Tuesday, November 14, 2006

No knead bread

Ja het no-knead bread is hot, vooral net uit de oven. Het dendert over de internetsites en volgens mij eet iedereen deze week no knead bread. Ik had zin om eens even lekker mee te doen met deze hype en zal het voor deze keer zelfs tweetalig doen!

Well, no-knead bread is hot, especially when it just has been baked :D. It's all over the internet and my guess is that the whole baking gang is eating no-knead bread this week. Well I'm joining the hype and even make this post in both dutch and english. I won't give the recipe, because you can find that overhere. Photo's are to be seen on different sites, like Lindy's and our own dutch Baking Soda. I'll give you my results of this bread and some pictures ofcourse!

Voor het recept kijk je hier en verdere informatie kan je terecht bij onze Baking Soda én diverse Engels-talige sites, zoals die van Lindy. Ik laat hier verder alleen de resultaten zien en lezen van dit brood. Ja het is nat deeg, maar niet natter dan goed ciabattadeeg. Ik zou het alleen nooit van mijn leven mijn 6-jarige dit laten doen...het zou overal zitten. Laat staan een 4-jarige zoals in de video werd gezegd.






So yes ít's a wet dough, but not really any wetter than a good ciabatta-dough. I just wouldn't let my 6 year old do this, ever...it would be everywhere. Let alone a 4-year old.

Ik deed het deeg op zemelen. Het zekere voor het onzekere...een flinke hoeveelheid.                                                                  


I put the dough to rise on a towel with bran. And to be on the safe side quite a lot of bran.Het lastigste deel vond ik eigenlijk het in de pan doen, die kokend heet in de oven stond. Het deeg wiebelde natuurlijk alle kanten op waardoor het ongewild nog een extra vouw mee kreeg.

The hardest part for me was putting the dough in the boiling hot pan (this is really not for 4 year olds). the dough all wobbly and planning to go everywhere but the pan. So without intention it got another fold before it flew in.

Voor een nieuwsgierig type als ik, was het moeilijk om de eerste 30 minuten niet te kunnen zien met die deksel erop. Bij zo'n experiment wil je er toch eigenlijk bovenop zitten. Maar alles ging prima en het brood zal er mooi bol uit en het maakte een leuk knisper geluid.

A nosy type like me had a hard time not being able to see what was going on the first 30 minutes under that lid. With experiments like these I really want to be on top of it....but all went well and the bread turned out very good, making cute crispy noises.                                                       

Door de extra vouw zijn bij mij wat van de zemelen in het brood gekomen. Bij het doorsnijden zie je de fantastische gaten net als in goede ciabatta, de geur is echt overheerlijk. de smaak is lekker, een kauwbrood zoals ik dat noem. Sappig, stevig en gewoon lekker. Helemaal een innovatie vind ik het trouwens niet zoals de journalist meldt. Ik heb het eerder gelezen (heb er een boek van) hoewel iets minder extreem. Brood bakken in een pot is ook niet nieuw, op het forum is al heel wat afgebakken in de römertopf. Die gietijzeren pan was ik zelf niet opgekomen, vind ik een goede! Vooral aangezien ik geen topf heb. Maar ondanks dat alles is het zeker iets dat voor herhaling vatbaar is!

Cutting the bread showed good ciabatta-like texture with holes and a crispy crust. And then the final result, the tasting. It's the kind of bread I really like. Chewy, moist and a very good flavour. The smell is great too. So a good experiment and one I could repeat. But I must say...always a but....I don't think it to be totally new. I've read it before and done it before, although maybe not this extreme. The hot pan was new for me, that's a good tip, but baking in a pot isn't new either. So it's not totally shocking or a real innovation in my eyes. But worth the effort and really a good idea to do it again!

What I really like about it that it's such a great idea to think that lots of people are baking this these days around the world, that's a nice feeling.

3 comments:

Karen Baking Soda said...

Hij is mooi geworden Lien! Prachtige gaten en inderdaad een lekker chewy brood, een beetje frans/italiaans smaakje, en daar houd ik wel van. Ik ben het met je eens, dit is niet zo nieuw qua bereiding, het doet me echt erg denken aan het Royal Crown Tortano. Eigenlijk dezelfde handelswijze, maar dan wat minder uitgebreid.

Anonymous said...

Well, I'm used to seeing Baking Soda's posts, sometimes in Dutch. When I saw her comment above, I wanted to say, "Yeah, what she said." Except I have no idea what she said...Thank you for linking, this has been fun.

For me, the newest aspect (I have worked with wet doughs and baked in a cloche -a flat ceramic bottom with ceramic dome), is being able to totally preheat the pot, including the sides, and cover it for steam. I suspect this is what is responsible for the exceptional crust.

That, of course, and the fact that it is no work whatsoever!

Anonymous said...

Lien, such a beautiful site you have here!
I do love the way this bread sings! I came across an article (I believe I sent to Baking Soda) about this not being new or revolutionary at all. Like you what really seems new and revolutionary is the idea that the internet idea bond the globe with gluten so quickly and generated so much excitment!! It was such fun.
Beautiful bread!