ingredients (if you want a thicker glaze just add more icing sugar) and drizzle this over the cooled rolls. Place a few apricot pieces on the wet glaze and let it set. Enjoy and happy Queensday!

5 comments:

Levine said...

Ik wist nog niet wat ik zou gaan maken, nu wel :-). Bedankt voor het juiste recept op het goede moment!k

Karen Baking Soda said...

Oww wat een goede keuze en zo mooi op tijd!

Levine said...

Heb ze vanmiddag gemaakt: erg lekker! Heb ze wel korter gebakken dan de 30 minuten die jij noemt: max. 20 minuten.

Lien said...

Bedankt, ik heb het in het recept veranderd!

Anonymous said...

Wat leuk die broodjes! Het lukt mij niet meer voor morgen, maar het past ook wel bij een wedstrijd van het Ned. Elftal :-)

OT- Een vijg hoeft niet ingepakt- kan op een beschutte plek in de volle grond de winter door.Liefst op het zuiden bijv. tegen de gevel- wortels zitten graag tussen puin of stenen.De mijne zijn groen met een paarse waas- en heerlijk!!!